9 különleges helytörténeti gyűjtemény a Dunakanyarban

Dunakanyariként fontos missziónk, hogy felhívjuk a figyelmet a Dunakanyar által kínált hihetetlenül sokfajta, változatos kikapcsolódási módokra. 

Túrázhatnak itt kezdők és igazi vagányok, nyáron a strandolás és a vízi sportok népszerűek, a kilátás és a gyönyörű táj pedig egész évben vonzza az ide látogatókat. Azonban az a kincses világ, amit a Dunakanyar jelent, nem szűkölködik a kultúra szentélyeiben sem. 

Az emberi történelem vagy a táj emlékeinek kincsei közül sokat éppen a helytörténeti gyűjtemények őriznek.

szentendre.hu

Helytörténeti gyűjtemény? Ez egy kisebb múzeum, nem?

Igen is, és nem is. Mindenesetre nem kell rögtön világgá menned a szó hallatán akkor sem, ha a múzeumlátogatás nem a te műfajod. Lentebb találod a Dunakanyar mellől válogatott tízes listánkat, amelyek között igazi múzeum-kuriózumok is vannak, de úgy éreztük, hogy egy kis előbeszéd is szükségeltetik hozzájuk.

Tehát valóban nem egy bécsi Természettudományi Múzeum akár több napos végigjárási idejével rendelkező létesítményekről van szó, ha valahol a helyi gyűjteményeket említik. Ezek nem is szeretnének a nagy múzeumokkal versenyre kelni, egészen eltérő megfontolások vezetik ezeket az intézményeket, fenntartóik pedig nem ritkán komoly anyagi és egyéb áldozatokat hoznak, hogy létezhessenek.

A helytörténeti gyűjteményeknek több célja van, és számos okból lehetnek figyelemre méltóak az ott lakóknak és a turistáknak egyaránt. Alapíthatja és fenntarthatja őket önkormányzat, múzeumi hatóság, civil szervezet vagy magánszemély egyaránt, egy azonban biztosan közös bennük: valamilyen módon az adott településnek és annak környékének, esetleg egyéb különlegességének ránk maradt kincseit szeretnék bemutatni, a róluk vallott tudást pedig átörökíteni a következő generációra.

Ezek a kincsek pedig nemcsak a nevükben azok. Olyan nyomok, értékek, emlékek halmazai, amely a múlt egy szeletéről vagy személyéről való tudásunkat növelik, ezáltal pedig jobban érezzük saját helyünket a jelenben. S gazdagabbak is vagyunk, amikor a vendégkönyvi bejegyzés után távozunk, hogy egy kellemes séta után igyunk egy pohár bort.

Listánkon a helytörténeti gyűjtemények mellé néhány megkerülhetetlen, Dunakanyar-beli múzeum is felkerült, amelyek szintén a vidék történetét hivatottak – különleges módon – bemutatni.

muemlekem.hu

10 különleges helytörténeti múzeum és gyűjtemény

Memento Mori – Váci múmiakiállítás (Tragor Ignác Múzeum)

Múmiakiállítás Magyarországon? Igen. Vácon a 90-es években a Domonkos-rendi templom kriptájának vizsgálatakor találták azt a kamrát, amelyben több száz jó állapotban fennmaradt 18. századi váci polgár természetes úton mumifikálódott testére bukkantak.

Az egyedi lelet hatalmas tudományos szenzáció, hiszen képet kapunk háromszáz évvel ezelőtt élt emberek egészségéről, megjelenéséről, életük egyéb részleteiről. Hátborzongató, nem igaz?

Itt találhatod meg: Vác, Március 15. tér, 19.

iranyszentendre.hu

Ferenczy Múzeumi Centrum – Szentendre

Szentendre legfontosabb és legnagyobb múzeuma 40.000 történelmi műtárggyal, 9000 irodalmi, fotográfiai és néprajzi tétellel igazi átfogó helytörténeti gyűjtemény. 

A múzeum műkincsekben is gazdag, különösen figyelemre méltó festmények és egyéb képzőművészeti alkotások találhatóak itt – híven Szentendre impozáns művészeti múltjához és jelenéhez. Ráadásul haladva a korral, a gyűjtemény egy része digitalizált.

Ha nem fáradtál el, akkor Szentendre más helyi gyűjteményeket is tartogat.

Itt találhatod meg: Szentendre, Kossuth Lajos utca. 5.

dunakeszi.kornyeke.hu

Révész István Helytörténeti Gyűjtemény – Dunakeszi

A Duna-parti település helye már az őskorban is lakott volt, de jelenlegi folytonossága is legalább 750 éves. 

Ezt a tiszteletre méltóan hosszú időszakot mutatja be hat kiállítási helyiségben egy helyi lakos, Szakáll Lászlóné által életre hívott helytörténeti gyűjtemény. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

Itt találhatod meg: Dunakeszi, Szent István utca 48.

magyarvelemeny.com

Börzsöny Múzeum – Szob

Szob városának Börzsöny Múzeuma részben időszaki kiállításokat szervez, részben régészeti és egyéb kiállítási tárgyakkal mutatja be a falu és környékének régmúltját, de nevéhez híven a Börzsöny állat- és növényvilágának ismertetése is a küldetései között szerepel.

Itt találhatod meg: Szob, Szent László út 14.

visegradmuzeum.hu

Mátyás Király Múzeum – Visegrád

Magyarország egyik legjelentősebb uralkodója elődeihez híven sokat időzött Visegrádon, palotát is építtetett a Vár tövében. 

Ez az épület a korai magyar reneszánsz egyik legszebb emléke, ráadásul átvészelte a történelem viharait és ma is megtekinthető. A múzeumban a Visegrád aranykorához köthető leleteken és rekonstrukciókon kívül olyan rendezvényekre is ellátogathatsz, mint a Palotanapok, ahol többek között hadijátékokkal elevenítik fel Mátyás udvarának életét.

Itt találhatod meg: Visegrád, Fő utca 23.

kismaros.kornyeke.hu

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény – Kismaros

A magyar nemzet különlegessége évszázadokig a különböző más nyelvű népek befogadására való alkalmasság és hajlandóság volt. 

A 18. században a török pusztítás ellensúlyozására sok sváb települt hazánkba, köztünk a Dunakanyarba is. Sváb múltjának Kismaros is emléket állít és büszkén vallja, sőt, ismerteti azt helytörténeti gyűjteményében.

Itt találhatod meg: Kismaros, Kossuth Lajos út 21. 

museumap.hu

Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma – Esztergom

Az Esztergomban hősi halált halt vitéz költő nevét viseli a Nemzeti Múzeum fiókmúzeuma, amelynek természetesen része egy átfogó helytörténeti gyűjtemény is csaknem 12.000 tárggyal. 

A múzeum gyűjteményének célja, hogy bemutassa a már ezer évvel ezelőtt is fontos központként létezett város történelmét, egykori lakóinak mindennapi életét, illetve a céhes ipar hazai példáit. A múzeum 2022. november 1-től átmenetileg zárva tart.

Itt találhatod meg: Esztergom, Mindszenty hercegprímás tere 5.

Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény – Kisoroszi

Kisoroszi is abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy polgára, Futaki József nem maradt tétlen és múzeumot, helytörténeti gyűjteményt alapított, azzal a szándékkal, hogy a bájos, szigeten fekvő község történelmét az utókor is megismerhesse.

Itt találhatod meg: Kisoroszi, Hősök tere 1.

Kisoroszi helytörténeti gyűjtemény
sulinet.hu

Dunabogdányi Helytörténeti Gyűjtemény – Dunabogdány

Antos Károlyné tanítónő a hatvanas években kezdte összegyűjteni azokat a helyi bútorokat, könyveket, iratokat, szerszámokat, berendezési- és személyes tárgyakat, amelyek a falu régi parasztságának világát reprezentálják. 

A gyűjtemény híven és emberközelien hozza közelebb a 20. század elején átalakult társadalom egy hagyományosabb arcát.

Itt találhatod meg: Dunabogdány, Kossuth Lajos út 49.