8 családi program ősszel a Dunakanyarban

Van az ősznek egy egyedülálló hangulata. Színes, ropogó levélszőnyeg, avar illatú szellő, esőcseppek kopogása. Nálunk az ősz bővelkedik a családi programokban. Ilyenkor a legjobb erdőt járni, bobozni és a kedvenc piacunkon is ekkor szeretek leginkább nézelődni, hiszen ez a sütőtök és az őszi gombák szezonja. Az (egyik) legszebb évszak jegyében megírtam ezt a cikket amiben szerepelnek a 8 kedvenc családi program a Dunakanyarban.

Bobozás Visegrádon

Tudtátok, hogy a visegrádi bobpálya télen-nyáron nyitva van? Ha családi programot keresünk Visegrádon, valószínűleg a legtöbbünknek a bobozás jut eszébe. Megunhatatlan és nem lehetsz túl idős hozzá, hogy visszarepítsen a gyerekkorodba. A gyerekek csúszhatnak anyával, apával együtt, a nagyobbak kipróbálhatják egyedül is, milyen száguldani a kanyarokban a pálya biztonságos medrében. 

A bobpálya használatban.

Kirándulás az Ördögmalom-vízesésnél 

Visegrád hangulatos utcáiról 2 és fél kilométer könnyű séta után eljuthatunk az Apátkúti-völgybe. A Dunakanyar gyönyörű szurdokvölgyében csörgedezik az Apátkúti-patak. Évezredek óta formálja kis medrét, hol lassan folydogálva, hol zubogva, habokat keverve. A nagy, mohás sziklákon csodás vízesésként mutatja magát, hogy végül megérkezzen egy békés medencébe, ahonnan tovább csörgedezhet. Tökéletes családi program. Gyerekekkel is könnyen ellátogathatunk ide és garantáltan nyugodt, békés hangulatot ajándékoz nekünk ez a kis zuhatag. 

Az Ördögmalom vízesés.

Sétahajózás a Dunakanyaron át 

Ha úgy érezzük, megcsodáltuk a Dunakanyart minden szemszögből, minden csúcsról és kilátóból, épp itt az ideje, hogy vízre szálljunk! Váljunk eggyé a Dunával és kanyarogjunk végig a dombok között. A Mahart járatain körbejárhatjuk a szeretett kanyarunkat, így a vízről csodálhatjuk Visegrád, Nagymaros, Zebegény és Dömös látványát. A körjáratok júniustól októberig várják a hajókázni vágyókat. Gyerek, felnőtt, kerékpár és kutya jegy is váltható. Erre az izgalmas családi programra a kis vakkantó is veletek mehet ☺

Sétahajózás a Dunakanyarban.

Termelői Piac Nagymaroson

Nagymaros főterén minden szombaton 7-13 óráig termelői piac gazdag kínálatából válogathatunk. Nekem ez a kedvenc piacom a Dunakanyarban. El is mondom, miért: a standok terítékén helyet kap ruha, ékszer, kézműves termékek, frissen sült kolbász, termelői méz, házi lekvárok, chili különlegességek és még sok más finomság. Innen szinte lehetetlen üres kézzel távozni. Nálunk hagyománnyá vált a nagymarosi piacozás,mint szombati családi program. A mézet és az isteni szilvalekvárt mindig innen szerezzük be Anyával, apa pedig minden alkalommal új chilis üveggel tér haza, amiből szinte minden ételbe csempész.

Termelő piac – Nagymaros

Bertényi Miklós Füvészkert

Szeretitek a fenyőillatot? Ha igen, a Bertényi Miklós Füvészkertbe mindenképp látogassatok el. A korábban itt élő gyertyán, tölgy és akácfák helyére luc, duglasz, erdei és vörösfenyőt ültettek Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján. Ezzel megváltozott a hely mikroklímája, egészen csodás módon. A fenyőrengeteg szélén különféle virágok és lombhullató fák kaptak helyet, melyek ősszel színpompás karokként ölelik át az örökzöld fenyőket. Lenyűgöző és igazán különleges élmény ebben az évszakban.  

A Bertényi Miklós fűvészkert bejárata.

Zebegényi Tökvilág Fesztivál 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a tököt. Sülve, mézzel nyakon öntve, krémlevesnek, a magját pirítva és persze faragva. Ez egy elmaradhatatlan őszi családi program. Apával közösen választjuk a tököt és minden évben igyekszünk különbet faragni az előző évinél. A Zebegényi Tökvilág fesztiválon sosem hagyjuk ki a kézműves foglalkozásokat és a töklámpás verseny résztvevői között is mindig szerepel a nevünk. Gyerek és felnőtt programok sokasága várja az őszi hangulat szerelmeseit. 

Töklámpások Zebegényben.

Lepencevölgyi gokart és kalandpark (Visegrád) 

Ismerjétek meg az adrenalin imádó családok kedvenc helyét! A Visegrádi kalandparkban rengeteg pálya közül válogathatnak kicsik és nagyok, biztonságos keretek között egyensúlyozhatnak a fák koronái között. Aki szívesebben maradna a föld közelében, bőven válogathat a kalandpark adta lehetőségek közül: ping-pong, billiárd, kosárlabda/streetball, csocsó és trambulin vár minden szórakozni vágyót.
Száguldás, őrült driftelések, koccanások és hatalmas röhögések! Amit az autóddal nem tehetsz meg, itt kitombolhatod magadból. Lepencevölgy gokart pályáján a kicsik is kipróbálhatják, milyen a vezetés. Kis gokartokban versenghetnek biztonságos keretek között.

Gókartpálya Visegrádon!

Visegrádi Mátyás Király Múzeum

A történelem kedvelőinek felejthetetlen sétát ajánlok a fényűző királyi palotában.  Károly Róbert városi házát I. Lajos építtette palotává, nemzetünk királyai itt élték magasztos életüket. Az óriási épület rengeteg termet rejt magában, mindegyik különféle érdekességgel várja a látogatókat. Autentikus programok közül válogathatunk: belekóstolhatunk a régészek munkájába, reneszánsz táncokat tanulhatunk, megismerkedhetünk a lovagok fegyvereivel, valamint lovagi tornán és vásári komédián is részt vehetünk. Különleges családi program helyszíne lehet a Múzeum adta temérdek látnivaló és esemény.

A Mátyás Király múzeum