Kempingezés gyorstalpaló kezdőknek

Sátorban aludni? Földön aludni? Kempingezés, vadkempingezés? Hol, és miért, hogyan, és miként érdemes belevágni? Mit kell,  és mit érdemes magaddal vinned?

Ha teljesen kezdő vagy, és ezekre a kérdésekre keresel választ, akkor ez a cikk Neked szól!

Kiszakadni az ágyból

Forrás: touring-hotel.hu

Kemping. Sokaknak a mai napig a sárgává égett pázsit, a napon melegedő faházak és kioszkok, netán a közeli tó/folyó/Balaton illatát idézi ez a szó. Természetesen, ha keresztül vágsz az országon és körbenézel, akkor még találsz a múltból ilyen formában itt ragadt kempingeket, de maga a kempingezés tevékenysége sokkal több ennél a régi képnél.

A kempingezés egy olcsó(bb) és izgalmas alternatíva a klasszikus apartman-szállások helyett, ha nyaralni indulunk. A legtöbb manapság működő hivatalos kemping sátor- vagy lakókocsi-helyeket árusít, és általában rendelkeznek saját elektromos egységgel, amire nemcsak kisebb kütyüinket, de akár a lakókocsit is rá lehet csatlakoztatni.

A kempingek felszereltsége

Ezekben a kempingekben nem ritkán jól kiépített WiFi-rendszer is működik, a könnyű vízvételezési és tisztálkodási lehetőség pedig mindig is elvárt volt, ahogyan ruha- vagy konyhai mosásra is állandóan van lehetőség.

A kempingek általában nagyon közel találhatóak a helyi fürdési és egyéb üdülési lehetőségekhez, nem ritkán pedig saját büfével, bicikliszerelő-állomással, stranddal, portaszolgálattal rendelkeznek, így utóbbi miatt annak az esélye is csökken, hogy illetéktelenek férnek hozzá értékeidhez. Mindezeket egyben szemlélve nem is nagy kényelmetlenség lemondani a szállodai szobáról vagy apartmanházról egy kis kaland és kihívás érdekében: a sátor előtt ülve szalonnát sütni, várni a csillagokra és az éjszaka varázsára ősi, tudattalan emlékeket idéz…

És igen, a legtöbb kemping törekszik a gyermekbarát státuszra. Ha biztos szeretnél lenni benne, hogy jó kempinget választasz, akkor keresd fel weblapjukat vagy közösségi médiájukat, olvass pár értékelést, és győződj meg a felszereltségről, nehogy fizetés után érjen kellemetlen meglepetés.

Kiszakadni a kempingből – a vadkempingezés

Forrás: csupasport.hu

Ha tetszett a sátrazás és a tábori élet, akkor esetleg megpróbálkozhatsz a haladó szinttel: a vadkempingezéssel. A vad szócskát azért érdemelte ki ez a sokak által imádott és gyakorolt hobbi, mert nélkülöz minden olyan kényelmet, amit nem te magad pakolsz be a hátizsákodba – nem vár terített asztal, kijelölt és megtisztított sátorhely a napi túra végén.

Vadkempingezni (majdnem) bárhol lehet: hegytetőn, erdőben, vízparton, kilátóban, tehát bárhol, ahol biztonságos. Több jogszabály is vonatkozik a vadkempingezésre, de az erdőhasználati törvény értelmében a tulajdonosnak tűrnie kell a 24 órát nem meghaladó tartózkodást, tehát ezzel a feltétellel szabad a gazda (természetesen a terület birtokosának engedélyével ez az idő korlátlan is lehet). 

Nem szabad azonban vadkempingezni fokozottan védett területeken sem, ez az írás részletesen felvilágosít, hogy melyek nem tartoznak a legális helyek és helyzetek közé. 

Kempingezés tippek: mire figyelj vadkempingezéskor?

Figyelni kell továbbá arra, hogy vihar esetén se leszakadó ágak, se a villámlás ne veszélyeztesse a tábort, de arra ébredni sem a legkellemesebb érzés, hogy a nyári eső lemossa a sátrat a domboldalról. Elővigyázatosság embertársainkkal szemben sem árt, de fontos leszögezni, hogy a vadkempingezők sérelmére elkövetett bűncselekmények extrém ritkák és szinte teljesen kimerülnek a kisebb lopásokban.

Mindemellett, ha betartod a fent linkelt cikkben található biztonsági szabályokat, akkor semmi bajod nem eshet sem tulajdonosokkal, sem a törvénnyel. Hazánkban tízezrek hódolnak ennek a hobbinak, nagyon sok közösségi média-csoportot is találsz vadkempingezés témakörben (ahol a kimondottan általad feltett kérdésekre is válaszolni fognak). Ezek a csoportok kimeríthetetlen tudás- és ötletforrást is jelenthetnek, érdemes vetned rájuk pár pillantást.

Tanúhegyek tetején, vízparton, de fiatal erdőségben is nagyon jó élmény vadkempingezni. Neked kell megtisztítanod a sátorhelyet a nagyobb kövektől és ágaktól, figyelni arra, hogy ne vízmosás vagy széljárta hely közelében legyen a bázisod, de a feladatok közé tartozik a kulturált latrina kijelölése is. A te dolgod továbbá tüzet rakni, a sátort és környezetét a lehető legtisztábban tartani és a sátorbontás után helyreállítani az eredeti állapotokat. Lélekerősítő, önbizalom-növelő, határokat feszegető, a hétköznapoktól teljesen eltérő és egyedien megkapó élmény a vadkempingezés, de ha először csinálod, akkor csak a komfortérzeted miatt is érdemes vállalkozó kedvű társat keresned a kalandhoz!

Kemping felszerelés (nem csak) kezdőknek

Forrás: freshoffthegrid.com

Az alábbiakban sorra veszünk néhány elengedhetetlen felszerelést, amelyekre szükséged lesz, ha kempingezni, vagy vadkempingezni mész (fontos megjegyzés, hogy olyan, minden kirándulásra érvényes tárgyakra, mint a hátizsák, a bakancs vagy éppen az ellátmány, itt és most nem térünk ki). 

Az egyszerűség kedvéért mi most egy sátras szcenárióval számolunk:

  • Sátor: a felszerelés legfontosabb része. Manapság találsz olyan sátrakat, amelyeket pillanatok alatt, szinte gombnyomásra fel lehet állítani, de a cövekekkel, zsinórokkal és pálcákkal vívott csata sem szörnyű, sőt. 

Egy kis gyakorlás után minden nagyon hamar kézre fog állni. Amikor sátrat választasz, akkor azt kell észben tartanod, hogy hány főre tervezel, milyen klímára és mennyi időre: a választék hatalmas ezen a fronton, így könnyen a bőség zavarába eshetsz. Mindenesetre egy duplafalú (az esővédelem miatt praktikus) feldobós sátorral nem tévedhetsz nagyot. 

A sátorkérdésben számít továbbá a sátor súlya is, hiszen kár lenne dögnehéz felszereléssel elrontani az amúgy élvezetes túrát. A sátor alá és fölé ponyva kifeszítése is javasolt, ez véd az esővíztől és árnyékot is ad. Extra kötelek és sátorcövekek is beszerezhetőek, nem árt ilyesmit is kéznél tartani.

  • Hálózsák és polifoam: egy könnyű polifoam többfunkciós, de jól fog esni a derekad alatt (lásd: derékalj). A hálózsák természete már több odafigyelést igényel, de általában a várható hőmérséklet alapján csoportosítják őket, tehát tisztában kell lenned nagyjából az időjárás viszontagságaival: sem megfagyni, sem megfőni nem a legkellemesebb élmény. Nagyon meleg időben egy szétcipzározható hálózsák takaróvá alakítható, de egyes esetekben egy sima pokróc is megteszi.
  • Lámpa: ez lehet kempinglámpa, ami felakasztható, vagy sima zseblámpa, esetleg dinamóval működő elem nélküli szerkezet is. Nem is kell túlságosan ragozni: ha lemegy a Nap és nekünk dolgunk van a sötétben, akkor hálás társunk lesz egy mesterséges fényforrás.
  • EÜ-csomag: egy kis elsősegély-csomag alapvető kötszerekkel, sebtapasszal, sebfertőtlenítővel, illetve az általad preferált alapvető gyógyszerekkel minden túrázó hátizsákjában ott lapul és remélhetőleg elő sem kerül. Ha mégis szükséged lesz rá és nincsen kéznél, akkor nagyon fogod sajnálni. A direkt túrázóknak tervezett eü-csomagok otthoni kiegészítését tartjuk a legjobb megoldásnak (fájdalom- és lázcsillapító, allergia elleni szer, hasmenés elleni szer, stb).
  • Tech-csomag: egy kisebb, erre a célra dedikált zseb vagy táska, tartalék elemekkel a lámpához, telefontöltővel, power bankkel, kábelekkel és más hasznos kütyükkel.
  • Kés vagy bicska: nem, nem önvédelmi eszközként, utóbbi célra ráadásul teljesen alkalmatlan. Egy jó kés vagy bicska viszont olyan szerszám, amiért hálás leszel, ha van nálad: étkezésnél, táborhely-építésnél, kötelek elvágásánál, tűzrakáskor, nyársak faragáskor és millió-egy helyzetben barátoddá válik, ha zsákodban vagy zsebedben ott lapul egy közülük.

Természetesen nem csak gyalog, hanem biciklivel, kenuval, kajakkal, hajóval és más közlekedési eszközökkel is lehet kempingezni, vadkempingezni; ezekben az esetekben járműved szokásos karbantartó felszerelését is pakold el!

Pár verhetetlen kemping

Medencében játszó gyerekek - Dömös kemping
Forrás: dunakanyarinfo.hu

Kigyűjtöttünk számodra néhány szép és izgalmas környezetben álló kempinget, ha az idei nyaralás során belkóstolnál kempingezés világába:

  • Wellness Park Camping, Gyenesdiás – Balcsi, Keszthely történelmi városa, Keszthelyi-fennsík, Tátika és Rezi vára és a közeli Kis-Balaton.
  • JUFA Vulkan Camping-resort, Celldömölk – Táborozás egy hajdani vulkán ölén, finom borok és a felfedezésre váró Nyugat-Magyarország.
  • Danu Kemping Dömös – Dunakanyar, ami maga egy csoda, de itt találod a közelben Visegrádot, Vácot, Esztergomot, a Pilist és a Börzsönyt, na meg a Dunát magát. Kenuval, biciklivel vagy csak túrabakancsban is egyedülálló élmény itt táborozni és kirándulgatni a környező vidéken. 

Ha friss kempingezőként a hamisítatlan, valódi kemping életérzésre vágysz és azt a lehető legautentikusabb környezetben szeretnéd megtapasztalni, minden elfogultság nélkül mellett ajánljuk figyelmedbe a 3 évtizedes múltra visszatekintő, legendás dömösi kempinget. Bérelhető apartmanok, medence, tűzrakóhelyek és sportlehetőségek tömkelege, mindez néhány lépésre a Dunaparttól.

Mindez csupán a jéghegy csúcsának a csúcsa, gondolatébresztő. Kint ezernyi kemping és milliónyi potenciális vadkemping-hely vár, szóval ideje nekiállni a tervezésnek!

Ha hasznosnak találtátok írásunkat a kempingezés rejtelmeiről, és úgy gondoljátok, más is örömét lelné benne, segítsétek terjedését egy megosztással.

Borítókép forrása: termalfurdo.hu