Esztergom túra: 8 túraútvonal, amit nem szabad kihagyni

Ahogy napról-napra éled a természet, úgy buzog bennünk is egyre jobban a késztetés, hogy felfedezzük a Dunakanyar egy-egy újabb, nevezetes természeti csodáját.

Most egy igazi gyöngyszem közelében kutattunk fel számodra 8 lehetséges úti célt. Készen állsz egy fantasztikus Esztergomi kirándulásra?

Ki a szabadba!

Esztergom csodaszép városa – mely fölött ékszerként tornyosul, a félig már felújított Esztergomi Bazilika – a Dunakanyar kedvelt turisztikai célpontja.

iranyesztergom.hu

A látogatók számára kulturális, építészeti és gasztronómiai szempontból is számos kincset tartogat, és azok se távoznak innen csalódottan, akik pihenésre, kikapcsolódásra vágynak, hiszen több lehetőséget is kínál a város a wellness területén is (Aquasziget Élményfürdő, Bellevue Wellness Hotel vagy a Grand Hotel Esztergom privát SPA-val).

Véletlenül sem akarunk lebeszélni a város csodáinak felfedezéséről, de mivel az ébredő természet látványánál kevés szebb dolog akad – és mivel feltételezzük, hogy a téli hónapok bezártsága után, te is inkább a zöldbe vágysz – ezért úgy gondoltuk, hogy meginvitálunk téged egy kis természetjárásra, és ezért hoztunk neked 8 kiváló, esztergomi túraútvonalat.

I. A sokat látott Strázsa-hegy

Nehézségi szint: könnyű (de megfelelő túracipő szükséges, babakocsival nem járható)

Túraútvonal hossza: 1.2 km (kb. 1 óra alatt tehető meg)

A Strázsa-hegy, a Duna-Ipoly nemzeti park nyugati határán helyezkedik el. A tanösvény több érdekes látnivalót is tartogat azok számára, akik esztergomi kirándulásra adták a fejüket.

iranyesztergom.hu

A hegy tetején hihetetlen panoráma és egy különleges – világítotoronyra emlékeztető – kilátó várja az odalátogatókat. Hogy elkerüld a csalódást, érdemes szervezett túrán részt venni, ahol elintézik, hogy a kilátóba is fel lehessen menni, ugyanis a tornyot előzetes egyeztetés híján, valószínűleg zárva találod.

A hegy lábánál megcsodálhatjuk a félelmetesnek hangzó, és érdekes történetű (egykoron tank mosásra használták) Gyilkos-tavat is. A tanösvény lehetőséget ad arra is, hogy megfigyeljük a vidék ritka állat és növényfajait is.

Az ingyenesen letölthető Duna-Ipoly mobil applikáció segít az útvonallal kapcsolatosan és további érdekességeket is megtudhatsz belőle.

II. Az elhagyatott esztergomi szénrakodó

Nehézségi szint: kezdőknek

Túraútvonal hossza: a szervezett vízitúra, körülbelül 3 órát vesz igénybe

A kissé kísérteties, egykori szénrakodó torony, ma már ipari műemlékként magasodik a Duna fölé. Ezt a különleges úticélt ajánljuk vízi úton megközelíteni és ehhez szervezett kajak/kenu – vagy a melegebb évszakban SUP, azaz álló evezés – túrákat igénybe venni.

A környéken található táti-szigetek meglátogatásával együtt, életre szóló emlék lehet ez a kiruccanás.

gotourist.hu

III. Felejthetetlen panoráma: a Boldog Özséb kilátó

Nehézségi szint: könnyű

Túraútvonal hossza: 14.4 km (kb. 4 óra)

Ha a magasba vágysz, akkor érdemes a Pilis-hegység legmagasabb pontján – 756 méteren – elhelyezkedő Boldog Özséb kilátót célba venned.

Ezt a körtúrát a kilátón kívül még olyan érdekességek is tarkítják, mint egy középkori apátság romjai, vagy egy valaha volt titkos rakétabázis maradványai. Ha pedig felérsz a kilátóhoz elképesztő látványban lehet részed!

A 2014-ben átadott épület szabadon látogatható, és ha megmászod, akkor még plusz 17 méterrel magasabbról csodálhatod a körülötted elterülő pilisi tájat.

szallas.hu

IV. Az eldugott Miklós-deák völgy

Nehézségi szint: könnyű

Túraútvonal hossza: 2,7 km (maximum 1 óra)

A visegrádi hegység rejtett kincse ez a Pilismarótról megközelíthető, csodálatos tófüzér.

Nagyon könnyen odajuthatsz, mivel végig aszfaltozott út vezet a tavakhoz, ezért akár babakocsival is teljesíthető a táv. Ezek a mesterséges tavak, turisztikai szerepük mellett komoly védelmi vonalként is szolgálnak; a hegyekből leszaladó villámárvizek idején ugyanis ezek fogják fel az extra vízmennyiséget.

Pilismarótról, a P turista jelzést követve érhetsz el a völgyben megbúvó titkos tavakig.

turistamagazin.hu

V. Hideglelős kereszt, ahol könnyű megfázni

Nehézségi szint: nehéz (meredek)

Túraútvonal hossza: 1,3 km

A Hideglelős-kereszt elsőre félelmetesnek hangzik ugyan, de sokkal egyszerűbb dolog áll az elnevezése hátterében. A kereszthez minden év májusában körmenet indult.

Mivel a Hosszú-hegy, Duna fölé kinyúló ormát megközelíteni egy 20 perces izzasztó mászással lehet, ezért a menet tagjai általában már jócskán átizzadt ruhában értek a kereszthez. Mivel odafent szinte mindig fúj egy kicsit a szél, a zarándokok pillanatok alatt megfáztak, “hideglelést” kaptak. A különleges háttér sztorin kívül, egy érdekes néphagyomány is kapcsolódik a kereszthez: úgy tartják, hogy ha valaki háromszor megkerüli a szobrot, akkor az minden bajából kigyógyul.

turistamagazin.hu

VI. A mindig jóízű, Majális-forrás

Nehézségi szint: könnyű (séta)

Túraútvonal hossza: 3 km

Ha egy könnyed sétálós kirándulást keresel, akkor ez egy ideális opció lehet számodra.

A Búbánatvölgy buszmegállótól elindulva, a Mária jelzést követve érhető el a szépen kiépített aprócska forrás. A Majális-forrás vize iható, sokak szerint különösen jó ízű.

Akár végcélként, akár egy hosszabb túra megállójaként, de mindenképp érdemes a tavasz során útba ejtened ezt a természeti csodát is.

mozgasvilag.hu

VII. Az egyáltalán nem bánatos, Búbánatvölgy

Nehézségi szint: közepes

Túraútvonal hossza:13 km (körülbelül 4 óra)

Az Esztergom környéki túrák királynője, a Búbánatvölgyi körtúra. Mivel az útvonal közepes nehézségű így csak nagyobb gyerekek számára ajánlott.

A csodálatos kirándulás egyetlen hátulütője, hogy egy darabig az igen forgalmas 11-es út mentén kell gyalogolni, ez extra körültekintést igényel. Eleinte a piros háromszög jelzést kövessük, majd miután elértük a Sas-hegy tetejét, váltsunk át a piros + turista jelzésre.

Ha utunk során igazán ügyesek vagyunk, még egy szépséges szentképet is találhatunk elrejtve.

etetohajo-ujpest.hu

VIII. Kivételes kilátás: a Róka-szikla

Nehézségi szint: közepes (kizárólag megfelelő túracipővel vágj neki)

Túraútvonal hossza: körülbelül 5 km (normál tempóban, 75 perc)

Csodálatos kilátással rendelkező természetes képződmény, a közeli hegyvonulatokat és a környező tavakat is jól láthatod innen.

kutyavalfutunk.com

Ha ellátogatnál ide, a legegyszerűbb, ha az esztergomi Kerek-tó a kiindulópontod. A piros sáv turistajelzést kövesd az Őr-hegyig, majd ott jobbra kanyarodva válts át a piros kereszt jelzésre. Onnantól szinte már csak a kitaposott ösvényt kell követned és hamarosan szemed elé tárul a semmihez sem fogható látvány.

Reméljük sikerült meghoznunk a kedved, és az első adandó alkalommal neki is indulsz, hogy újabb csodálatos helyeket deríthess fel a Dunakanyarban. Készülj mindig megfelelő lábbelivel és kívánjuk, hogy szerezz kitűnő emlékeket bármelyik általad kiválasztott esztergomi túraútvonalon!