Leányfalu, egy szelet kultúra és a nyugalom a Dunakanyarban

A Visegrádi-hegység lábánál bújik meg az a kis falu, amely annyira elbűvölte az egyik legnagyobb magyar írót, hogy nyári látogatóból állandó lakosa lett: Leányfalu a Dunakanyar gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkező települése, könnyen megközelíthető, kedvelt üdülő- és kirándulóhely.

Hol is található Leányfalu?

Leányfalu a fővárostól 27 kilométerre, Tahitótfalu és Szentendre között fekszik, könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel.

Ám ha valami igazán kalandosra vágysz, érdemes a Budapest-Szentendre-Visegrád-Nagymaros vonalon közlekedő kirándulóhajót választani. Leányfalu látnivalókban bővelkedő település, így érkezés után érdemes rögtön belevágni a felfedezésbe: irány a kikötőhöz közeli strand és az ellazító, gyógyvizes fürdő!

Úszás után felkeresheted valamelyik, közelben kanyargó túravonalat, vagy múzeumba, kápolnába látogathatsz, esetleg csónakkal átkelhetsz a Szentendrei-szigetre.

turistamagazin.hu

Ezek a látnivalók várnak Leányfalun

Vegyél részt egy történelmi utazáson, járd be azokat az utcákat, ahol nyaranta híres művészeink csavarogtak, vagy csak ülj le a Szent Anna kápolna egyik padjára és figyeld, ahogyan a színes üvegablakokon át beszűrődnek a napsugarak.

Római kori őrtorony maradványai

Az egykori őrtorony az ókori limes részeként Római Birodalom Duna menti határait védte, az erődítmény fénykorában mintegy 20-25 katona állomásozott itt.

balays.blog.hu

A harcosok a partvonalat figyelték meg, segítettek az átkelésben, a fennmaradó időben pedig kézműveskedtek: különleges edényeket, korsókat és tálakat készítettek. A védelmi pont maradványaira a hatvanas években, egy építkezés alatt bukkantak rá.

Ha elég élénk a fantáziád, az őrtorony romjainál időzve elképzelheted, milyen masszív lehetett a 16 méter magas, 1,5 méter vastag falú, ókori építmény – de a helyszínen egy tájékoztató ábra is segíti a képzeletbeli rekonstrukciót.

Hely – és Irodalomtörténeti Kiállítóhely

Leányfalu mindig is a költők, írók, művészek kedvelt üdülőhelye volt: a településen nyaralt Karinthy Ferenc, Radnóti Miklós múzsája, Gyarmati Fanni, Móricz Zsigmond pedig haláláig itt élt.

magyarvelemeny.com

Nem csoda, hogy Leányfalu bővelkedik kulturális látnivalókban, a Hely – és Irodalomtörténeti Kiállítóhely tárlata az egykor itt elő alkotóknak állít emléket.

A múzeum időszakosan konferenciáknak, koncerteknek és könyvbemutatóknak is otthont ad.

Szent Erzsébet park és Szent Anna templom

A parkba belépve egyből magához vonzza a tekintetet a szökőkút és benne Somogyi Árpád Vízbenéző című szobra. A Munkácsy-díjas művész bronzból készült, ruhátlan női alakot ábrázoló alkotását Leányfalu jelképeként tartják számon.

hupsz.hu

A parktól nem messze található a katolikus Szent Anna templom, a község legrégebbi épülete, amely 1982-ben épült, akkor, amikor Leányfalu még csak egy 400 lelket számláló üdülőhely volt.

A neogótikus stílusú templomot a kor legfoglalkoztatottabb építőművésze, Hofhauser Antal tervezte, az oltárképet pedig Udvardy Gyula akadémikus festő-fényképész festette. A kápolnát Deák-Ébner Lajos mozaikja és a kilenc, festett üvegablak ékesíti.

Strand és termálfürdő

Ha bejártad Leányfalu látnivalóit és kellőképpen elfáradtál, irány a termálfürdő, ahol festői, ősfás környezetben, közvetlenül a Duna-parton pihenheted ki magad.

leanyfurdo.hu

Nyáron hat kültéri, télen egy fedett és két kültéri medence várja a vendégeket. Van köztük gyógyvizes is, amely a mozgásszervi panaszokkal küzdők számára lehet hasznos, az élménymedencében pedig a nyaki- és gerinc melletti izmaidat masszíroztathatod át.

A fürdő különlegessége, hogy a látogatóknak minden pénteken és szombaton lehetőségük van éjszakai fürdőzni, az élménymedence és gyógymedence este nyolctól éjfélig tart nyitva.

Szentendrei sziget

Ha vonz a szabad víz közelsége, kajakkal vagy kenuval átkelhetsz a szemközti partra.

Bár a csónakbérlés körülményesnek hangozhat, a Szentendrei sziget látnivalói bőven kárpótolják a bátor kalandorokat. Ha átértél, csobbanhatsz egyet a pócsmegyeri strandon vagy ehetsz egy jót Szigetmonostor egyik hangulatos éttermében.

Kirándulás Leányfalun és környékén

Ha végigjártad Leányfalu látnivalóit, érdemes a természet felé fordulni: a közelben apró források, elképesztő panorámák, bércek és csúcsok várnak, a legtöbb túra ráadásul egyszerűen teljesíthető. Túrabakancsot fel, térképet elő, a közelben a természet megannyi csodája vár!

Gyulai Pál pihenője

Az alkotók kedvenc falujában Gyulai Pál költő és irodalomtörténész is sok időt töltött. Az anekdoták szerint kedvenc útvonala a Pince-hegyen fölfelé vezetett, a séta végén, a csúcson megállva a Dunai panorámában gyönyörködött. Bár a szőlőhegyet azóta benőtték a fák, kedvenc pihenőhelyét emlékoszlop jelzi, ahol te is megállhatsz egy kis elmélkedésre.

turistamagazin.hu

Vörös-kő

Leányfaluból indulva, egy könnyebb túravonalon át vezet az út a Vörös-kő tetejére, ahol lélegzetelállító panoráma tárul eléd.

A csúcsról belátni a teljes Dunakanyart, a Szentendrei-szigetet és településeit, a Dunamenti falvakat és a Budai-hegységet is – nem hiába nevezte a kilátást Karinthy Frigyes fia, Karinthy Ferenc a panorámát “az ismert világegyetem középpontjának”!

edenrock.hu

Kerek-hegy

Egy újabb káprázatos panorámát nyújtó kilátó: ha felmászol a Kerek-hegyre és onnan lepillantasz, alattad közvetlenül Solymár házai és a Pilisvörösvári-medence, veled szemben pedig a Pilis hegység terül el: a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja, a Pilis-tető, a Hosszú-hegy, a Visegrádi-hegység és a Kevélyek.

regioportal.hu

Kucsera Ferenc-forrás

A kis forrás a Szentendréhez közeli Pilisi Parkerdőben található, nevét a 26 évesen mártírhalált halt helyi papról kapta.

Történelmi források szerint Kucserát életében is tisztelet és szeretet övezte, így nem csoda, hogy a szentendreiek 2019-ben emlékművet állítottak tiszteletére.

magyarkurir.hu

Dömörkapu vízesés

Szentendre városából elindulva egy közepesen nehéz túravonal vezet el minket a Dömörkapui vízeséshez, amelyet a Visegrádi-hegység kapujának hívnak, neve is vaskaput, sziklaszorost jelent.

Célpontunk a sziklák mögül feltörő, lépcsőzetes vízesés: pompás pont arra, hogy eldöntsük, folytatjuk-e utunkat a bércek mélyére, vagy inkább megpihenünk a hűs erdőben.

karpatutak3.blogspot.com

Amikor a Dunakanyart vesszük célba, talán nem Leányfalu az első úticél, ami eszünkbe jut, pedig ez a kis község rengeteg kincset rejt: séta közben elmúlt korok villáit csodálhatjuk, bekukkanthatunk a múzeumba, hogy éppen elcsípjünk egy koncertet vagy kiállítást, vagy egyszerűen csak élvezhetjük azt a nyugalmat, ami a települést körüllengi.