Nyolc Dunakanyar kilátó – A Dunakanyar legszebb panorámái

A Dunakanyar egy olyan csodás magyar táj, ahol a hatalmas Duna folyam többszörös kanyarulatával elválasztja egymástól a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vadregényes, erdővel fedett vonulatait.

Nem csoda, hogy a közeli magaslatokon számos kilátó épült, ahonnan a folyó, annak szigetei és a körülölelő hegyek tömbjei egyaránt láthatóak és lenyűgöző panorámát ajándékoznak az oda látogatónak.

A Dunakanyar nemcsak egy táj, hanem egy érzés, egy hangulat is, ami elfog, ha arra jársz. Történelem és kultúra, természet és ember által teremtett jelenség.

Listánkon a környéken található, jól ismert kilátók mellett olyanokkal is találkozhatsz, melyeken kis szerencsével akár egyedül is meditálhatsz a vidék szépsége felett!

 

Az igazi sztárok

A következő öt dunakanyari kilátó jól ismert és megbecsült a kirándulók és turisták között, tehát nem maradhatnak le egy ilyen listáról.

parkerdo.hu

Prédikálószék

A fővárostól csak egy órányira, a Duna jobb partján (Dömöshöz közel), a Visegrádi-hegység egyik 639 méteres csúcsa vitán felül az egész ország egyik legszebb panorámáját nyújtja, ahol útközben sok más látnivalóra is rábukkanhatsz.

A Dunával szemben állva a Börzsöny, alatta a Dunakanyar, távolabb és jobbra a Naszály csúcsa és Vác városa, a szószékre emlékeztető andezit szikla körül pedig maga a Pilis vadona látható – hát kell ennél több és szebb?

Ilyenkor érdemes látogatni: Nyáron, ha az zöldre, ősszel, ha színes levélkavalkádra vágysz

termalfurdo.hu

Julianus Kilátó

Keleten maradt rokonainkról és a mongolokról is hírt hozó hős szerzetes nevét viselő bal parti Dunakanyar kilátó Zebegény közelében, a Hegyestető 482 méteres csúcsán áll.

Gyakorlatilag a Prédikálószékkel nézhetsz itt farkasszemet, csak kissé közelebb a Dunához, átellenben pedig a büszke Visegrádi Várat fogod látni.

Ilyenkor érdemes látogatni: Nyáron, miután csobbantál egyet a zebegényi szabadstrandon!

budapestkornyeke.hu

Visegrádi Vár

A hegyi sasfészek évszázadok alatt egy nagy, kiépített királyi várrá vált, ahonnan a Dunát és a mellette futó utat is őrizték eleink.

A Fellegvár (kiérdemelte nevét) a Dunakanyar egyik legfontosabb pontja és ha felmászol tornyaira, akkor beleképzelheted magad az egykor itt élő vitézek mindennapjaiba: a folyón ugyanúgy hajók úsztak, mint manapság, az erdők vadaktól és madaraktól zsongtak, a visegrádi házak között pedig emberkék siettek dolgukra.

A Vár számos kiállítást és a lovagi életet bemutató programot is tartogat, érdemes rászánnod egy délutánt.

Ilyenkor érdemes látogatni: Nyáron vagy késő tavasszal.

traveladdict.hu

Naszály csúcs

Vác városa fölött őrködik a bányászati munkákban ugyan megcsonkított, de gyönyörű hegy, a Naszály. Csúcsáról tiszta időben akár Dél-Pestig is ellátni.

A Cserhát e pontjáról eléd tárul a főváros, a Duna, a Szentendrei-sziget a névadó városával, de látod Vácot és a Visegrádi-hegységet is. Erről a pontról kiválóan megfigyelhető az Alföld és az Északi-Középhegység nyugati végeinek találkozása.

Ilyenkor érdemes látogatni: Tiszta, páramentes késő őszi este. A fák lombkoronái már lehulltak, így minden szépen látható és Budapest fényei lassan kigyúlnak…

funzine.hu

Boldog Özséb-kilátó

A Pilis-tető 756 méter magas csúcsát koronázza ez a kilátó, egyben ez a hely a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja is.

A körpanorámában feltárulnak a zöldellő budai hegyek, távolabb a Dunakanyar, a Pilis csak maga pedig ezer más látnivalóval is vonz minden korú és érdeklődésű utazót, így a kilátó az egyik lehető legjobb környékbeli túracélpont is egyben.

Ilyenkor érdemes látogatni: Nyáron, elmerülve a pilisi erdők gazdagságában.

Rejtettebb gyöngyszemek

Három olyan Dunakanyar-béli kilátópontot is választottunk, amelyek talán egy fokkal kevésbé ismertek a nagyközönség előtt, így némi csendre is számíthatsz ottléted során.

flowcycle.hu

Zebegény, Sárkánydomb

Ha egy felettébb egyedi kilátásra vágysz, akkor a zebegényi Sárkánydomb a tökéletes választás, hiszen szinte “hosszában” látsz rá a Dunára és a környező hegyekre.

A pont főleg a helyiek által ismert, így aztán elkerülheted a turisták hadát is a gyönyörű kaszálón.

Ilyenkor érdemes látogatni: Tavasszal és nyáron.

traveladdict.hu

Strázsa-hegy

Esztergomhoz közel találod a Pilis nyugati oldalán a Strázsa-hegyet, amelyen érdekes tanösvény is vár.

A panorámában ott van a Bazilika, a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse is; természetesen a Dunára is jól rálátni. A közelben több barlangot is vájtak a hévizek, de a hegy állat- és növényvilága is figyelmet érdemel.

Ilyenkor érdemes látogatni: Télen, ha esett hó, mert könnyű megközelíteni és fehér paplan borítja a tájat.

mapio.net

Vaskapu-hegy

Szintén Esztergom mellett emelkedik a Vaskapu-hegy, a Visegrádi-hegység legnyugatibb tagja a maga 404 méterével.

Ha felkapaszkodsz ide, akkor Esztergom városán túl a szomszédos Szlovákiába is áttekinthetsz, láthatod a pontot, ahol a Garam folyó a Dunába siet, de a mohi atomerőmű is megfigyelhető tiszta időben. Maga a hegy hangulata szintén említésre méltó régi pincesoraival.

Ilyenkor érdemes látogatni: Ősszel, szüret idején.