7 kihagyhatatlan kirándulás Vác környékén

Az ékszerdoboz Vác a Dunakanyar egyik szívcsakrája, jelentős kulturális központ majdnem ezer éves történelemmel. 

Egy olyan hely, ahol könnyen el lehet tölteni egy szuper és érdekes napot az év bármely szakában. Azonban nemcsak a város, hanem annak környéke is nagyszerű kirándulóhelyekkel, látnivalókkal van tele – ezekből szemezgettünk most Nektek!

Az egyes kirándulások céljait igyekeztük úgy kiválasztani, hogy gyalog is megközelíthetőek legyenek Vácról, illetve kicsiknek és nagyoknak is felhőtlen kikapcsolódást, frisslevegős feltöltődést nyújtsanak, hogy aztán kissé fáradtan, de boldogan korzózhassatok a váci Duna-parton!

www.kaland.sport.hu

Következzenek a legjobb kirándulások Vác környékén (szvsz)

Túra a Naszály hegyre

A 652 méteres Naszály hegy egy Vácot észak-keletről óvó magaslat, amely egyben népszerű kirándulóhely is, hiszen a panorámás kilátás a csúcsról páratlan a Duna folyó völgyére és Budapestre. Vácról pofonegyszerűen, kényelmes tempóban 3 óra alatt megjárható oda-vissza.

Az út során kitérhettek az egykori mészkőbánya felé, amely egy impozáns mementó az ember tájkép formáló(romboló) tevékenységéről, esetleg felfedezhetitek a hegy közel száz barlangjának és nyílásának valamelyikét. 

Ha a kilátásból nem volt elég, akkor visszafelé a Látó-hegyen található kilátópont segít teljessé tenni ezt az élményt is.

Távolság Váctól: 90 perc séta (amely egyben a túra része is)

A Gyadai Tanösvény - kirándulás Vác környékén
szendehely.kornyeke.hu

Kaland a Gyadai Tanösvényen

A Naszálytól északra található Gyada-rét egy különleges tanösvényt rejt, amely 13 állomással és 5 kilométeres hosszával tökéletes családi kikapcsolódást kínál, mindezt úgy, hogy megismeritek az erdők élővilágát és csodálatos egyensúlyát.

A tanösvény jóval több, mint egy megszokott oktatóállomás, hiszen innovatív tereptárgyaival (függőhíd, mocsárpallók, hintahíd) igazi kalandot is nyújt a játékos tanulás mellett.

A kirándulás során erdőkön, patakon és virágos mezőkön át vezet az út, így az állomások között is élmény a közel 6 kilométeres táv bejárása, amelyre 3 óra bőven elég – ezt úgyis egy szempillantásnak fogjátok érezni!

Távolság Váctól: 2 óra séta Szendehely felé vagy 10 perc kocsival

robirtok.hu

Látogatás a RoBirtok Állatsimogató farmon

Ha olyan helyet kerestek, ahol mind a hagyományos háziállatokkal, mind más földrészek egzotikusabb négylábúival is találkozhattok, akkor a Kosdon található RoBirtok a tökéletes kirándulás Vác környékén.

A 19 féle állatfaj határozottan nem biodíszletként szolgál, hiszen a “klasszikus” simogatáson túl a gyerkőcök és szüleik bepillantást nyerhetnek a komoly munkát és türelmet igénylő gondozásukba is.

A birtok szellemisége pártolja is, hogy részt vegyenek a látogatók az állatok ellátásban, tisztán tartásában, etetésében, sőt, hak a délelőtti órákban jártok ott, akkor még a tehénfejést is kipróbálhatjátok! 

Mindezek mellett játékokkal, tematikus programokkal és meleg étellel is gondoskodnak a birtok gazdái arról, hogy jól teljen a kiruccanás.

Távolság Váctól: 1 óra 20 perc séta vagy 10 perc kocsival

trailsnearme.net

Séta a Vácdukai Vadasparkhoz

Az erdei állatok olyan óvatos és érzékeny teremtmények, amelyek csak ritkán tévednek a városi emberek szeme elé. 

A Vácdukai Vadasparkban viszont szinte testközelben találkozhattok a már-már egzotikus és gönyörű dámvaddal, a jól ismert, félénk európai őzzel, az igazi túlélő vaddisznóval és a magyar erdők koronás királyával, a gímszarvassal is.

Távolság Váctól: nagyjából 2 óra mezei séta Vácduka felé vagy 15 perc kocsival

www.losimajor.hu

Kirándulás a Lósi-patak völgyében

A fentebb már említett Gyada-réti tanösvény is a Lósi-patak mentén halad, ám ha Szendehelynél (a diáktábor mellett) a Duna felé, nyugatra fordultok és úgy követitek a vízfolyást, akkor egy könnyű erdei séta után Verőcére juttok. Útközben elhaladtok a lósi ökofarm, a lósi major és a verőcei Völgy Major mellett is, amelyek mind megérnek egy megállót. 

Az útvonal könnyen járható, letérve róla pedig gyönyörködhettek az erdőségekben vagy vállalkozhattok egy jó őszi gombászásra is!

Távolság Váctól: 2 óra séta

botanikuskert.hu

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Az arborétum és kertkomplexum önálló sétákkal, élménysétával, kert a köbön programsorozatával, na meg az itt található 1.3000 (!) hazai és egzotikus növényével azoknak is felüdülést nyújt, akik már azt hitték, hogy már a flóra jó ismerői – nem is beszélve a városból elszakadni vágyó polgárokról. 

Az itt felvonultatott növénygyűjtemény az arborétumokban bővelkedő Magyarországon is kivételesen gazdagnak számít, mindemellett pedig komoly tudományos munka zajlik a létesítmény falai között.

Távolság Váctól: 15 perc kocsival