Zebegény kihagyhatatlan látnivalói

Zebegény nemcsak a Dunakanyar ékszerdoboza, de festői panorámájával kikapcsolódást jelent mindazoknak, akik kiszakadva a nagyvárosi nyüzsgésből testi és szellemi feltöltődést keresnek. 

Érkezzen az ember vonattal, vagy vágjon neki bringával a jól kiépített kerékpárútvonalnak, esetleg a falu központjából elindulva kezdjen bele egy turistajelzésekkel navigált gyalogtúrába, de melegebb időben akár evezve is megközelítheti a települést. Csalódni semmiképp sem lehet, hiszen Zebegény látnivalói minden formában egyedülálló élményt ígérnek. 

Most pedig lássuk, melyek azok a programok Zebegényben, amelyek kihagyhatatlanok: 

1. Hétlyukú híd vagy rövidebb nevén: Héthíd

Nem is kell olyan messzire menni a vasútállomástól, hiszen Zebegény turizmusának fellendülését a vasút fejlődése és az 1851-es Budapest-Vác, majd Vác-Párkánynána vasútvonal kiépítése eredményezte, ami lehetővé tette az emberek számára az idejutást. Ennek előzményeként 1846-50 között megépült a Monarchiára jellemző klasszicista stílusú hétlyukú völgyhíd, amit 1890-ben megtoldottak, mert nem volt elég széles. A terméskőből és téglából épült híd a magyar vasúttörténet egyik legrégibb ipartörténeti emléke. 

Miért ne hagyd ki:

A hídon ma is járnak vonatok, ráadásul a Malom-patakon ível át az építmény. 

A Héthíd, Zebegény. Forrás: Hetedhétország

2. Szőnyi István Emlékmúzeum

A 20. század elején Szőnyi István (1894-1960) grafikus, festőművész is erre járt és olyannyira beleszeretett Zebegény látnivalóiba, hogy 1924-től egészen haláláig a falut választotta otthonának. Művészetének csúcsát élte meg itt, így méltán nevezhetjük őt a Dunakanyar festőjének.  Egykori lakóházában 1967-től emlékmúzeumot alakítottak ki, aminek elsődleges célja a festő munkásságának bemutatása. Bebarangolva a termeket, különböző alkotói korszakaiba és a munkafolyamatok tényleges helyszínébe lehet bepillantani. 

Miért ne hagyd ki: A Dunakanyar első kertmozija is itt talált otthonra, Szőnyi Kino Garden néven várja a művészetre éhezőket. 

A Szőnyi múzeum. Forrás: szallas.hu

3. Kós Károly – kilátó

Szőnyi István emlékmúzeumától egyenesen Zebegény legnépszerűbb látnivalójához, a Kós Károly-kilátóhoz vezet az út. Az egykori Római Birodalmat védő határvonal, a limes közelsége miatt leginkább római őrtoronyra, felépítése alapján templomra hasonlító, vörösfenyőből épült kilátót Csóka Árpád tervezte és 2015-ben avatták fel. Az építményt Kós Károly (1883-1977) erdélyi származású építészről és íróról nevezték el, ezért formázták a kilátó alsó részét székelykapuhoz hasonlóra.

Miért ne hagyd ki: Ha sikeres a feljutás a legfelső szintre, jutalomként csodálatos panoráma bontakozik ki: rálátni Zebegényre, a Pilisre és a Danukanyarra.

A Kós Károly-kilátó. Forrás: kirandulastippek.hu

4. Havas Boldogasszony-templom

Ha már szóba került Kós Károly, akkor nem lehet csak úgy elmenni a főtér magyaros-szecessziós stílusú, római katolikus temploma mellett sem, amit Kós és Jánszky Béla építettek 1908-1910 között.  A 20. századi templomépítészet egyik legszebb hazai alkotásaként tartjuk számon. A 2010-es centenáriumi évre eső felújításkor már az eredeti díszítést is sikerült megvalósítani, így az épület külsején már látható a Magyarok Nagyasszonya és olvasható a “Gloria in excelsis Deo” (Dicsőség a magasságban Istennek) felirat.

Miért ne hagyd ki: 

Érdemes a templomot belülről is megfigyelni. A félkörívű szentély ablakain Szent István király alakja látható, de érdekes módon arcvonásai mintha Kós Károlyt idéznék.

A Havas-Boldogasszony templom. Forrás: funiq.hu

5. Napraforgó-házak

Zebegény látnivalói közé tartozik egy zöld és kék színekben úszó utcácska is, ami a Napraforgó nevet viseli.  Ezt jelzi az is, hogy több ház ajtaján, kerítésén, házszáma mellett is ott díszeleg a virág. De miért pont erre keresztelték Zebegény ezen szegletét? A választ most is a múltban kell keresni. Gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska az 1920-as évek végén költözött a faluba és sorban felvásárolta az egymás mellett lévő eladó telkeket.  Majd maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket és egy különleges, már-már fantáziavilágszerű közösséget hozott létre, melynek a „Virágegylet Zebegény” nevet adta. Fő célkitűzése pedig a gyerekek pedagógiai megsegítése volt.  Minden tag egy növényről kapott nevet, a grófnő lett a Napraforgó.  

Miért ne hagyd ki:

Jelenleg a Napraforgó-házak némelyike vendégházként üzemel, így ha szállásra lenne szükség, ez az utca ebben is bővelkedik. 

A tradícionális Napraforgó-házak. Forrás: Dunai mesék

6. Dőry Villa

Egyetlen kirándulás alkalmával sem maradhat ki egy vár, kastély vagy villa meglátogatása. ebből a szempontból is nagyszerű Zebegény programkínálata. A Duna-parton sorra épültek nyaralók és kúriák, köztük az eklektikus stílusú Dőry villa is, amit 1917-ben építettek és eredetileg a Jobaházi Dőry család birtokaként tartottak számon.  Falai több történelmi korszakot, felújítást átvészeltek és bár a villa kulcsa az idők során tulajdonosról tulajdonosra szállt, jelenleg szellemkastély, nem lakja senki sem.

Miért ne hagyd ki: 

Mikszáth Kálmán is érdekesnek találta a villát és egykori lakóinak életét.  Különös házasság című regényében leírtak tanúsíthatják ezt. Ha őt megihlette, talán másnak is inspirációt jelenthet. 

A Dőry villa. Forrás: indafoto.hu

7. Trianon emlékmű

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban, nem maradhat el a Trianoni emlékmű és a mellette lévő kilátó megtekintése a Kálvária – hegyen. Maróti Géza építész tervei alapján végső formáját 2015-ben nyerte el. Ekkor került a négy kőoszlop tetején lévő fémgömbökre a Deák Ferenctől vett idézet: „Amit erő vagy hatalom elvész, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják.” Ennek tudatában érdemes itt egy kis időre megpihenni, mielőtt tovább folytatódna a kirándulás.

Miért ne hagyd ki: Maróti Géza úgy tervezte meg az emlékművet, hogy az egész együttes a Duna felől már több kilométeres távolságból látható legyen, viszont mindenképp érdemes közelebbről is megnézni.
A lista ezzel természetesen nincs kimerítve, de most legyen elég ennyi, Zebegénybe érdemes többször is visszatérni! ☺

A Trianon emlékmű, Zebegény. Forrás: Vác online