Szentendre látnivalók: minden, amit tudni akartál

Jártál már a festők városában? Győződj meg első kézből a település utánozhatatlan hangulatáról! A szentendrei látnivalók sora hosszúra nyúlik, mint a rétestészta, így azt javasoljuk, kényelmes kirándulócipőben lépkedj a város milliónyi macskakövén!

Irány a Dunakanyar marcipánillatú kapuja!

Talán mondanunk sem kell, hogy Szentendre jóval több, mint egy „instaworthy” város. Történelmi helyszínei, kulturális értékei, magával sodró fesztiváljai, a környék természeti kincsei, a helyi gasztrotúrák kihagyhatatlan elemei mind-mind erről tanúskodnak.

A Visegrádi-hegység keleti részén nyújtózkodó, közel 30 ezer fős város Budapesttől északra, onnan mindössze néhány kilométerre fekszik. Népszerűsége azonban nem csak a fővárosiak körében terjedt el, hanem bátran kijelenthetjük, hogy az ország egyik legközkedveltebb úti célja, ha városnéző programot tűzünk a zászlónkra.

A legtöbb internetes keresés hullámzó, macskaköves utcákat, színes esernyőket, ecsetvonásra illő házakat mutat, de ha igazi mélyfúrást tartunk a Szentendre látnivalók kulcsszó mentén, akkor valódi kincsekre bukkanhatunk.

Mutatjuk, melyek a legizgalmasabb helyszínek!

https://www.budapest.org

 

Szentendre látnivalók – történelmi helyek

Skanzen

Érdekel a népi építészet, lakáskultúra és életmód? Hogy vajon milyenek voltak a 18-20. századi emberek hétköznapjai? Hogyan gazdálkodtak, milyen tárgyak, és legfőképp milyen szellemiség vette őket körül?

Akkor a Szentendrei Skanzenben a legjobb helyen jársz! Az évente több ezer érdeklődőt csalogató attrakció parasztportákon keresztül mutatja be, hogy egy-egy tájegység milyen hagyományokkal, jellegzetességekkel büszkélkedhet.

Az egész napos programként is helytálló látogatás helyszíne a Sztaravoda-patak völgye, méghozzá egy 46 hektáros területen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum eredeti, áttelepített építményekkel, hiteles tárgyi emlékekkel, letűnt korok településformáival idéz múltat.

https://www.szentendre.media.hu

Pestiskereszt (Kalmár-kereszt)

A város Fő terén minden négyzetméter külön legendákkal, történelmi múlttal bír. A budai, visegrádi és pilisi országutak egykori összetalálkozásánál alakult ki ez a háromszög alakú tér, amelynek kellős közepén pillanthatjuk meg a település egyik legfőbb szimbólumát, az úgynevezett Kalmár-keresztet.

Az 1760-as évekre visszanyúló eredete arról mesél, hogy a Szerb Kereskedő Társaság emeltette hálából, méghozzá azért, mert a pestisjárvány pusztítása elkerülte Szentendrét. A néphagyomány hátborzongató története szerint egy fejjel lefelé eltemetett ember nyugszik alatta.

Szentendre látnivalók - Fő tér
https://www.kozterkep.hu

Tobakosok keresztje

Folytatva a sort, láthatjuk, hogy nem a Pestiskereszt az egyetlen ilyen pont a környéken. A Szamárhegy egyik legmagasabb részén, egy természetes kilátón csúcsosodik a Tobakosok keresztje, amit Tímárkeresztnek is becéznek, tökéletesen passzolva a mesterségek szerint felállított emlékkeresztek neveinek sorába. Tudtad, hogy a Szamárhegy egészen a 20. század elejéig Szentendre szőlőhegye volt? Így talán nem meglepő, hogy ennél a keresztnél áldották meg a szőlőtermést.

Tobakosok keresztje Szentendre
https://gotravel.hu

Városháza

A barokk építészet szerelmeseinek kihagyhatatlan célpont a szentendrei városháza, amely a róla elnevezett tér egyik legkarakteresebb épülete. Története során több intézmény is működött benne, az önkormányzat székhelyeként immár 1990 óta üzemel.

https://szentendre.hu

Templomdomb

Kultikus helyszínt keresel, ahonnan jól szemügyre veheted a város piros tetős házait, az égbe törő templomtornyokat, és a kanyargó Dunát? Akkor ez a célpont éppen neked való, sőt innen nehéz üres kézzel távozni – számos kézműves üzlet hívogat.

A környéken elképesztően érdekes képeket lehet lőni a belváros színpompás részleteiről, és mindössze 5-6 perces sétát kell tennünk a Fő tértől indulva.

Itt áll a Keresztelő Szent János-plébániatemplom is, a város legrégebbi temploma, amit eredetileg Szent Andrásnak szenteltek.

Templomdomb Szentendre
https://szallas.hu

További egyházi nevezetességek – különböző építészeti stílusjegyekkel:

  • Belgrád-székesegyház
  • Blagovestenszka görögkeleti templom
  • Pozsarevacska szerb ortodox templom
  • Szent Péter és Pál-templom

Szentendre látnivalók – kultúra, művészet

Tragédia után fellendülés: az 1800-as évekbeli árvizek és tűzvészek után a századforduló hozott igazi változást, amikor a város és a környék ékszerdoboz-jellege magával ragadta a művészeket, alkotókat.

Az 1929-ben alapított művésztelep kontinuitásának hála egészen napjainkig igazi kulturális keresztmetszetnek számít a város, amit a galériák és múzeumok végeláthatatlan sora is ékesen bizonyít.

Olvasd el korábbi cikkünket is a témában!

Ferenczy Múzeumi Centrum

Hét izgalmas célpont – a Ferenczy Múzeum, a Kmetty Múzeum, a Czóbel Múzeum, a Vajda Múzeum, a MűvészetMalom, a Szentendrei Képtár, és a Kovács Margit Kerámiamúzeum – alkotja a Ferenczy Múzeumi Centrumot. Az állandó tárlatok mellett természetesen izgalmas időszaki kiállításokra is bukkanhatunk, érdemes nyitni a spontán felfedezett, művészeti csodákra! Éppen ettől válhat egy kirándulás megismételhetetlenné.

A Centrum kiállítótér, állandó gyűjtemények otthona, múzeumpedagógiai központ és rendezvénytér is egyben. Negyvenezer történelmi tétellel és 9000 irodalmi, fotográfiai és néprajzi tárggyal ejti ámulatba a látogatókat.

Érdekel a festészet és a legfrisebb művészeti áramlatok művelői? Akkor semmiképp se hagyd ki a kortárs képzőművészet központját!

Ferenczy Múzeumi Centrum
https://iranyszentendre.hu

Városi Tömegközlekedési Múzeum

Ha HÉV-vel érkezel a festők városába, akkor az állomásnál egyből szemügyre veheted a forgalomból rég kivont járművek egy-egy típusát. A magyar tömegközlekedés történetét bemutató múzeum páratlan részletességgel illusztrálja hogyan is működött a vasút, a villamosítás, a metróvonalak, a buszok és a trolik múltja.

https://www.bkv.hu

Szamos Marcipán Múzeum

Hallottál már Szamos Mátyásról, a szerb származású cukrászlegényről, aki a márka és a múzeum névadója is egyben? Leszármazottai a mai napig művelik a marcipánművészet válfajait.

Ha édes kikapcsolódásra vágysz, itt semmiben nem lesz hiányod: a Szamos napjainkban már korántsem csak marcipánmasszát, rózsát és figurát gyárt, hanem a legkülönfélébb édességeket, tíz ujjunkat megnyalós tortákat és pralinékat is készít.

Pro tipp: a ribizlilekvárral töltött, csokoládéba mártott, diós linzertésztájukat, tehát a klasszikus Szamos islert mindenképp kóstold meg!

https://szallas.hu

Palmetta Design Galéria

A kortárs magyar és nemzetközi design jeles képviselőinek magas színvonalú bemutatóhelyét Regős Anna, Ferenczy Noémi-díjas textiltervező és Regős István, Munkácsy-díjas festőművész alapította. Az itt sorakozó tárgyak a funkcionális szemléletű tervezői kreativitást és a minőségi kivitelezést kombinálják. Ha érdekelnek a hazai formatervezők műhelyeiben létrejött, kisszériás tárgyak, akkor itt a helyed.v

https://gotravel.hu

Szentendre látnivalók – természeti kincsek

Duna korzó

Romantikus sétahelyszín után kutatsz? A város Duna korzó sétánya andalogni hív, akár napközben, egy ínycsiklandó fagyi kíséretében, akár naplementekor, narancsos pasztell fényárban úszva, egy isteni Aperol Spritz társaságában. A kellemes kikapcsolódás és az időérzékünk elvesztése garantált.

https://szallas.hu

Japánkert

A Czóbel parkból nyíló Japánkert tökéletes helyszínválasztás, ha piknikezős programot tervezel. A park felfedezése nem ölel fel sok időt, de érdemes maradni egy kicsit, és magunkba szívni a növények, a tó, valamint a hozzá tartozó patak és csobogó relaxáló hatását. A 2016-ban átadott kert megálmodója Dani Zoltán, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke, aki azt vallja, a kertművészet nem más, mint „háromdimenziós festészet”.

https://japankert.eu

Sas-hegy

A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozó Sas-hegy a budai hegyek egyik legérdekfeszítőbb életközösségét rejti. Messziről azt hinnénk, hogy csupán foltokban zöldell egy-egy feketefenyő vagy orgonabokor, de a látszat csal: ehhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem igazán találunk.

https://erdeiprogramok.hu

Pap-sziget

Kemping, diákszálló, turistaház… Itt aztán bőven válogathatunk a kedvünkre való szálláslehetőségek között, de a Pap-sziget önmagában is megér egy kis kiruccanást. A szigetet egy hangulatos fahídon keresztül közelíthetjük meg, Szentendre régi városrészétől gyalogtávra. A környékbeli ősfák, a gyönyörű környezet viszont eszünkbe sem juttatja, hogy a nyüzsgő város csupán karnyújtásnyira van. Itt megáll az idő, sőt nyáron panorámás strandmedence is segít a hétköznapok feledtetésében.

https://www.booking.com

Pismány

A Cseresznyés út végén, a természet lágy ölén, háborítatlan erdei sétaút vár a fák ölelésében. Pismány Szentendre része, ám régen a település gyümölcsöse volt. Az egykor idemenekülő szerbek készítették a híres rácürmöst, ami az egyik legendás, európai királyi udvaroknak is szállított, szentendrei bor volt.

https://unsplash.com

Lajos-forrás

Szentendre irányából kitáblázott út vezet a forrásig, amelynek közelében 8 turistaút fut össze. Az eredetileg Jóvíz-forrás névre keresztelt bölcső-hegyi forrás közkedvelt kirándulóhelynek számít, ahová családilag is érdemes ellátogatni.

https://www.mozgasvilag.hu

Dömörkapu-vízesés

Ha a zöld háromszög jelzést követve továbbhaladunk a Lajos-forrástól, akkor egy közepesen nehéz túra veszi kezdetét. A lejtőkkel és kapaszkodókkal szabdalt menetelést a Kőrösi Csoma kilátópihenőnél szakíthatjuk félbe, és egy újabb szusszal már el is jutunk a Dömörkapu-vízesésig.

https://szentendre.hu

Szentendre látnivalók – gasztroélmények

Sikerült kipipálnod gasztro-bakancslistádon az észveszejtő Szamos islert a Szamos Marcipán Múzeum cukrászdájában? Akkor irány a többi ízkavalkád és -lelőhely!

  • Lángost kívánsz? Az immár 1961 óta üzemelő Görög Kancsóban nem fogsz csalódni. Tudtad, hogy a cégtáblát és a belső dekorációt Szánthó Imre festőművész készítette?
  • Toszkán életérzést váltottak ki belőled Szentendre színes utcarészletei? Akkor válaszd az Al Cuor Contento olasz éttermet, bámulatos tésztákkal, álomszerű tiramisuval!
  • Pizzával koronáznád meg a galériákban rongyosra járt talpad napját? A Panificio il Basilico étteremben Szentendre egyik legjobb pizzáját falhatod be.
  • Helyben főzött, kézműves fagylaltokkal ünnepelnéd a Szentendre óvárosában töltött órákat? A Margaretta Cukrászdánál ne menj tovább!
  • Hallottál már arról, hogy Szentendre nem csak a marcipán, hanem a sonka hazai fővárosa is egyben? A Sonkás 2021 óta itt szárítja a saját érlelésű sonkáit, Gódor András irányítása mellett, aki több mint 30 éve foglalkozik sonkakészítéssel. Élelmiszerboltjukban az olasz, spanyol, mediterrán, szlovén sonkák, belga pástétomok mellett kiváló sajtokat is találunk. Piknikezésre fel!
  • Hamisítatlan szentendrei emlékekkel szeretnél hazatérni? Kortyolgass a Kacsakő Bisztróban néhány Ister IPA-t, ami a város söre, és nem máshol, mint a 2018-as Szentendrei Sörmajálison debütált. Vízparti élmények nappal és éjszaka: zene, tábortűz, finom falatok, chillout, kedves arcok, barátok. A Kacsakőben a lelked is jóllakik.

Szentendre látnivalók – fesztiválozz a festők városában!

Lurkócia – városi gyermeknap

Számos zenés-táncos programmal várja évről-évre a kicsiket és a nagyokat a Lurkócia gyerekállam, amelynek állomásain pecséteket gyűjthetnek a vállalkozó kedvű gyerkőcök.

Az  értékes nyeremények sorsolása előtt tovább fokozza az izgalmakat a sok-sok kísérőprogram, legyen szó például sakkszakkörről, filmes kitelepülésről, tűzoltósági és rendőrségi bemutatókról, arcfestésről, zoknicsatáról, vagy épp Rubik kockázásról.

A városi gyermeknap természetesen mindig más és más élményeket kínál, így érdemes tájékozódni az aktualitásokról a Szentendrei Kulturális Központ honlapján.

https://szentendre.hu

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Minden évben, a nyár utolsó hétvégéjén a város feltárja az igazi, turizmuson túlmutató arcát. A sokak által kedvelt programsorozat a Szentendrei Kulturális Központ szervezésében, a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával valósul meg.

A település értékeit, egyediségét a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén is megcsillogtatja ez a többnapos fesztivál, amelyen gyerekprogramokban sincs hiány.

Mindeközben Borkorzóvá alakul a méltán híres Duna korzó, hiszen a Szentendrei Jazz- és Bornapok a fenti eseményekkel egy időben várják a hazai borok és a lágy dallamok kedvelőit.

https://szentendre.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az eseménysorozat 2006-ban indult útjára, és azóta évről-évre egyre népszerűbb. A zsongó fesztiválhoz a Szentendrei Skanzen és a Ferenczy Múzeumi Centrum is szokott kapcsolódni, így kulturális és szakmai programokban garantáltan nincs hiány. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik legfőbb célja, hogy hosszú távú fenntarthatóságra ösztönözze a múzeumok aktív társadalmi és környezeti szerepvállalását.

https://magyarmuzeumok.hu

Advent Szentendre utcáin

A tradíció magáért kiált: ünnepi díszbe öltözik a város az Adventtől egészen Vízkeresztig tartó időszakban. A történelmi belvárosnak jól áll a téli varázs: a helyieket és a turistákat megszólító programok mellett, önmagában a téli hangulatért is érdemes kiruccanni a képzőművészet fellegvárába.

https://funzine.hu

Hasznos tanácsok

Mikor látogassunk el Szentendrére?

Talán nincs is ennél fogósabb kérdés, hiszen minden évszakban más és más atmoszférát idéz, ahogy időtlenül sétálunk a macskaköves utcákon.

A természeti értékek, a Duna korzó és a kitűnő teraszos helyek miatt elsőre mindenképp a tavaszi-nyári szezont javasoljuk, de ha teheted, az adventi varázs idején is térj vissza egy forralt bor illatú kirándulásra!

Hogyan közelítsük meg Szentendrét?

Tömegközlekedéssel: A Batthyány tértől induló, H5-ös HÉV-vel, vagyis Budapest legforgalmasabb elővárosi vasútvonalán könnyedén eljuthatsz Szentendrére.

Kerékpárral: A kicsit több mint 5,5 kilométernyi kerékpáros útszakasz a Budapest határában lévő Barát-pataktól vezet egészen Szentendréig. Az útvonal főként a budakalászi Duna-parton, illetve annak közelében, a Lupa-tó mellett is elhalad. Sőt, az ártéri erdőn átvezető része páratlan szépséggel bír.

Autóval: Ha kocsiba pattannál, akkor a 11-es úton kell Szentendréig haladnod.

Sétahajóval: Utazz sétahajóval a fővárosból a festők városába! Az aktuális járatinformációkról ide kattintva tájékozódhatsz.

Fedezd fel a Dunakanyar többi gyöngyszemét is!

Ne állj meg Szentendre látnivalóinál, töltekezz a környező csodahelyek hangulatából is, legyen szó aktív vagy épp láblógatós pihenésről!

Ehhez pedig az egyik legjobb útitársad az Élet a Danukanyarban blogfelületünk lesz – olvass bele még ma!