A Dunakanyar Mogyoró hegye

A Visegrádi hegység egyik leglátogatottabb gyöngyszeme, a Mogyoróhegy rengeteg programlehetőséget nyújt. Akár egy kellemes kirándulást terveztek, egy autentikus, természet ihlette éttermet kerestek, békésen legelésző vadakat csodálnátok, vagy lesiklanátok a bobpályán a barátokkal. 

Vadaspark

A Vadaspark egyik látnivalója. Forrás: trekhunt.com

1984-ben hozták létre a Mogyoróhegy 1,5 hektáros nagyvadbemutató kertjét. Szépen kiépített úton az egész családdal bejárhatjátok az állatok kertjét. Találkozhattok gyönyörű 

 • dámszarvasokkal, 
 • gímszarvasokkal, 
 • muflonokkal, 
 • vaddisznókkal,
 • lovakkal.

Az állatok hatalmas területen békésen élik életüket, a túrázók számára puszta látványuk is megnyugtató. Autóval Visegrád felől a Panoráma úton, illetve a 11-es út felől a Kis-Panoráma úton juttok el a vadasparkhoz. Ha busszal érkeztek, a Mogyoróhegy Étteremnél szálljatok le, onnan rövid séta után már láthatjátok a vadak birodalmát. De ilyen szép időben miért is ne jönnétek biciklivel? A Pilis-Dunakanyar kerékpárútvonalon a piros jelzésű úton gurulhattok a négylábúakhoz. A vadaspark ingyenesen látogatható és egy szuper, fa játékokból álló játszótér is helyet kapott mellette. A gyerekek felülhetnek a fa lovak hátára, masinisztaként vezethetik a fa vonatot és hajóskapitányként járhatják be a világot. Igazi természetes, hagyományos játékok ezek, amikkel a gyerekek fantáziája bátran szárnyalhat, a végtelen energiájukat pedig  tökéletesen levezethetik általuk.

Mogyoróhegy Természetismereti Tanösvény

Egy függőhíd a Pilisi Parkerdő egyik tanösvényén.Forrás: vickytravelstories.hu

2002-ben építették ki ezt a 10 állomásos ösvényt, ami egy kellemes kirándulás során megismerteti a túrázót a helyi erdők, rétek élővilágával. Betekintést nyerhettek a flóra és a fauna titokzatos világába és együttélésébe. Ha igazán felkészülten szeretnétek érkezni, töltsétek le a részletes vezetőfüzetet a Pilisi Parkerdő weoldaláról. A füzetben az ismertető feljegyzések mellett játékos feladatokat és egy rejtvényt is találtok, amik még izgalmasabbá teszik a kalandokat.

Madas László Erdészeti Erdei Iskola

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola, Európa első erdei iskolája. Forrás: visegrad.hu

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola Magyarország és egész Európa első erdei iskolája. 1988-ban alapították. 

Évente 8000 természetszerető gyermek és felnőtt látogatja akár egy napra, akár pár napos táborozás keretein belül. Csodás panorámájú vidéken kapott helyet a 10 fűthető faház és jurta, melyek 150 főt is képesek befogadni. Egész évben izgalmas programok várják a kicsiket, nagyokat. Tematikus túrákon, természetismereti foglalkozásokon vehettek részt, melyek során rengeteg hasznos információt megtudhattok az 

 • erdőkről, 
 • erdőgazdálkodásról, 
 • a vadászatról, valamint
 • a növény és állatvilágról.

Erdei Művelődés Háza

Az Erdei Művelődés Háza. Forrás: makovecz.hu

Makovecz Imre építészeti remekműve, az Erdei Művelődés Háza mintha egy dombból nőtte volna ki magát. Az építészet tökéletes egybeolvadása a természettel. A sárgaréz pikkelyek, a zodiákus jeleket ábrázoló oszlopfők, a hívogató kapu, melyet faragott sasok tartanak mind egy csodás, okkult, ősi igazságokat visszatükröző menedék részei. 

Az épület kupoláján az aranyosan csillogó opein napóraként is funkcionál. Az éjféli Nap mintha itt emelkedne ki a Föld mélyéből. A Művelődési Ház otthont ad könyvtárnak, diatárnak és videotárnak is, ahol sok kis csodának lehettek szem- és fültanúi. Segítségükkel még könnyebben tudtok kapcsolódni a természethez.

Visegrádi bobozás

Ideális randevúhelyszín a Visegrádi bobpálya! Forrás: visegrad.bobozas.hu

Visegrád bobpályáját talán senkinek nem kell bemutatni. Sokunkban ikonikus emlékként él az önfeledt száguldozás a pályán. Ti is szerettek néha újra gyereknek lenni egy kis időre? 

Féktelenül siklani a bobpálya izgalmas kanyarain, finoman összekoccanni a barátotok bobjával, majd egy jót falatozni a helyi büfében. Mindezt egy illatos, tavaszi napon. Kipróbálhatjátok az alpesi – és a nyári bob adta adrenalin-löketet is. A pályák útvonala azonos, mindkettő 

 • 10-12 kanyarból áll
 • 35 m szintkülönbséget jár be
 • Lesikló hosszuk 700 m

és garantáltan felejthetetlen élmény. A bobpályák délelőtt 10 és este 18 óra között várnak titeket.

Tipp: Ha el szeretnétek kerülni a hosszú sorban állást, érdemes délelőtt érkezni.

Zsitvay-kilátó

A Zsitvay-kilátó. Forrás: parkerdo.hu

A vadasparktól mindössze 2 km-re magasodó Zsitvay-kilátóhoz az év bármely szakában érdemes ellátogatni. 

A kőépületet 1933-ban emelték a Nagyvillám-hegy tetejére, s azóta is rendíthetetlenül áll és csodás panorámával gyönyörködteti a kirándulókat. A környék hegyeit és a Duna imádott kanyarulatát 360 fokban csodálhatjátok meg a kilátó tetejéről. Egy kis segítségként az épületben elhejeztek egy ábrát a környező vonulatokról, földrajzi látványosságokról.

A kilátó könnyen megközelíthető babakocsival, biciklivel is, így az egész család bátran felkerekedhet egy kis lombkorona feletti bámészkodásra. Április 15-től tavaszi nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig délelőtt 10 órától este 18 óráig tart nyitva.