Amerikai lakóautók, egyetemes életérzés

Ki nem képzelte már el, hogy fog egy lakóautót és nekivág vele a világnak? A mozgás szabadságának és az otthon kényelmének tökéletes metszéspontja ez a guruló jelenség. Talán ez a vágy, amit sokan éreznek mindkét létforma birtoklása iránt, áll az amerikai lakóautók, lakókocsik avagy motorhome-ok nem múló népszerűsége mögött.

Tarts velünk, ahogy felfedezzük a lakóautók kultúráját, annak eredetét és, hogy mit is jelent ma ez az életérzés.

Lakóautó-kalauz

Forrás: unsplash.com

Mobil otthona először természetesen nem a lakóautó-tulajdonosoknak volt: a nomád népek gyakran szekéren, jurtákban (vagy jurtával kombinált szekéren) és lóháton élték le életüket, sokszor a legalapvetőbb szükségleteiket is ezeken és ezekben elégítették ki, legalábbis forrásaink erről tájékoztatnak minket. Az új horizontokat érintő motorizáció a huszadik században életre hívta a maga hibridjeit, amik az otthon-érzet és a közlekedés között (többé-kevésbé) félúton születtek. Ennek a kereszteződésnek a legfüggetlenebb haladást és lakhatást biztosító példája az utakon a magyarul lakóautónak nevezett jármű lett.

Angol nyelvterületen gyakran motorhome-nak nevezik őket, de természetesen létezik részletesebb felosztás vagy tipológia is. A “klasszikus” amerikai lakóautó esetében (integrated motorhome) a meghajtás teljesen és elválaszthatatlanul kapcsolódik az életteret biztosító felépítményhez, továbbá maga a lakó- és étkező szekció is a lehető legpraktikusabban van kialakítva a hosszabb tartózkodás igényeinek megfelelően (például széles panoráma-szélvédő). 

Egyes lakóautók részben szolgálják ki ezeket a funkciókat (semi-integrated), általában kisebbek is, amolyan öszvérmegoldások más járművekből (főleg kishaszongépjárművekből) átalakítva. A harmadik kategóriát (alcove) a teherautó felépítményre szerelt lakóautók képviselik, itt a lakórész gyakorlatilag a vontatmány helyére kerül. Ezt a felosztást az Egyesült Államokban betűkkel jelölve A, B és C típusoknak is nevezik. Természetesen mind itthon, mind a tengeren túlon ismerik a lakókocsikat is, ahol a lakrész nem képes az önálló helyváltoztatásra, inkább egy utánfutóra hasonlít.

Az 1910-es és 20-as években, Amerikában mutatták be az első olyan, belsőégésű motor hajtotta járműveket, amelybe ágyakat vagy éppen mellékhelyiséget szereltek. Ez a trend természetesen nemcsak a személygépjárművek világát hódította meg, de a lényegesen nagyobb átalakítható térrel rendelkező dedikált buszokat is, innentől kezdve pedig a kategória neve az RV, vagyis a recreational vehicle lett, amely egyben utal arra is, ami miatt a koncepció megszületett és népszerűvé vált: utazni és szórakozni, mobilisan.

Amerikai lakóautók a filmvásznon

Forrás: imdb.com

…és igazából a pop-kultúrában bárhol felbukkanhatnak ezek a járművek. Nem csoda, hogy a mozgás és a (viszonylagos) kényelem fúziója inspiráló a művészetekben is. 

Híres és talán aktuális példa a The Stranger Things sorozatban (egyebek mellett) feltűnő Chevrolet Van, amely talán a második kategóriába lenne illeszthető, hiszen átalakítás után nyerte el az RV-funkcióját. Egyébként a sorozat évadzárójában látható Winnebago RV egy felújított (és „Danu-sított”) változatával a zebegényi Danu Fröccsteraszon is találkozhatsz – szörnyekkel szerencsére már kevésbé. 

Szintén említésre méltó Jesse és Walt kultikus, 1986-os évjáratú Fleetwood Bounderje, amely egy igazi monstrum, és mint a Breaking Badből tudjuk, metamfetamin főzésre is átalakítható… Felbukkan és főszerepet játszik egy lakóautó (egy Coachmen Encounter) a Családi üzelmek című vígjátékban is, ahol a komikum forrása az összezárt utazás. A többek között a Star Wars-ot kifigurázó sci-fi paródiában, a Űrgolyhókban is központi helyen áll egy bizonyos RV.

Fapadostól a luxusig

Forrás: mymodernmet.com

Az RV-k felszereltsége és kialakítása egészen eltérő lehet. Általában felszereltek vizesblokkal és az ehhez tartozó gépészettel (víztartályok), és természetesen az ágyak sem hiányozhatnak. Sok rendelkezik konyhaszekcióval, amihez szintén szükségesek bizonyos toldalékok (például a tűzhely szereléke, gázpalack). Minden lakókocsinak van elektromos csatlakoztatási lehetősége is, hiszen a beléjük szerelt eszközök nem tudnának csak akkumulátorról üzemelni.

Innentől kezdve pedig nincsen határ, illetve az igények kielégítésének csak a pénz szabhat gátat. WiFi, USB-portok, beépített GPS, képernyők, fedélzeti számítógép, bőrbevonat, panoráma-tetőablak, nagyobb belső terek, extra tárolórekeszek, klíma és fűtés, napelemek és így tovább: a 21. század kényelmi igényeire kalibrált lakóautók igazán elképesztő szerkezetek. Fejlődtek a biztonsági és lengéscsillapító alkatrészek is, így az utazás komfortosabb élménnyé vált.

Forrás: barackresort.hu

Tehát a lakóautózás egy kipróbálható életforma, amibe beleszerelmesedni sem nehéz vagy szokatlan. A legtöbb épített kempingnek általában van olyan (nem is kicsi) szakasza, amit a lakóautók, vagy lakókocsik fogadására alakítottak ki. Itt található külön csatlakozó az elektromos rendszerek számára, és természetesen friss vizet is lehet vételezni. Általában ezekben a kempingekben a legalapvetőbb felmerülő szervizelésben is kapunk segítséget, továbbá leengedhetjük a vizesblokk tartályát is az arra szolgáló csatlakozó használatával.

Lakóautót bérelni és a családdal vagy barátokkal belevágni egy ország vagy kontinens végigjárásba jóleső móka: egyesek majd a vetett és stabil ágyat fogják hiányolni, mások azonban függővé is válhatnak, sőt, be is ruházhatnak egy saját, az utakon könnyűszerrel robogó nyaralóba…