Legjobb Budapest környéki kirándulóhelyek télen

Nem kell messzire menni Budapesttől, hogy egy kellemes túraútvonalat bejárjunk párunkkal, családunkkal vagy akár egyedül, a természettel karöltve. Pomáz, Dobogókő, Pilismarót, mind gyönyörű vidék, ahol a városi ember eggyé válhat a természettel, felfrissítheti testét és lelkét. Ebben a cikkben vannak a számomra igazán kedves Budapest környéki kirándulóhelyek, ahova érdemes ellátogatni egy délelőtt, vagy akár egész napra.

Csak ne felejtsetek el alaposan beöltözni!

Könnyű, csodaszép túra a Holdvilág-ároknál

A Holdvilág-árok ősi, kultikus hely, régészeti feltárások színtere. Pomáz és Szentendre határvidékén, a Duna-Ipoly nemzeti Parkban magasodik a Nagy-Csikóvár, melynek lejtőjét kis tavacskák tarkítják és a jégkorszakból itt maradt, ritka növények lakják. Ezen a különleges tájon terül el a Holdvilág-árok, rengeteg barlang és gyönyörű vízesések otthona. A szurdok a Rám-szakadékkal ellentétben általában száraz, csak hosszú esőzések után számíthatunk saras, csúszós terepre. Gyerekekkel is élvezetes Budapest környéki kirándulás helyszíne lehet.

Kiknek ajánljuk: Fiataloknak, időseknek, gyerekeknek egyaránt

Budapesttől autóval: 50 perc/ 1 óra

Budapesttől tömegközlekedéssel: Pomázig 45-50 perc

A meseszép Holdvilág-árok. Forrás: csodahelyek.hu

A Rókahegyi kőbánya óriásai

A Rókahegyi kőbánya üledékes kőzetei hatalmas sziklafalként négy bányaudvart vesznek körbe. Sziklamászók paradicsoma ez a vidék. Számos, különböző nehézségű útvonalon mászhatjuk meg a fölénk magasodó falakat. De a kirándulóknak  is egyedülálló látványt biztosítanak a Rókahegy sziklái. Bár télen csak az igazán vakmerők vetemednek megmászásukra, ilyenkor is gyönyörű kilátást nyújtanak. Családdal, gyerekekkel is érdemes megcsodálni.

Kiknek ajánljuk: A sziklamászás szerelmeseinek, könnyű túrázóknak, gyerekkel

Budapesttől autóval: 20-25 perc

Budapesttől tömegközlekedéssel: 45-50 perc

A Békásmegyeri Rókahegy. Forrás: termeszetjaro.hu

Teve-szikla, akár kerekesszékkel

Pilisborosjenő falucskájából hamar felérhetünk a Teve-sziklához. A lankás erdei úton gyönyörű tölgyesek és robosztus sziklafalak mellett kanyarog az út a csúcsra. Aktív kerekesszékesek segítséggel felgurulhatnak megcsodálni a teve alakú sziklaképződményt és a gyönyörű kilátást. Nagy méretú, túraútra alkalmas kerekekkel, pót gumibelsővel, pumpával felszerelkezve egy gyakorlott kerekesszékes túrázónak izgalmas túra lehetőség. A természetjáró kisgyerekes családok pedig „terepjáró babakocsival” a legkisebb csöppségnek is megmutathatják a hatalmas Teve formájú szikla kompozíciót.

Kiknek ajánljuk: Gyakorlott túrázó kerekesszékeseknek, túra-babakocsis családoknak, fiataloknak és időseknek

Budapesttől autóval: 35-45 perc 

Budapesttől tömegközlekedéssel: 1 óra 20 perc

A Pilisborosjenő környéki Teve-szikla. Forrás: trekhunt.hu

Kalandozás a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

A gazdag növényvilágú, változatos arborétum játszóterekkel és kis fahidakkal nyújt kellemes időtöltést felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Nem mindennapi látványt nyújtanak az 50-100 éves különböző fenyő fajták, melyek lenyűgöző szépségük mellett intenzív illatukkal is elkápráztatják a termémészetjárókat. Az ingyenesen bejárható arborétum egy különlegesen szép kirándulóhely Budapest környékén, melyet az év minden szakában érdemes meglátogatni.

Kiknek ajánljuk: Kisgyerekes családoknak, pároknak, időseknek, különleges növények kedvelőinek

Budapesttől autóval: 1 óra

Budapesttől tömegközlekedéssel: 1 óra

Az arborétum rozoga hídja. Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

A Budai hegység gyöngyszeme: Nagy-Szénás

Nagykovácsi különleges hegye, a Nagy-Szénás épített kilátó nélkül kínál gyönyörű panorámát. A hegy oldalában két barlang tátong: a Nagyszénás-barlang és a Nagyszénási-sziklaüreg. A csúcsra felmenet érdemes mindkét zugot megcsodálni. A hegy alsóbb részeit ugyan dús növényzet fedi, a csúcsa kopár, ami lehetőséget ad a környező hegyek, völgyek hullámzásának 360 fokos belátására. Fedetlensége miatt erősebb szélre számíthat a túrázó, de a látványért mindenképpen megéri a kellemetlenség.

Kiknek ajánljuk: Fiataloknak, akik nem riadnak vissza az időjárás esetleges viszontagságaitól

Budapesttől autóval: 45-50 perc

Budapesttől tömegközlekedéssel: 1 óra 30 perc

A Nagy-Szénás zug télen. Forrás: pestpilis.hu

Dobogókő, a természet szíve

Az egyik leghíresebb Budapest környéki kirándulóhelyek egyike a Visegrádi hegység legmagasabb hegyét talán nem kell bemutatnom senkinek. Mégis úgy éreztem helye van a listámon, mert számtalan túraútvonala miatt nem lehet elégszer meglátogatni. Választhatunk hosszabb és igazán rövid körtúrák közül és csodás környezetből meredhetünk a távoli Dunakanyarra, a Visegrádi hegység magaslataira és a Börzsönyre. Dobogókő megfelelő túrahely kisgyerekes családoknak, könnyed túrát kedvelőknek és a nagy kihívásokat keresőknek is. Mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb utat.

Kiknek ajánljuk: A hely útvonalai közül válogathat gyerekes család, idősek, könnyű és nehéz terepet kedvelő túrázók is

Budapesttől autóval: 1 óra

Budapesttől tömegközlekedéssel: 1 óra 30 perc

Az egyedülálló Dobogkő panorámája. Forrás: dobogoko.org

Veresegyházi Tavak Tanösvény

A 4480 m hosszú tanösvény három különleges élővilágú tó körül kísér minket. A Malom-tó, az Ivacsi-tó és a Pamut-tó édesvizi medúzák, kacsák, nádirigók, mocsári teknősök otthona.  A Malom-tó egyedülálló úszószigetei nád, sás, moha és különféle vízi növények összetapadt gubacsaiból jönnek létre. Különleges orchideafajták nőnek a Pamut-tó mentén, itt él például a mocsári nőszőfű, amit trópusi orchideának is becéznek. Bár növényzetében télen nem gyönyörködhetünk, az ösvény hóval borítva is egyedülálló látványt nyújt. Idősek, fiatalok, családok számára egyaránt élvezhető – akár egész napos – Budapest környéki kirándulást nyújt Veresegyház különleges tanösvénye.

Kiknek ajánljuk: Nem igényel erős fizikumot, kevésbé gyakorlott túrázóknak és időseknek is ajánljuk 

Budapesttől autóval: 35-40 perc

Budapesttől tömegközlekedéssel: 1 óra

A Veresegyházi tavak. Forrás: alomutazo.hu

Miklós-Deák völgyi tavak, Pilismarót

Pilismarótról akár babakocsival is megközelíthetőek a tavak, a könnyű túraútvonalon gyerekekkel is bátran bandukolhatunk, ez az egyik kedvenc Budapest környéki kirándulóhelyek egyike. A pilismaróti mesterséges tavak esővízzel töltődnek és élőhelyet, ivóvizet biztosítanak az erdőben élő vaddisznóknak, őzeknek, szarvasoknak, madaraknak és a vizi élőlényeknek. Télen csillogó jégbirodalommá válnak a tavak és bár korcsolyázni nem szabad rajtuk, álomszerű élményben lehet része annak, aki egy napsütéses téli délelőtt bebarangolja őket. 

Kiknek ajánljuk: Családoknak babakocsival, vagy anélkül, fiatal és idős pároknak

Budapesttől autóval: 1 óra

Budapesttől tömegközlekedéssel: 2 óra

A festői Pilismarót. Forrás: karpatutak3.blogspot.com