10 látnivaló a Danukanyarban, amit (szerintem) nem ismersz

Azért szeretem annyira ezt a vidéket, mert még annak is tud újat mondani, aki itt tölti majdnem minden napját (nekem). Rejtett kincsekből és eldugott csodákból nincs hiány a Dunakanyar-menti vidékeken. Némelyik kisebb ékszerdoboz, más egyenesen kincsesbánya. A következő listába mindkét kategóriából jutott bőven és gondolhatjátok, hogy nem volt könnyű dolgom, amikor tíz tételre kellett leszűkítenem a jegyzetfüzetnyi látnivalót, amit összeírtam a tegnapi csendes vasárnap délelőtt. Még úgy sem, hogy ötleteléseimet a Dunakanyar Zebegény és Nagymaros által befogott „hajtűkanyarjára” – a Danukanyar – korlátoztam. A válogatás második fejezete tehát nincs messze, de addig is, nézzük az (első) tíz kedvenc (búvó)helyemet.

Te melyiket barangoltad már be?

Sárkánydomb, Zebegény

A sárkányeregetés fanatikusainak ezzel most nem mondok sok újat.

Megszámlálhatatlan sárkányfesztivált és gasztrobulit töltöttem már ezen a dombon, de legalább annyira szeretek csak úgy, egy pokróccal, pár jóbaráttal és egy üveg finom borral kiülni ide és elmerülni Zebegény és a Danukanyar egyik legszebb kilátásában. Ez az a kilátó, ahol egyszerre több száz ember elfér.

Remetebarlangok, Nagymaros

Ha már varázslatos kilátásoknál és az extrém sportoknál tartottunk… 

A Nagymarost beárnyékoló Szent Mihály hegy sziklájába vájt lélegzetelállító panorámájú üregeket kőkorszaki penthouseoknak is lehetne nevezni, csakhogy ősemberek sosem lakták őket. Ezt pedig azért merem ilyen magabiztosan kijelenteni, mert eredetüket „mindössze” 1000 évvel ezelőttre datálják a régészek. Árpád-kori szerzetesek vájhatták ki maguknak, hogy itt elmélkedjenek az élet nagy dolgairól, miközben Dömöst figyelték a túloldalon. Pont ahogy én is szoktam.

Büdös tó, Nagymaros

Sokakat már a név is elriaszt, épp ezért szeretem annyira!

És tényleg büdös? Kérdezheted, a válasz pedig: nem annyira, mint aminek tűnik. Kifordult fák, zöld trutyiban. A nagymarostól 30 perc sétára található eldugott kis tavacskát távolról is könnyű lenne kiszúrni, ha nem az erdő mélyén rejtőzne. És amennyire visszataszítónak tűnhet első hallomásra, közelebb érve rájössz, hogy az egyik legbájosabb kis hellyel van dolgod, tele békalencsével és néhány kacsacsaláddal.

Nagymarosi termelői piac

Csakhogy ne tűnjek annyira antiszociálisnak… 

Nagymaros központjában gyűlik össze szombatonként a Danukanyar őstermelőinek és kézműveseinek apraja-nagyja és ezt a helyet legalább egyszer mindenkinek látnia kell, még annak is, aki nem szereti a: mézédes, otthon termesztett gyümölcsöket, friss zöldségeket, állandó forgatagi hangulatot, a kézműves kis csodákat, a legbarátságosabb helyieket és átutazó turistákat.

Kismarosi Duna holtág

A két maros között található az én kis mesebeli szigetem.

És a jelző egyáltalán nem túlzás. Ha Bambi elugrándozna mellettem, miközben a fácskák közül kiérek a vízpartra, nem tudna meglepni. Rajta kívül fácánok, kacsák és énekesmadarak százai töltik meg élettel a vékony Duna-holtág által leválasztott álomszerű erdőséget. Erre a vízpartra szoktam kijárni ha csendes olvasásra vágyok.

Bertényi Miklós füvészkert, Visegrád

Mert nem csak a Fellegvár vár rád a Duna túloldalán.

Ki tenne egy kertet az erdőbe? Hát a Pilisi parkerdő! Legalábbis az ő területükön található a kedvenc erdei parkom. Mintha egy másik erdő lenne az erdőn belül, egzotikus növényfajokkal, sajátos mikroklímával és madártani ösvénnyel ez az arborétum egy igazi rejtett visegrádi látnivaló. Amíg a turistatömegek a várba túráznak fel, én itt szeretek bóklászni.

Kós Károly kilátó, Zebegény

Egy ellenállhatatlanul cuki fakilátó Zebegény felett.

A verhetetlen Instasztorik termőhelye (már ha ilyenek foglalkoztatnak). Zebegénynél nem sok bájosabb falu létezik és 80-éves múltra visszatekintő kilátójukból nem csak a településre nyílik tökéletes kilátásod, hanem a Dunakanyar legvarázslatosabb részére is: ami a Danukanyar.

Dőry Villa, Zebegény

Ha a természet és a luxus közt kell választani, mindig az előbbit mondanám. Kivéve, ha a Dőry Villáról beszélünk…

A folyóparton áll ez a kis álomkastély, amiről – és egykori lakóiról – Mikszáth is regélt, én pedig sokat álmodoztam róla, hogy milyen érzés lehet a toronyszobában ébredni és a Dunakanyar panorámájában gyönyörködve szürcsölni a jázmin teámat. Csakhogy senki nem tesz ilyeneket, a villa ugyanis lakatlanul áll már egy ideje.

Kecskehát rét

A tökéletes randi helyszín: rejtett, különleges és lélegzetelállítóan szép.

Félúton Visegrád és Dömös között, a Gizellatelep feletti dombok tetején találtam rá erre a kincsre és nem sokakkal osztottam meg eddig, úgyhogy most érezd magad kitüntetve, légyszíves! Egy széles mező elképesztő kilátással, akárcsak a Sárkánydomb, csak itt épp nem valószínű, hogy egy sárkányeregetőbe is belebotlasz. Hacsak nem velem találkozol…

Dömösi prépostság

Milyen gyakran találkozol ezeréves templomokkal?

Az Árpád-ház újabb kézjegye ezen a környéken a csodálatos módon megmaradt 11. századi épület. Mikor találkozol vele, mégsem gondolnád, hogy a romos külső szinte érintetlen belsőt takar. Királyok és leszármazottaik is gyakran megfordultak itt és a lelakatolt kapu dacára te is követheted őket! Egy Ökumenikus közösség felügyelete alatt áll az épület és tárlatvezetéseikre jelentkezve akárki bejárhatja.

Hidd el, nem fogod megbánni! 😉