Kajakozás a Dunán – Jó tanácsok kezdőknek

Ha nem idegen tőled a természetjárás, akkor már biztosan elgondolkodtál rajta, esetleg ki is próbáltad, hogy milyen lehet egy kajakozás a Dunán, vagy annak egyes szakaszain. Szerencsére hazánkban sportként, és szabadidős tevékenységként is komoly hagyományai vannak a kajakozásnak.

A csillogó víztükröt egy ütemben hasítják az evezők, te belelógatod a hideg folyóba a kezed és csak élvezed pár pillanatra a sodrás, a táj és a társaid által nyújtott békét és gyönyört: ezt nyújthatja a kenus vagy kajakos túrázás legnagyobb folyónkon, a Dunán. 

Dunai hajózás áttekintőnk után az alábbiakban egy rövid kalauzzal szolgálunk, ami hasznos lehet, ha meg akarsz ismerkedni ezzel a méltán népszerű hobbival.

Kajak vagy kenu?

Forrás: kozepsuli.hu

Először is, a teljesen laikusok számára érdemes tisztázni, hogy mi is a különbség a két kifejezés mögött álló járművek között. Valójában tényleg hasonlítanak egymásra, hiszen mindkét vízi alkalmatosság keskeny, hosszú és a súlyuk sem nagy. 

Ugyanakkor a kenu végei hegyesek, fedélzete nyitott, míg a kajaké zárt és szélessége is szűkebb. Előbbit egytengelyű evezővel hajtják, utóbbit kéttengelyűvel: ez természetesen az irányítást is eltérővé teszi (de egylapátosnak vagy kétlapátosnak is nevezik tengelyek helyett). 

Bár a sok kisebb különbség hatására a járművek viselkedése különböző, a két hajó törvényi szabályozása elég hasonló, illetve egy kajak- vagy kenutúrára való felkészülésben sincsenek jelentős eltérések.

Mielőtt nekivágsz egy túrának – Az előkészületek

Forrás: pixabay.com

Tehát elhatároztad, hogy kajakozni (vagy kenuzni) fogsz a Dunán! Mit vigyél magaddal? Kit vigyél magaddal? Nos, talán a második kérdés a legfontosabb. 

Mindenképpen válassz a csapatba valakit, aki érti a dolgát és be tudja tölteni a kormányos pozícióját – ő felel minden bent ülőért és a balesetmentes közlekedésért. Ha szervezett túrára indulsz, hiszen erre számtalan lehetőség van, akkor természetesen a szolgáltatást nyújtó szervezők fogják szükség szerint biztosítani a segítséget ahhoz, hogy feledhetetlen, de biztonságos kalandban legyen részed.

A biztonságos, nem sérült járművet (legyen az kölcsönbe kapott, saját vagy szolgáltatótól kölcsönzött) fel kell szerelni mentőmellényekkel, evezőlapáttal, legalább 5 méteres erős kötéllel, lámpával, illetve pár további “aprósággal”. A legfontosabb kajakos-kenus kellékeket és szabályokat ide kattintva tudod áttekinteni szemléletesen.

Természetesen az időjáráshoz igazodó ruházatra is szükség lesz, lehetőleg olyan, amit vízre szállásra terveztek – ez lehet akár egy kényelmes, az úszást nem gátló fürdőruha is. Nyári hőségben pedig egy kalap és napszemüveg is a holmik közé fér, de az esőkabát is hálás darab lehet egy gyors zivatar esetén. 

A nagyobb sportboltokban be lehet szerezni azokat a hordókat vagy más tároló eszközöket, amik vízhatlanok és elengedhetetlenek egy hosszú kajakozás túrához – egyes kirándulós Facebook-csoportokban még olyan emberrel is találkozhatsz, aki kenuval és az arra biztonságosan rögzített biciklivel járja a magyar vizeket, a Dunát; egyfajta modern kétéltű.

Jogi- és egyéb, nem kevésbé fontos szabályok

Forrás: freepik.com

A kormányos szerepét már említettük. Ő nem lehet 14 évesnél fiatalabb, illetve kötelező ismernie a járművet és a víztest jellemzőit. Ő a megkérdőjelezhetetlen főnök, aki a csónakot irányítja (evezővel vagy dedikált kormánnyal), az ő szava az egyetlen és a döntő. Betartja és betartatja a “Hajózási Szabályzatot”, illetve a legeslegfontosabb szabályt: a csónakban utazók mindig legyenek a víz felett!

A vezetésével a legénységnek el kell kerülnie a nagyhajók útvonalait, elengednie a “hegymenetből” vagy gépi meghajtással közlekedő csónakokat, távol tartani a járművet a kajakkal vagy kenuval nem hajózható víztestektől (zátonyoktól, szűk folyószakaszoktól, sűrűn benőtt területektől, etc.), látni és látszani (hiszen a víz sem üres tér), biztonságosan vízre szállni és kikötni. 

Ha valóban az első dunai kajaktúrádra készült, akkor itt is nézz szét, ahol az említett részletekbe hosszabban is beavatnak.

Rengeteg informális, nem hivatalos szabállyal vagy szokással is találkozni fogsz, ezek közé tartozik például a sporttársak üdvözlése, hajónapló vezetése, illetve emlékezni arra, hogy a természetjárásban már megismert szokások és gesztusok embertársaid és a természet felé a vízen is érvényesek. 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Dunai kajakozás – kenuzás első, és legfontosabb szabálya a biztonság. Vizeinket, folyóinkat, tavainkat meghódíthatjuk, de ez az elem nem a miénk, vendégek vagyunk rajta és benne – alázattal, óvatossággal és türelemmel kell jelen lenned.

Kajakozás a Dunán: a legszebb helyek – és amiket kerülj el

Forrás: baraka.hu

Ha már adott a csónak, a felszerelés, mindenki ismeri a szabályokat és szokásokat, sőt, a kormányos vagy az utat szervező cég is megvan, akkor szabadjára engedheted a képzeletedet és kitalálhatod, hogy melyik dunai szakasz lenne a legjobb számodra, számotokra.

Egészen elképesztő természeti kincsekkel vár a Szigetköz, amit szokás szárazföldi deltatorkolatnak is nevezni: lenyűgöző élővilága és ártéri erdei megannyi titkot rejtenek, így ha ezek iránt érdeklődsz, akkor mindenképpen ezt javasoljuk. Lehet kajakozni a Dunán a fővárosi szakaszon is, a Római-part például az egyik népszerű spot. 

A Duna e szakasza nagyon zsúfolt, de ezért cserébe kárpótol Budapest ezernyi szépsége, épített emlékei és hegyei. Sokak a Soroksári-Dunát kedvelik, megint mások Esztergomot vagy Komáromot szokták választani kiindulópontnak. Ugyanakkor kisebb megkötésekkel, de az egész folyamot be lehet járni a vízen is, így lehetőségekből nincsen hiány.


Vannak azonban olyan helyek, amikkel nem érdemes és nem is szabad kísérletezni. Ide tartoznak az úgynevezett sarkantyúk, partra merőleges kőszórások (például Vácnál). Ezekre ráfuthat a csónak, aminek borulás vagy sérülés lehet a következménye, ráadásul az ilyen szakaszokon az örvények sem ritkák. Ugyanígy érdemes elkerülni az összes Duna-híd lábát, ahol szintén joggal tarthatsz az örvényektől. Veszélyesek a limányok is, azok a helyek, ahol a meder sajátosságai miatt visszafelé áramlik a víz: ez megfordíthatja a csónakot, elveszítheted az egyensúlyodat.

Best of the best: a Dunakanyar

Forrás: baraka.hu

Ha csak egy kajakos dunai túrát ajánlhatunk, akkor egy hosszú, de nem kimerítő Esztergom-Nagymaros szakaszt javaslunk. Ezt a távot akár két nap alatt vagy csillagtúra-szerűen is megtehetitek, hiszen a minden jóval felszerelt dömösi kempingünkben szeretettel várunk titeket. Ez a Duna talán legszebb szakasza: mindkét parton csodálatos, erdővel borított hegyek, felfedezésre váró látnivalók, kulináris és történelmi kavalkád. Azon kívül, hogy ez az ország egyik legismertebb és leggyönyörűbb tája, mi is várunk Téged, hogy akár dömösi bázisunkon, akár Zebegényben, vagy ha esetleg Nagymaroson szeretnéd felfrissíteni magad a dunai kajakozás élvezetes fáradalmai után!

Borítókép forrása: unsplash.com