Ezeket nézd meg, ha az ezeréves városban jársz – Vác nevezetességei

Vác városát méltán nevezhetjük a Dunakanyar egyik legkedveltebb településének. Évezredes történelmét, gazdag kulturális értékeit tükrözik lenyűgöző épületei, kanyargó, macskaköves utcácskái. 

Földrajzi adottságai is kiemelkedőek, elég, ha vetünk egy pillantást a felejthetetlen kirándulások helyszínéül szolgáló Naszály-hegyre, vagy a Duna parton csodáljuk a kanyargó kékséget. Összeszedtük nektek a legkülönlegesebb épületeket, műemlékeket, múzeumokat, amiket mindenképp érdemes meglátogatnotok, ha Vácon jártok. 

Íme, Vác legfontosabb nevezetességei.

Vác legszebb templomai

Hétkápolna kegytemplom

A Váci kálvária a kegytemplomnál. Forrás: szallas.hu

A kegytemplomot 1711-ben kezdték építeni. A Hétkápolna nevet a hozzá vezető 7 oszlopról kapta, melyeket Wirth Ferenc kanonok helyezett el 1769-ben. Az oszlopokra festett képek Szűz Mária hét örömét és hét bánatát jelenítik meg. 

Évszázadok óta rengetegen zarándokoltak e szent helyre Mária napján, hogy tiszteletüket nyilvánítsák és merítsenek a templom mellett eredő gyógyító vízből.

Itt találod: Vác, Derecske dűlő 24, 2600

Váci Görög katolikus templom

Vác belvárosa, és a Görög ortodox templom. Forrás: m.utisugo.hu

A templomot a 18. században Vácon letelepedett cincár ortodox kereskedők különböző etnikumú közösségekkel együtt építették.

Az ortodox templom stílusában ugyanúgy megtalálhatóak a nyugati barokk építészeti elemek, mint a keleti rítusok. 1795-ben szentelték fel a templomot, de hívek hiányában egyre elnéptelenedett és állapota romlott. 1964-ben a város kezébe került és egy múzeumot hoztak létre falai között.

Itt találod: Vác, Katona Lajos u. 6, 2600

Fehérek temploma

Vác egyik fő nevezetessége, a Fehérek Temploma. Forrás: miserend.hu

A rokokó stílusú Domonkos-rendi templom barokk csigavonalakkal, szobrokkal díszített homlokzata letisztult, egyszerű külsőt kölcsönöz az épületnek. Belső terei ezzel szemben gazdagon díszítettek. 

A templomtorony alatt fekvő kripta 262 koporsót rejt. A mumifikálódott, díszbe öltöztetett testek meglepően jó állapotban maradtak meg. A Március 15. tér 19 szám alatt Közép Európa-szerte egyedülálló kiállítás őrzi a leleteket.

Itt találod:  Vác, Március 15. tér 22, 2600

Szent Mihály Altemplom

Egy spirituális szempontból is nagyon fontos zarándokhely.

A Szent Mihály templom őse még a 11-12. században épült. Bár erről nagyon kevés régészeti lelet és dokumentáció maradt ránk. 

A templom helyére a 13. században Vácra települő németek új templomot emeltek, mely a következő évszázadokban kisebb-nagyobb átépítéseken esett át. A mai épület altemplomában létrehozott kiállítás bemutatja a hajdani templomról fennmaradt leleteket. A kiállítás áprilistól októberig látogatható.

Itt találod: Vác, Március 15. tér 22, 2600

Vác múzeumai

Pannónia Ház Kiállítóhely

A Pannónia ház. Forrás: tripadvisor.com

Az épület a reformkorban uradalmi kocsmaként üzemelt, vándor színtársulatoknak nyújtott fellépési lehetőséget. 

A Pannónia Ház hangulatos udvara ma is rendezvények helyszínéül szolgál, emellett képző- és iparművészeti alkotásoknak ad otthont. Egy szabadtéri színpad koncerteknek, előadásoknak is helyet biztosít. 

Itt találod: Vác, Köztársaság út 19, 2600

Földanya Ékességei Geológiai Kiállítás a Váci Göncöl Közösségi Ház

Ásványbemutató a Földanya kiállításon. Forrás: utazzitthon.hu

Szakértők előadásai és mintegy 600 kiállított ásvány, kövület és ősmaradvány nyújt betekintést a Földanya titokzatos világába.

Az egyedülálló geológiai múzeumban földalatti és földfelszíni kincsekről, földtörténeti korszakokról, az élővilág fejlődéséről kap átfogó információt a látogató.

Itt találod: Vác, Ilona u. 3, 2600

Modern Művészeti Gyűjtemény

Vác világhírű modern művészeti kiállítása. Forrás: moksha.hu

A kiállítóterem az elmúlt 40 év legjelentősebb kortárs művészeti alkotásait szedi csokorba és tárja a műkedvelők elé. 

A falakról számtalan világhírű alkotás néz vissza ránk. Többek között Salvador Dali, Matuska Szilveszter, Scholz Erik, Tóth Ernő és Szabó Vladimir művei színesítik a palettát. A kiállítás előzetes bejelentkezés útján látogatható.

Bejelentkezés: +36 30 258 0269

Itt találod: 2600 Vác, Káptalan u. 16.

Nemzetközi Mobil MADI Múzeum

A MÁDI Múzeum, Vác. Forrás: kirandulastervezo.hu

MADI, azaz Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció. A Múzeum alapítói az elmúlt 2 évtizedben több száz kiállítást, fesztivált szerveztek országszerte. A Múzeum gyűjteménye tizenhat ország százötven kortárs művészének 500 alkotásából áll és a Városháza folyosóin fedezhetik fel a látogatók.

Egyénileg, a hivatali ügyfélfogadás idejében látogatható a kiállítás.

Itt találod: 2600 Vác, Március 15. tér 11. Városháza

Kihagyhatatlan váci műemlékek

Diadalív

A diadalív valószínűtlen méreteivel ékeskedik Vácott. Forrás: femina.hu

Magyarország egyetlen diadalíve Vácon található és Mária Terézia tiszteletére emelték 1764-ben. 

Az egyedülálló épület mellett díszbe öltözött nemesek, ünnepi ágyúlövések várták a pozsonyi országgyűlésről érkező Mária Teréziát. A 20 méter magas kapu mindössze öt hónap alatt épült fel és azóta is büszkén áll Vác szívében.

Itt találod: Vác, Köztársaság út 65, 2600

Gombás-patak hídja

Barokk híd a Gombás-patak felett. Forrás: Tahin Gyula

A Gombás-patak fölött átívelő híd az egyetlen ma is álló barokk híd Magyarországon.

1753 és 1757 között építették Nepomuki Szent János, a hidak és kikötők védőszentjének tiszteletére. A hídon 6 szobor kapott helyet, melyek védőszenteket, apostolokat ábrázolnak.

Itt találod:  2600 Vác, Szent László út

Nagy Sándor szoborpark

Nagy Sándor kültéri szoborparkja. Forrás: librarius.hu

Nagy Sándor szobrászművész 60 évnyi munkája fekszik a hatalmas műegyüttesben, mely az ország számtalan területén gazdagítja kultúránkat. 

Vácon kapott helyet az az egyedülálló kő-kisplasztikákból álló szoboregyüttes, mely életnagyságú alakokat elevenít meg. Az idolszerű szobrok rusztikus megmunkálása és a belőlük áradó őserő, tragikum és méltóság igazán egyedülálló alkotásként áll össze a szoborpark képében.

Itt találod:

Szentháromság oszlop

A Barokk oszlop Vác egyik legimsertebb látványossága. Forrás: eloertekek.hu

Vác látnivalói közül az egyik legrangosabb a Piarista templommal szemben áll. 

A védőszenteket megjelenítő szoborcsoportot az 1740-41-es pestisjárvány megszünése alkalmával hálául emelték. A homokkő szobrok háromszög alaprajzú talapzaton állnak, a szentek piramisának tetején pedig a Szentháromság szobra díszeleg.

Itt találod: Vác, Szentháromság tér 4, 2600