Nagy dunai hajózás kalauz: a Dunakanyar összes hajózási formája

A kanyargó kékséget rengeteg féleképpen meglovagolhatod. Kényelmesen hátradőlve szürcsölgetheted italodat egy sétahajókázáson, végigkanyaroghatsz egy lendületes kenutúrán, vagy kompra szállva, keresztülszelheted a folyót pár röpke perc alatt. A vízről pedig egy egészen új perspektívából csodálhatod kedvenc városkáid. Ha szeretnéd megismerni a dunai hajózás összes formáját a Dunakanyarban, a következő gyűjteményünk neked szól!

Sétahajózás a Dunakanyarban

Mahart

Dunai hajózás a Dunakanyarban sétahajóval
Séthajózás a Dunán. Forrás: hajozas.hu

Kényelmesen hátradőlve, kedvenc italoddal a kezedben bekirándulhatod a Dunakanyar legszebb vidékeit a Mahart járataival. A vízről csodálhatod Visegrád, Zebegény, Nagymaros és Dömös vonulatait egy körtúra keretein belül hétközben, vagy akár hétvégén.

Ha Budapestről kezdenéd a hajózást, erre is van több lehetőséged. A Mahart Budapestről induló járata Vác, Verőce és Visegrád érintésével bemutatja a Dunakanyar híresen gyönyörű szakaszát. felfedezheted Visegrád legszebb látnivalóit, majd a délutáni járattal visszahajókázhatsz Budapestre.

Dunakanyar körtúra menetrend

Szárnyashajók

Dunai hajózás szárnyashajóval
A Vöcsök II szeli a habokat. Forrás: mahartpassnave.hu

Ha még különlegesebb élményre vágysz, kipróbálhatod a Mahart szárnyashajóit is. A Budapestről induló, Vác-Visegrád-Esztergom vonalon keresztül úszó Bíbic és Vöcsök szárnyashajókra akár kerékpárral is felszállhatsz, így partraszállás után indulhat is a bringatúra!  

Ha Szentendre utcácskáit rónád szívesebben a szárnyashajóról leszállva, választhatod a Budapestről Visegrádra tartó járatot, mely Szentendre, Leányfalu és Tahitótfalu érintésével úszik át a Duna gyönyörű kanyarulatán. 

Ha pedig Esztergom lenyűgöző Bazilikáját, Altemplomát és Kincstárát néznéd meg kisvonatozással, fejedelmi ebéddel egybekötve a Prímás Pincében, szervezett kirándulás keretein belül ezt is megteheted. Júniustól augusztusig ötször kerül megrendezésre az esztergomi túra, amit kicsik és nagyok is garantáltan imádni fognak.

Szárnyashajó menetrendek:

Budapests-Vác-Visegrád-Esztergom

Budapest-Szentendre

Esztergomi körtúra nyáron

Atlantis Club Kft

Dunai komp Nagymaros-Visegrád között
A híres Visegrád- Nagymaros komp. Forrás: atlantisclubkft.hu

A dunai hajózást rengeteg különleges járattal bővíti az Atlantis Club Kft. A Dunakanyar csodás vidékein zenés koktélhajó, piknikhajó, naplementetúra, egyéni hajókirándulás, valamint szerelem hajó is bérelhető. A Héda nevű sétahajón 60-75 fő is kényelmesen elfér. 

Nyitott felső emeletén élvezheted a nap meleg sugarait és eggyé válhatsz a Dunakanyarral, a fedett alsószinten pedig bárpult és különálló bokszok biztosítanak teljes kényelmet. A tematikus hajóutak részleteit, menetrendjét, valamint a foglalás menetét az Atlantis Club weblapján találjátok.

Héda Tours

Héda hajó a Dunakanyarban
A Visegrádi Héda hajózási cég egyik kompja. Forrás: hedatours.hu

A Héda Tours Utazási iroda tematikus hajókirándulásokat szervez a Dunakanyarban. Zenés koktélhajó, piknikhajó és lenyűgöző naplementetúra vár egyedül, vagy barátaid társaságában a kényelmes sétahajó fedélzetén. 

A naplemente csodás színei a Dunakanyar vonulataival karöltve igazán egyedülálló élményben részesítenek. Különleges eseményekre egyéni hajókirándulást is szervezhetsz a Héda Tours segítségével. A tematikus hajóutak részleteit és árait a Héda Tours weblapján olvashatjátok.

Sokszínű evezés a barátokkal, vagy kettesben a Dunával

Kajak és kenu bérlés

Evezés a Dunakanyarban
Induló kajakozás a Dunán! Forrás: evezzitthon.hu

A dunai hajózás nem csak sétahajók fedélzetéről élvezhető. Az aktív pihenést kedvelők kajak és kenu túrákra is benevezhetnek. 

Lehetsz kezdő, vagy profi, rajtad áll, milyen tempót, útvonalat és hosszt választasz a túrádnak. A szabadságot kedvelők bérelhetnek egyénileg és kedvükre alakíthatják az útvonalat. De szervezett túrákra is bőven adódik lehetőség. Akár szállással, étkezéssel összeállított több napos evezésre is benevezhetsz, így nem lesz más dolgod, mint élvezni a túrát. 

A Dunakanyarban rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre kajak és kenu bérlésre:

SUP

Dunakanyar SUP
Az SUP csak pár éve került be a köztudatba, de már most nagy popularitásnak örvend. Forrás: socfest.hu

Stand Up Paddle. Ez a hazánkban is egyre elterjedtebb sportág az állva evezés különleges élményét adja. 

A SUP deszkák általában masszív, felfújható anyagból készülnek, így könnyen szállíthatod kedvenc vízpartodra. Amint megtaláltad az egyensúlyt és stabilan állsz a deszkán, már csak az evezésre kell figyelned. Egy kis gyakorlás után pedig állva beevezheted akár az egész Dunakanyart is. 

Különleges élmény, amit nehezen felejt el az ember. Szerencsére már egyre több helyen van lehetőséged bérelni.

SUP bérlés a Dunakanyar különböző pontjain rövid,vagy hosszú távra (Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Kisoroszi, Surány, Szigetmonostor)

Kompok és átkelések 

Dunai hajózás komppal - Dunakanyar
Számos kompos átkelési lehetőség van a Dunakanyarban! Forrás: dunakeszipost.hu

A Dunakanyar a folyó mindkét oldaláról gyönyörű és egyedülálló. Többször is előfordult már, hogy egyik oldalról csodáltuk a túlpart vonulatait és legszívesebben átugrottunk volna, hogy ott is kiránduljunk egyet. Bár hidakból nem sok épült erre a vidékre, a küldetés mégsem lehetetlen. A főbb települések között kompok és révek közlekednek, amik egy röpke hajókázással egybekötve átkalauzolnak az áhított túlpartra. 

A Visegrádi dunapartról megpillantod Nagymaros Danu Bárját, megkordul a gyomrod és tudod, hogy ott a helyed egy óriási Danu burger mellett. Nincs is más dolgod, mint felpattanni a Visegrád-Nagymaros révre és pár perc múlva már a bár kapujánál találod magad. Ha pedig Pilismarót Miklós- deák-völgyi tavai közt sétálgatsz, és lefele jövet érzed, hogy kiszáradt a torkod a nagy túrázásban, ne csüggedj, a pilismaróti rév pillanatok alatt átúszik veled Zebegénybe, hogy a Fröccsteraszon kedvenc jéghideg italodat szürcsölgethesd méltó zárásaként a napnak.

Kétségtelen tehát, hogy a kompok és révek életmentők lehetnek egy tikkasztó nyári napon. Szerencsére a környék bővelkedik is a járatokban. Komp közlekedik:

A Dunakanyar vizén tehát rengeteg féleképpen lebeghetsz. Intenzív evezés közben egy kenu, netán kajak hasában ülve, eveződdel egyensúlyozva egy SUP felszínén, kényelmesen hátradőlve egy hatalmas sétahajó fotelében, vagy a túlpartra igyekezve egy gyors komp-taxival. 

Egy biztos: a látványt, ami egy dunai hajózás közben fogad, nem fogod könnyen elfelejteni!

Borítókép forrása: turizmus.com