A Dunakanyar kapuja – Göd látnivalói

A fővároshoz nagyon közel, a Duna bal partján fekszik a kétség kívül megtisztelően a Dunakanyar kapujának is nevezett Göd. 

Nemcsak közelsége, hanem természeti- és kulturális értékei, a Duna kínálta kikapcsolódási lehetőségek miatt is érdemes kiruccanni és egy hétvégi napot eltölteni a vízparti kisvárosban. Göd látnivalók sokaságát kíínálja.

Út Gödre

Göd szerencsére egyike a kiválóan megközelíthető településnek. Az EV6-os kerékpárúton vasparipán, a 2-es főúton kocsival, a Nyugatiból Szob felé indulva pedig vonattal is szinte percek alatt oda lehet érni Budapestről. 

Mi a fentiek közül egyértelműen a biciklis megoldást javasoljuk, hiszen nemcsak Göd tárul fel a kerékpáros előtt, hanem az egész Dunakanyar bejárható két keréken – mind családi, mind baráti, mind magányos programnak üdítő vállalkozás. Ráadásul az idő nagy részében gyönyörködhetsz a Dunában, a Visegrádi-hegységben vagy éppen a Börzsöny erdős tömbjében.

Mielőtt elkalauzolunk Göd látnivalóihoz, fontos megemlíteni egy az évszakhoz ugyan nem illő, de fontos nevezetességet, a kiváló gödi szabadstrandot, ami még a mi dunai fürdős listánkra is felkerült.

Göd látnivalók - a Huzella-kert
commons.wikimedia.org

Friss levegőn, Gödön

A Huzella-kert

A fővárosi Füvészkert birtokolja jelenleg azt az egykor a Dunát kutató természettudományi állomást, amelynek épülete többek között Arany János családjának nyaralójaként is szolgált. 

Az épület jelenlegi névadója, Huzella Elek a nagy költő fiától, Arany Lászlótól vásárolta meg 1892-ben. A kutatóállomás az ELTE és az MTA tulajdonában állt, tőlük került egy szenátusi döntés nyomán a Füvészkerthez 2011-ben.

A kert csodálatos arborétummal bír, amelyben egészen ritka növényfajok is megtalálhatóak, továbbá nagyon közel fekszik a Dunához, így egy fás-vizes álomvilágba csöppen az, aki kilátogat a munkanapokon 9-től 15 óráig látogatható Huzella-kertbe.

A Széchenyi-forrás Gödön
www.kozterkep.hu

Széchenyi-forrás

Göd a források városa. A városka egyedülálló geológiai formáción fekszik, ennek köszönhetően a Duna ártere itt szinte néhány méteresre szűkül, agyagos partfala mentén pedig hetven látható és láthatatlan vízforrás siet a folyóba.

Ezek egyike a Széchenyi-forrás, amely a legnagyobb magyar második fia, Ödön után kapta a nevét, akinek birtoka is volt Gödön. 

Széchenyi Ödön apja nyomdokaiban járva munkálkodott a közjóért, szabadidejében pedig szívesen pihent a közeli Duna-parton, így a hálás utókor róla nevezte el az életet adó forrást és a körülötte lévő bájos parkot.

A gödi Homoksziget

A Duna tele van rejtélyes, sokszor vadregényes szigetekkel, egyik közülük a gödi Homoksziget. Egyik oldalról a folyó főága, a másikról a helyi Kis-Duna ág keríti el a szárazföldtől. A sziget ártér és természetvédelmi terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park védelme alatt áll. 

A sziget fontos állomása vonuló madaraknak, fái között pedig rengeteg más növény- és állatfaj lel oltalomra, de az emberek számára is tökéletes hely a kikapcsolódásra, pihenésre vagy éppen a szabályok betartásával végzett horgászatra.

Kincsem szobra Göd látnvialók
godihirnok.hu

Büszkeség gödi módra

Kincsem kultusza

Minden idők leghíresebb magyar versenylova aktív és versenyző életének legnagyobb részét Gödön töltötte. 

Blaskovits Ernő 1875-től itt tréningezte és készítette fel a csodakancát versenyeire. A hagyomány szerint távollétei alatt Kincsem finnyás volt az ivóvízére és olyan kútból kellett számára vizet merni, amelynek íze hasonlított a Gödön megszokottra

Göd szívesen és büszkeséggel emlékszik ezekre a daliás időkre és itt túlzás nélkül szinte minden róla szól. Istálló és csárda is viseli a verhetetlen versenyló nevét, sőt a szobrát is megtekinthetik a látogatók, de többek között egy helyi óvoda, egy utca és egy gödi zenekar is a ló után lett elnevezve.

god.hu

Gödi kastélyok, villák és kúriák

Göd városának honlapja külön is listázza a helyi nevezetességeket, melyek közül feltűnően sok a kastély, nyaraló és egyéb üdülési céllal épített régi épület. 

Göd fekvése miatt a 19. és a 20. században is népszerű volt az arisztokrata vagy csak tehetős famíliák körében (a teljesség igénye nélkül: Pick, Walch, Sivó, Wigner), így nem egy család építtetett ide villát, hogy a város zajától távol pihenjék ki fáradalmaikat.

Göd ideális egy hosszú, ábrándozó sétára, amely során akár tucatnyi kastélyt és villát is útba tudsz ejteni, történetüket megismerni.

Aradi Emlékkövek

Gödön található valószínűleg az egyik legméltóbb megemlékezés az Aradon 1849 október 6-án jogtalanul kivégzett 13 honvédtisztre és társaikra. 

A helyiek évente avattak új köveket a hősökről elvezett utcákban. Az emlékköveken a honvédtisztek utolsó szavai és jelentősebb ütközetei is fel vannak tüntetve. A hivatalosan nem a 13 közé tartozó, de szintén a fogságban meghalt Lenkey Jánosnak is van köve, akinek története a 80 huszár című filmet is inspirálta.