5+1 szentendrei múzeum, amit bűn lenne kihagynod

Szentendre a Dunakanyar egyik gyöngye, történelmi város, amit találóan ékszerdoboznak is szokás hívni. Korzója, Duna-partja, macskaköves utcái, na meg a jellegzetes színes esernyők nemcsak itthonról, de határainkon túlról is vonzzák a szépségeket keresőket.

A városka igazi kulturális kincsesbánya: következzen 5+1 múzeum, amit kár lenne kihagynod, ha Szentendrére visz az utad.

6 egyedülálló szentendrei múzeum

Retro Design Center múzeum

Forrás: iranyszentendre.hu

Aki bolondul a múlt századért és annak minden itt maradt kacatjáért, annak szinte kötelező meglátogatnia a Retro Design Centert. Wartburgok, zsigulik, trabant, JAWA-motorkerékpár és más ikonikus járművek állnak a kocsiszínben, de a 70-es évek magyar valóságának, az “átkos” legszebb éveinek egy teljesen berendezett lakása is megtekinthető.

Ez a szentendrei múzeum abba a korba repít vissza bennünket, amikor a munkakerülés/munkanélküliség még “közveszélyesnek” számított, az államszocializmus pedig hatalma teljében volt.

Ugyanakkor az ifjúság már lázadt és minden nyugatról jött zene menő volt. Ez a hely amolyan időutazás a szülők, nagyszülők fiatal felnőttkorába, már csak ezért sem érdemes kihagyni; sőt, vidd el magaddal a nagyit is!

Facebookon itt, weblapjukon pedig itt tudsz egy gyors pillantást vetni a Retro múzeumra, ami csütörtöktől vasárnapig, reggel tíztől este hatig tart nyitva.

Ferenczy Múzeumi Centrum

Forrás: femuz.hu

A kultúra talán legfőbb szentendrei szentélye: kiállítótér, állandó gyűjtemények otthona, múzeumpedagógiai központ és rendezvénytér: minden ízében a kultúra és a művészetek temploma. Gazdag történelmi (40.000 tétel), irodalmi, fotográfiai és néprajzi (9000 tárgy) gyűjteménye országos mércével mérve is jelentős. Maga a múzeum viszont egyáltalán nem ragadt a múltban, bizonyítja ezt azt is, hogy a gyűjtemény egy szűkebb, de izgalmas része digitális formában a weben is elérhető.

Szentendre a kezdetek óta a mindenkori magyar kortárs képzőművészet egyik fellegvára, a Ferenczy Múzeumi Centrum pedig igyekszik ennek az évszázados múltnak megfelelni, amit kiemelkedő festmény-gyűjteménye is bizonyít. Ha érdekelnek a legizgalmasabb és legújabb művészeti áramlatok és azok hazai művelői, akkor mindenképpen látogasd meg és tölts el náluk egy napot. Kevesebbet szinte nem is érdemes.

Facebook-oldaluk folyamatosan frissül az aktualitásokkal; a különböző szekciók és tárlatok nyitvatartásáról pedig itt tájékozódhatsz.

Szamos Múzeum Cukrászda

Forrás: iranyszentendre.hu

A mandulából és cukorból készült édes-keserű, jellegzetes ízzel büszkélkedő marcipánt már az ókorban is ismerték, és mióta a szélesebb tömegek számára is hozzáférhetővé vált, azóta imádják is. A múzeum és a márka névadója, Szamos Mátyás egy szerb származású cukrászlegény volt, aki Szentendrén alapította meg saját cukrászdáját, leszármazottai pedig a mai napig művelik a művészettel határos mesterséget.

A szentendrei Múzeum Cukrászda a legtöbb múzeummal ellentétben az a hely, ahol meg is eheted a kiállítás fő attrakcióit – természetesen miután megvásároltad őket! A hely nemcsak a család- és a marcipán, immár végérvényesen összefonódott történetét és a formálható masszából készült remekműveket mutatja be, de a nassolni vágyóknak is százszámra tartogat élvezeteket.

Hétfőtől csütörtökig tíztől hétig, hétvégén és pénteken pedig tíztől nyolcig vannak nyitva. Weblapjukon is tájékozódhatsz és kutathatsz finomságok, vagy szépségek után.

Városi Tömegközlekedési Múzeum Szentendre

Forrás: hampage.hu

A BKV Zrt. (saját bevallása szerint) európai példákból inspirálódott, amikor úgy döntött, hogy létrehoz egy helyet, ahol a forgalomból már kivont, de megőrizendő értékkel rendelkező járműveit kiállítja. A Budapesti Helyi Érdekű Vasútak egykori kocsiszínjében rendezték be azt a tárlatot, ahol a látogató megismerkedhet a magyar tömegközlekedés teljes történetével egy minden közlekedési apróságra kitérő kiállítás keretében.

A vasút, a villamosítás, a metróvonalak, a buszok és trolik története összefonódik az ország lakóinak történetével és szükségleteivel, tehát ebből a nézőpontból is izgalmas felfedeznivalókat tartogat a múzeum. És ha a “nagyvasak” érdekelnek, akkor különösen érdemes (stílszerűen) kihévezned Szentendrére, hogy magad is szemügyre vehesd a hőskor és a közelebbi múlt kiszolgált, ám érdekes járműveit. Trainspottereknek szintúgy kötelező program!

Április 1-től október 31-ig a hétfői napok kivételével tíztől ötig tart nyitva. Weboldalukon egy rövid összefoglaló olvasható és virtuális séta is tehető.

Karácsony múzeum – Hubay Ház

Forrás: szallas.hu

Sokaknak van kedvenc ünnepe és talán a legtöbben közülük a karácsonyt mondanák annak. Egészen biztosan így van ezzel Hubay Éva is, aki megálmodta, majd megvalósította múzeumát a karácsonyról. Az ünnep köré épülő magángyűjtemény 5000 darabos: csodás, egyedi karácsonyi díszektől kezdve kétszáz éves üdvözlőlapokig a teljesség igényével kísérli megidézni a nagy nap hangulatát, ezer arcát.

A múzeumhoz tartozó üzletben be is vásárolhatsz karácsonyi ajándékokból és ötletes dekorációkból, de nem csak az adventi időszakban érdemes felkeresned a kissé szokatlan, ám elhivatottan bővítgetett múzeumot.

A hét minden napján tíztől hatig tartanak nyitva, Facebook-oldaluk és weboldaluk pedig mindig naprakész.

Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Forrás: kirandulastippek.hu

A szentendrei Skanzen az a hely, amelyről a hazai falu- és néprajzi múzeumok között is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, így részletes bemutatására itt nem is vállalkozunk. Elég annyi, hogy mint minden skanzen, a szentendrei is a hagyományos népi építészet és életmód bemutatását és az utókorra örökítését tartja legfőbb céljának. S teszi ezt páratlan tudományos és pedagógiai hozzáértéssel, alázattal és az egész Kárpát-medencéből származó pótolhatatlan értékű gyűjteményével.

A múzeum fő vonulata 8 tájegység jellemző építészetét mutatja be, a cél közel 400 épület áthelyezése a skanzen területére. A magas szintű tudományos munkán túl élen jár a nevelésben-oktatásban, továbbá teljesen család-, gyermek-, kutyabarát, de a fogyatékkal élők élményének érdekében is igyekeznek mindent megtenni az ott dolgozók.

Mit lehetne hozzátenni? Mindannyiunk büszkesége ez a hazánk múltját s rajta keresztül jelenét is bemutató múzeumfalu!

Facebookon itt, hihetetlenül részletes és informatív oldalukon pedig itt tudod előre felderíteni a helyet.

És te melyik szentendrei múzeum felé vennéd először az irányt? Vedd fel őket bakancslistádra a következő látogatásodhoz, ha pedig további érdekességekre és történetekre éhezel a Dunakanyar birodalmából, blogunkban tengernyi inspirációt találsz.

Borítókép forrása: planetofhotels.com