5 túraútvonal Nagymaros körül, amik ősszel a legvarázslatosabbak

Nem kell messzire menned Budapestről, hogy egy teljesen más világban találd magad. Nagymaros Pest megye egyik különleges ékköve. Csendes, barátságos atmoszférájával könnyen belopja magát az ember szívébe. Gazdag élővilága, a csodás erdők és hegyvonulatok ősszel mutatkoznak meg legkarakteresebben. Bár nem volt egyszerű, de a környékbeli temérdek izgalmas látnivaló közül kiválasztottam az öt leglátványosabbat, melyek tökéletesek az őszi barangolásra. A Nagymaros Danu Bárjában elköltött brunch után indulhat a színpompás, ősz-illatú kirándulás!

1. Rigó hegyi kilátópont – Gánti emlékhely

Túra hossza: 50 perc

Nehézsége: Könnyű

Nagymarosról enyhén emelkedő túraútvonal kísér fel a Rigó hegy csodás kilátópontjára. A Gánti Tibor tiszteletére kialakított emlékhely és kilátó varázslatos látképet nyújt a túrázónak. Ha szívesen kiürítenéd a fejed távol a város zajától, de nem vágysz hosszan tartó, intenzív túrázásra, mindenképp érdemes felsétálnod a Rigó hegyi kilátóba.

Dr. Gánti Tibor emlékhely a Dunán.

2. Julianus kilátó és Remete barlangok

Túra hossza: 70 perc

Nehézsége: Közepes

A Nagymaros mellett magasodó Hegyestető 482 m magas csúcsáról, a Julianus kilátóból a legszebb a panoráma. Legalábbis nekem biztosan. A bástya-szerű kilátóból óriásként nézhetsz le a Dunakanyarra. A magaslatról könnyed túraútvonal vezet egészen a Remete barlangokig. Az ember-vájta barlangok a XI. században készültek. A középkori kőépületekkel egyedülálló látványt nyújtanak és akár egy jó bivak helyszíne is lehetnek.

3. Túra Zebegénybe 

Túra hossza: 80 perc

Nehézsége: Közepes

A 12 km-es, közepes nehézségű túrának nagyobb gyerekkel és kutyával is bátran nekivághatsz. Ez az útvonal sáros időben is élvezetes, nem túl meredek és a talaj sem csúszós. A “K” jelzésen felbaktatva a Hegyes-tetőre érsz, ahonnan megcsodálhatod az egyedülálló látképet. Innen tovább a Köves-mezőn találod magad, ahol kényelmes padokon költhetsz el egy ebédet, majd ismét felkerekedve, a Kós Károly kilátó felé veheted az irányt, ahonnan már rálátsz Zebegény hangulatos utcácskáira.

4. Dobozi orom

Túra hossza: 70 perc

Nehézsége: Könnyű

Ha egy igazán rövid, kellemes kirándulást választanál, felsétálhatsz a nagymarosi Danu Bárból a Dobozi oromhoz. A túra rövid ugyan, de meredek út visz fel az oromhoz. Ha bátrabb vagy, edzésképpen akár futva is megteheted. Az erdei ösvény ősszel intenzív avar illatával és a madarak énekével kiszakít a városi nyüzsgésből és feltölt az erdő nyugalmával. Az úticélon pedig csodás kilátás nyílik a Duna túloldalán fekvő Dömösre.

5. Kóspallag

Túra hossza: 3 óra

Nehézsége: Közepes

Nagymarosról Kóspallagra egy nem túl megterhelő, de hosszabb, 14 km-es túraútvonal visz keresztül. A templom-völgyön keresztül érsz el az Ürmös-rétre, majd a Hegyes-tető Julianus-kilátójából nézhetsz körbe. A Törökmezei turistaház mellett elhaladva útba ejtheted a Büdös-tavat, amit takaróként befed az egyöntetű békalencse. A Törökmezői turistaházhoz érve egy kalandpark és egy állatpark fogad tele különleges állatokkal, mint a láma, az ormányos medve, és a kameruni törpekecske. Ha gyerekek is részt vesznek a túrán, itt biztosan hosszabb időt tölt majd a csapat. Az izgalmas megálló után már nem hosszú az út a végállomásig, Kóspallagig.