Sződliget – a Dunakanyar mesebeli faluja

Sződliget több szempontból is kiváló úticél.

Tökéletes, ha egy napos kiruccanást terveznél a Dunakanyar szemet gyönyörködtető vidékén. Ideális, ha a sportosabb kirándulásokat kedveled, de érdekességekre bukkanhatsz akkor is, ha az építészeti értékekért rajongsz.

Biztosan elégedetten távozol, ha szenvedélyed a fotózás, vagy ha élményeidet előszeretettel osztod meg a közösségi médiában, a táj ugyanis abszolút alkalmas a like-ok bezsebelésére.

csodahelyek.hu

Sződliget históriája

Az ősidők óta lakott terület

Régészeti leletek is bizonyítják, hogy Sződliget területén már a történelem előtti időkben is éltek emberek.  Az őskori cserepek és szerszámok mellett, római korból származó régiségekre, sőt konkrét avar kori település nyomaira is bukkantak a vidéken.

A Sződliget név, részben Sződ község nevéből eredeztethető, mely egy régi magyar személynévre (Seud) vezethető vissza. Jelentése fehéres vagy szőke. Ehhez adódott hozzá aztán a liget szó, mely a Sződ határában felépült, ritkás, erdős területen fekvő lakóövezetre utal.

budapestkornyeke.hu

Nyaralók és ingázók

Az első házak 1910 és 1912 között épültek fel itt, amikor is Floch Alfréd (a terület akkori birtokosa és az ott működő téglagyár tulajdonosa) parcellázásra bocsátotta birtokát. Azonban Sződliget, csak 1950 január 1-je óta önálló, korábban Sződ községhez fennhatósága alá tartozott.

A terület már régóta népszerű volt a pesti polgárok körében, akik előszeretettel töltötték szabad óráikat a Duna eme csoda-vidékén. Sokan építettek nyaralókat, hétvégi házakat, ám az idő előrehaladtával egyre többen költöztek ki végleg a fővárosból, hogy élvezhessék a vidék szépségét és nyugalmát. A sződligeti lakosok nagy része a fővárosba ingázik munkája miatt, ám semmiért nem adná fel otthonát és pihenését ezen a csodálatos településen.

szodliget.asp.lgov.hu

Sződliget ma

Sződliget ma már a budapesti agglomeráció egyik jelentős nagyközsége. A fővárostól mindössze 30 kilométerre, Göd és Vác városa között helyezkedik el.

Az M2-es autópályán könnyűszerrel megközelítheted, de busz és vonat is jár, megkönnyítve ezzel a dolgodat, ha inkább a közösségi közlekedést választva kirándulnál.

Kiváló célpont, ha egy kis testmozgásra vágysz, hiszen Sződliget 44 km-es kiépített bicikliúttal rendelkezik. Remek túra lehet például a Sződliget – Zebegény vonal letekerése. A táj varázslatos és számtalan büfé és étterem fogadja az éhes-szomjas kerékpárosokat a Duna mentén.

Ha a túrázás vonz, akkor bizony a Sződliget – Szárvár útvonal mozgathat meg alaposan.

welovebudapest.com

Érdekesség, hogy itt található Magyarország első szabványos krikettpályája is, melyen rendszeres zajlanak mérkőzések már 2011 óta. A területet – mely korábban két elhagyatott focipályának adott helyet, – két angol férfi, bizonyos Mike Glover és Mark Bownas tetette rendbe.

Ők alapították meg a GB Oval névre hallgató pályát, ami ma a hazai krikett élet egyik kiemelkedő központja.

Ezért érdemes Sződligetre látogatni

Ha elsősorban nem a sportok és a gasztronómia vonz a településre, akkor mindenképp érdemes felfedezned az alábbi sződligeti látnivalókat:

Bagolyvár

Sződliget bővelkedik az építészeti érdekességekben is, melyek közül az egyik legkiemelkedőbb a különleges megjelenésű Bagolyvár.

Már a neve is egy kicsit a Harry Potter történeteket idézi, és megjelenésében is van valami meseszerű. Azt mondják, egy Loire-menti kastély kicsinyített másaként építették. A Vasúti fasor 17-es szám alatt korábban pedagógusok szolgálati lakásai, iskolai menza, napjainkban pedig többek közt a helyi rendőrség irodája található.

szodliget.asp.lgov.hu/

Itt található:

Nagyboldogasszony-templom

A Sződligeti Római katolikus Egyházközség temploma, mely a város főterén, a Szabadság téren helyezkedik el.

Az 1932-ben épült templom és környéke a város lakóinak kedvelt csoportosulási helye, az adventi időszakban itt kerül bemutatásra a már tradíciónak számító mézeskalácsfalu is.

szodliget.asp.lgov.hu/miserend.hu

Itt található:

Református templom

A 20. században épült, és legutóbb 1999-ben felújított épület ad otthont a sződligeti református gyülekezet istentiszteleteinek. A templom közvetlenül a polgármesteri hivatal szomszédságában áll.

Itt található:

Evangélikus templom

Az épület terveit az evangélikus templomépítészet egyik nagy alakja, Sándy Gyula készítette. 1944-ben tették le alapkövét, és 1948-ban szentelték fel.

Különlegessége, hogy az evangélikus templomoktól eltérően, az épületet a szokásosnál visszafogottabb belső jellemzi. Oltárkép nincs, csak egy egyszerű kőkereszt látható az oltár mögötti falon.

reformacio.mnl.gov.hu

Itt található:

Yacht kikötő

Hullámvédett kikötő, bográcsozási és grillezési lehetőség, varázslatos panoráma, és családias hangulat jellemzi a Wiking yacht kikötőt.

Ráadásul itt található a Duna egyetlen vízi benzinkútja is, így a hajóval érkezőknek mindenképp érdemes itt lehorgonyozni.

wikinghajogyar.hu

Itt található:

A sződligeti horgásztó

A település kétségkívül legnevezetesebb turisztikai célpontja a sződligeti mesetó fantázianévre hallgató, bájos horgásztó. Az apró, karakteres kis házikókkal szegélyezett festői tavacska atmoszférája, télen-nyáron számos turistát vonz, horgászokat, fotósokat és romantikára vágyó párokat egyaránt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található tó nemzeti közkincs, így mindenki számára ingyenesen megtekinthető, ám a nyitvatartásra érdemes odafigyelni. A hely Sződliget centrumától körülbelül 700 méterre fekszik, a Liget utcából közelíthető meg. Gyalogosan ajánlott a Liget tanösvényt követni.

Itt található:

A tó története

Sződliget területe egykoron a Floch család birtokában volt. Ők téglagyárat – és mellette megannyi más kereskedelmi egységet, sőt magániskolát is – üzemeltettek.

A tó területén korábban agyagbánya volt, ahol kézi erővel nyerték ki a földből az agyagot és azt lovas szekerekkel szállították a téglagyárba. Miután 1915-ben veszteséges termelés miatt bezárták, a kiásott gödröket az esőzések, áradások illetve az Ilka patak vize feltöltötte.

eletnegyvenfelett.hu

1949-ben alakult meg a Sződligeti Sporthorgász Egyesület, akik évtizedek áldozatos munkájával összekötötték a korábbi különálló gödröket és megtisztították a tó környezetét.

A tó vize folyamatosan cserélődik, az Ilka patak tölti fel, s a többletet pedig a Sződ-Rákos patak vezeti el. A Sződligeti horgásztóba őshonos halfajokat telepítettek; pontyot, süllőt, csukát és kárászt foghatsz itt.

A sződligeti mesetó kunyhói

A páratlan helyszín mögött, sok-sok év gondos munkája és szigorú szabályai húzódnak. A helyi horgászegyesület tagjai a mai napig elkötelezetten vigyázzák a tó vizének épségét és felügyelik környezetének rendezettségét, tisztaságát.

A tavacska körül látható apró kunyhókat mind tulajdonosaik építették saját kézzel. Nagyon fontos volt, hogy csak olyan stílusú építményt lehetett emelni, mely szinte beleolvadt a tájba, sőt az egyesület előírta azt is, hogy a házikókhoz milyen anyagokat használhatnak a tulajdonosok.

A mini-faluban érdekes módon a megkötések ellenére sincs két ugyanolyan kis viskó, minden egyes kuckónak saját személyisége van.

funzine.hu

Ezekre mindenképp figyelj, ha ellátogatnál a tóhoz:

  • A tóban fürödni tilos!
  • A tó nyitvatartása igen változó, ezért mielőtt nekiindulnál, vess egy pillantást Facebook oldalukra a legfrissebb hírekért!
  • A tónál a fényképezőgépes fotózásért fizetni kell, de a mobiltelefonodat bátran használhatod díj megfizetése nélkül is.
  • A tó díjmentesen látogatható, ám ha horgászni is szeretnél, jegyet kell váltani.
  • A helyszín nemzeti park és közkincs mivoltából fakadóan, fokozottan figyelj arra, hogy a természetben ne okozz kárt, az ott élő állatvilágot ne zavard meg, és persze a szemetet minden esetben vidd haza!
trekhunt.com

Sződligeten tehát nincs hiány látnivalókból és élmény lehetőségekből. Amennyiben bebarangolnád a Dunakanyart, ezt a települést semmiképp se felejtsd le a meglátogatandó úticélok listájáról!