A Prédikálószék télen is megdobogtatja a szívedet – És nem csak a szintkülönbség miatt!

A Dunakanyar legnépszerűbb túraútvonala télen is vár Téged! Némi felkészüléssel már útra is kelhetsz, hogy a gyönyörű erdő, a friss levegő, és a páratlan panoráma hármasa instant elvarázsoljon.

Ragadd meg a forró teával töltött termoszodat, kapd fel a túrabakancsodat, és hódítsd meg a könnyebb-nehezebb útvonalak valamelyikét!

Miért várnál nyárig az élményszerzéssel, amikor a Dunakanyar legszebb szegletei télen is legalább annyi örömet és feltöltődést adnak, mint a tikkasztóbb hónapokban?

A didergős időjárásra bőven van megoldás, ha tehát jól felkészülsz a kirándulásra, egyedül az álomszerű kilátás miatt fog kirázni a hideg.

Így van ez például akkor, amikor a Prédikálószék télen kerül fel a bakancslistádra. A Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontját, a maga 639 méterét, ugyanis a hideg hónapokban is érdemes megmásznod.

Mutatjuk, hogyan készülj fel a kalandos, kilátótorony-látogatást is tartalmazó túranapra.

A felkészülés esszenciális

A prédikálószék télen
Dunakanyarinfo.hu

Nézz utána az időjárásnak!

Nyáron talán kevesebb figyelmet szentelünk az időjárás ellenőrzésének, mielőtt útra kelnénk. Télen azonban ez megkerülhetetlen pontja a tervezésnek. Extrémebb mínuszokban, erősebb havazásban, jégesőben például egyáltalán nem ajánljuk, hogy nekivágj. A ködről szintén nem érdemes megfeledkezni, hiszen mászásod jutalmául általában ötcsillagos panorámát kapsz, ám markáns csalódást jelenthet, ha ebből a kicsit sem tiszta ég miatt semmit sem tudsz érzékelni.

Téli túra a prédikálószéken
ondolo.hu

Eredj útnak még délelőtt!

A túra hossza miatt –, ami általában négy-öt órát ölel fel – érdemes délelőtt elindulni. Míg nyáron akár délután is felkerekedhetsz, a Prédikálószék télen azért más arcát mutatja, így jobb nem megvárni az ebéd utáni órákat. Csomagolj inkább néhány adag könnyű elemózsiát, és fogyaszd el a nap fő étkezését kirándulás közben!

Így biztosan nem fog rád sötétedni a visszaút során.

felkészülés a túrára
bottlestock.adobe.com

Ezeket mindenképp vidd magaddal!

– finom, és egyben energiadús ételek (esetleg bambusz evőeszközök),

– forró ital, dupla falú termoszban,

– forró víz, kulacsban (ez később kihűl, és olyan, mintha szobahőmérsékletűt innál),

– pótzokni,

– cserecipő vezetéshez,

– fényvisszaverő prizma vagy láthatósági mellény,

– fejlámpa (ha biztosra akarsz menni),

– powerbank,

– napszemüveg, fényvédő, kézkrém, ajakápoló,

– ülőpárna,

– fájdalomcsillapító, sebtapasz.

A biztonság az első helyen áll

téli túra felkészülés
unsplash.com

Mire ügyelj egy téli túra során?

Akár kezdő, akár profi túrázó vagy, abban biztosan megegyezhetünk, hogy a biztonság a prioritási lista legelső helyén áll.

A fenti, pakolási tippeket is ebből a nézőpontból állítottuk össze, de néhány tanácsot még mindenképp hozzátennénk.

 • Ne vágj neki félbetegen, ha úgy érzed, nincs a toppon az immunrendszered, vagy épp a koordinációd!
 • Vedd figyelembe a napfelkelte és napnyugta időpontjait, és azt is, hogy óránként átlagosan 4 kilométert lehet kényelmesen megtenni!
 • Tölts le offline térképeket a telefonodra, hogy térerő nélkül is gond nélkül boldogulhass!
 • Emlékeztesd magad, hogy bármikor hazaindulhatsz, hiszen a cél – a biztonságban megtett út nélkül – nem sokat ér!
freepik.com

A megfelelő öltözet a kulcs

A lenge túracuccok ilyenkor még váratnak magukra, de ha ügyesen választod ki a téli kirándulószettedet, akkor biztosan nem fogsz vacogni. Íme, a felkészült túrázó gardróbjának elemei:

 • vízálló túrabakancs (akár dupla zokni is jó, ha befér alá)
 • vízlepergető kabát
 • réteges, nedvszívó ruházat
 • derékmelegítő
 • váltóruha, váltócipő
 • kényelmes fehérnemű, aláöltözet
 • sapka, sál, kesztyű (utóbbi akár olyan alapanyagból is készülhet, amivel érintőképernyőt is kezelhetsz)

Valóban Neked való?

Bár tény, hogy a Prédikálószék télen is csodás, érdemes átgondolnod, hogy tényleg elég motivációd van-e ahhoz, hogy télvíz idején belevágj ebbe a kalandba. A 10/10-es felkészülés ellenére is érezheted úgy, hogy ez mégsem a te tereped, és inkább megvárod, míg rügyekbe borulnak a fák.

Szerintünk ezt az alapján tudod eldönteni, hogy elképzeled magad, ahogy hűvös arccal, fáradt lábakkal csodálod a panorámát. Ha hezitálsz, tárgyald ki a témát barátaiddal, és elsőre mindenképp társasági túrát tervezz!

Háromféle útvonal – És te melyiket választod?

téli kirándulás az erdőben
turistamagazin.hu

Gyors és kényelmes út a kilátóhoz

A legkönnyebb útvonal a Királykunyhó vadászház közeléből induló, piros négyzet jelzésű gyalogútról indul.

A széles út fokozatosan, ám enyhén emelkedik, és kereken 5 kilométer hosszú. Plusz tipp: ejtsd útba a Hubertus kunyhó teraszát, ahonnan felejthetetlen kilátásban lehet részed a szemközti Szent Mihály-hegyre, sőt a jövés-menés is kisebb, mint a csúcson!

Természetesen a magaslaton csúcsosodó Prédikálószéki-kilátó is kihagyhatatlan pontja a napnak. Tudtad, hogy a fából készült torony 2016 őszétől várja a Dunakanyar szerelmeseit?

Ha már beszippantottad a táj nyugalmát, visszafelé ugyanazon az útvonalon juthatsz vissza kiindulópontodhoz.

Hossz: 10 km

Szintkülönbség: 400 méter

kaland.sport.hu

Közepesen nehéz alternatíva – gyakorlottabb túrázóknak

Indítsd a napot a Duna-parti Dömösről! Így egy nehezebb, meredekebb terepen, a páratlan Vadálló-kövek különös sziklatornyai között mászhatsz fel a hegytetőre.

A bizarr alakot öltő sziklák már nevükben is szokatlanságot hordoznak: Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltójel, és Árpád trónja. Mindez vulkáni törmelékes kőzetből áll, igazi természeti kincsnek számít, sőt a sziklagyepeken ritka növényfajokra is figyelmesek lehetünk.

Plusz pont, hogy a Hubertus kunyhó teraszáról így sem kell lemondanod, hiszen visszafelé ezt a látványosságot is érintheted.

Hossz: 10,6 km (a központi parkolóból) vagy 11,4 km (a hajóállomástól)

Szintkülönbség: 550 méter.

funzine.hu

Még keményebb megmérettetés

Ha tapasztalt túrázó vagy, indulj Pilisszentlászlóról a Sikárosi-réten át a Keserű-hegy járatlan útjain fel a Prédikálószékre!

Ez egy igazán nehéz és hosszú gyalogtúra, ami erős kaptatót is tartalmaz, így a tökéletes tájékozódó képesség és a biztos léptek nem maradhatnak otthon. Csakis szép, száraz időben lehet megtenni ezt az utat, hiszen a Keserű-hegy gerincén nem vezet fel jelzett ösvény, nem is olyan nehéz el- vagy lecsúszni, sőt olykor-olykor a kezeinkre is szükség lehet.

Nagyon hideg vagy esős, havas időben tiltólistás! Meglehetősen időigényes túrázásról van szó, így talán emiatt is érdemes melegebb időre időzíteni ezt a megmérettetést.

Hossz: 19,4 km

Szintkülönbség: 570 méter

Téged vár a szédületes táj

parkerdo.hu

A többféle megközelítési mód is arról árulkodik, hogy a Prédikálószék télen is ezernyi arcát tudja mutatni, vagy ahogy mondani szokták, a szélrózsa minden irányából meg lehet közelíteni.

Ha kedvet kaptál a Dunakanyar egyik legkedveltebb pontjának felfedezéséhez, és a hideg sem tántorít el, akkor gondolj a felkészüléssel kapcsolatos tippjeinkre, és vedd a nyakadba a szédületes tájat!

Ha pedig más kalandra vágynál, a környéken biztosan megtalálod a számításaidat, legyen szó például sportolás lehetőségekről, vagy a Spartacus-ösvény téli meghódításáról.