Visegrád látnivalói – amiről már hallottál, és amiről biztos nem

A Dunakanyar bővelkedik a világhíres nevezetességekben, de ha csak egyet kellene kiemelni közülük, jó eséllyel esne választásunk Visegrád látnivalóira.

Fellegvár, királyi palota, bob pálya… a legismertebb ikonoknál jóval több rejlik a mesebeli városka vonzáskörzetében. Cikkünkben összegyűjtöttük a kihagyhatatlan és a kevéssé ismert rejtett kincseket Visegrád területén.

Tarts velünk az utazáson!

Visegrádi látnivalók, amit nem érdemes kihagynod

Fellegvár:

A történelmi Fellegvár romjai. Forrás: wellnesshotelvisegrad.hu

Visegrád legmagasabb pontján áll a város talán legismertebb épülete, a fellegvár. Gyerekekkel, kutyával is könnyedén felsétálhattok a várhoz, 45 perc alatt nyugodt tempóban fel lehet érni. Ha a környék legcsodálatosabb panorámáját keresitek, mindenképp állj ki a vár teraszára. A város és a Dunakanyar lélegzetelállító látványt nyújt a középkori épület karjaiból. Állandó és szezonális kiállításai tökéletes délutáni program a történelem szerelmeseinek. 

Itt található:

Mikor érdemes látogatni? 

Tiszta időben, az év bármely szakában. A kiállításokra csak nyitvatartási időben lehet ellátogatni, melyről Visegrád hivatalos honlapján tájékozódhatsz.

Királyi Palota:

Visegrád királyi palotája. Forrás: visegrad.hu

A Visegrádi Királyi Palota visszarepít a reneszánsz korba csodálatos építészeti, festészeti kincseivel. A történelmi épület falai közt sétálva különös időutazásnak lehetsz részese. Izgalmas kiállításokra is ellátogathatsz, ahol rengeteg titkot megtudhatsz a Palota történetéről, az Anjou-kori kőtárról, sőt megismerheted a királyi konyha fejedelmi fogásait, különlegességeit is.

Itt található:

Mikor érdemes látogatni?

Az év bármely szakában. Március 1. és október 31. között keddtől vasárnapig reggel 9  órától 17 óráig látogatható. A téli időszakban november 1. és február 28. között keddtől vasárnapig 10 órától 16 óráig áll nyitva a palota.

Salamon-torony

A Salamon-torony. Forrás: visitvisegrad.hu

Visegrád egyik legfőbb látványossága nem csupán egy különálló torony, hanem a Fellegvár része. Hívhatjuk az alsó várnak is. A reneszánsz kor autentikus lovagi tornáit, díszmeneteket hűen megelevenítő események felejthetetlen élményt nyújtanak a történelmi kőfalak között. Kiállításokon is részt vehetsz, ahol a Királyi Palota díszkútjáról és Visegrád történelméről is rengeteg dolgot megtudhatsz egészen az őskortól a XX. századig.

Itt található:


Mikor érdemes látogatni?

Tavaszi-nyári időszakban látogatható. Május 1. és szeptember 30. között szerdától vasárnapig 9 órától 17 óráig tartja nyitva kapuit.

Zsitvay-kilátó

A Zsitvay-kilátó, Visegrád. Forrás: visegrad.hu

A téli sportok szerelmeseinek (is) fenntartott visegrádi Nagyvillám térség barangolásakor mindenképpen érdemes felsétálni a Zsitvay-kilátóba. Az egyedülálló kőépületről csodás kilátás nyílik a Mátra és a Pilis vonulataira, a Zsámbéki-medencére és természetesen a Dunakanyarra. Idősebbek, kisbabával érkezők is bátran választhatják úticélul, hiszen egészen a kilátó melletti parkolóig felkocsikázhatunk. Túrakedvelők a kék jelzésen haladva érhetnek fel a kilátóhoz a városból.

Itt található:

Mikor érdemes látogatni?

Egész évben látogatható, de az őszi-téli hónapokban csak hétvégente. Április 15 és október 15 között keddtől vasárnapig délelőtt 10 órától 18 óráig, a téli időszakban pedig: október 15 és április 15 között szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 16 óra között tart nyitva.

Palotaház

A Palotaház vendégekkel. Forrás: visegrad.hu

A visegrádi Királyi Palota mellett magasodó Palotaház egy gyönyörű, impozáns fa épület. A középkori építészet jegyeit viseli magán, a látogató autentikus képet kap a középkori mindennapi életről. A Palotaházban helyet kap a mesterségek udvara, ahol korhű mesteremberek munkáját, alkotásait csodálhatod meg és egyedülálló kézműves termékek közül válogathatsz. Az Étkek Házában hagyományos, minőségi magyar ételekből lakomázhatsz gyönyörű környezetben.

Itt található:

Mikor érdemes látogatni?

A tavaszi-nyári időszakban látogatható. Április 1 és október 31 között keddtől vasárnapig délelőtt 10 és 16  óra között várja a látogatókat.

Most pedig következzen néhány rejtett kincs Visegrád környékéről:

Bertényi Miklós füvészkert

A Bertényi Miklós füvészkert. Forrás: szallas.hu

A 16 hektáros füvészkert két különálló részből áll. Egy kanyargó ösvények hálózta 19 állomásból álló arborétumból és a meseszép vadregényes Erdőanyai-szurdokból. Az őserdőszerű gazdag növényzet és a meredek, sziklás szurdok egyedülálló látványt nyújt. Csörgedező patak kíséri útján a turistát, néhol kis hidacskán vezet át az út, máskor a sziklás mederben bandukolhatsz. A füvészkertben két különlegesen idős tölgyfa is megbújik. A 200 éves matuzsálemek óriásként néznek le ránk.

Itt található:

Mikor érdemes látogatni?

Egész évben látogatható az Ördögmalom Étterem nyitvatartási idejében. Az étterem nyitvatartásáról honlapjukon tájékozódhatunk.

Miért ne hagyd ki?

Az őserdőre emlékeztető elképesztően buja táj tökéletes helyszíne lehet egy romantikus kirándulásnak, vagy egy különleges családi barangolásnak. Plusz pont, hogy csak néha találkozhatsz szembe kiránduló társakkal, nem kelti a turistalátványosság érzetét.

Sibrik-domb

Visegrád, Sibrik-domb. Forrás: visitvisegrad.hu

Kevesen ismerik ennek a különleges dombnak a történetét. A 300-as években ezen a helyen állt Visegrád első vára egy templommal karöltve. Ma már csak a romjait találjuk helyén, de a föld még rengeteg kicset rejt. A gyönyörű, hullámzó dombos táj a történelem misztikumával fűszerezve igazi ínyencség a történelem szerelmeseinek.

Itt található:

Mikor érdemes látogatni?

Az év bármely szakában, de a tavaszi-nyári időszakban a legkellemesebb túra helyszín. 

Miért ne hagyd ki?

A feltárásokat nem fejezték be a hajdani Vár romjai alatt, bár eddig is számos használati tárgy, fegyver, földművelő eszköz került elő. A tatárjárás után már nem használták ezt a területet. Új erődítményként ekkor építették a Fellegvárat a Salamon-toronnyal.

Pisztrángos tavak

A Pisztrángos tavak. Forrás: visitvisegrad.hu

Az egyedülálló szépségű Apátkúti-völgy ad otthont a gazdag élővilágú tavaknak. A három dán típusú mesterséges tavat 1982-ben alakították ki halak szaporítása céljából. 1990-ben hatalmas esőzések következtében a gátak megrongálódtak, a következő 20 évben a gazdálkodás szünetelt. 2010-ben 15 ezer pisztráng betelepítésével újra életet leheltek a csodás tavakba.

Hol található?

Mikor érdemes látogatni?

A tavakat az év bármely szakában megcsodálhatjuk, de teljes értékű élményt a tavaszi-nyári időszakban nyújt.

Miért ne hagyd ki?

A tavaknál horgászati és élőhal-vásárlási lehetősége van az oda látogatóknak. Ráadásul a frissen fogott halainkat a szomszédos Ördögmalom Étteremben azonnal ki is sütik nekünk. 

Pálffy-kastély

A Pálffy-kastély a Salamon torony szomszédságában. Forrás: pinterest

A Salamon torony szomszédságában egy gyönyörű, idős fákkal teli kertben áll a lépcsőzetes kialakítású Pálffy-kastély. A XIX. században az olasz birtokokban bővelkedő Pálffy-Daun család Visegrád csodás városát választotta új impozáns nyaralója helyszínéül. A kastélyt nyitott, tágas, olasz stílusban építtették. A romantikus építészet jegyei, gótikus és reneszánsz elemek alkotta épület sokáig kihasználatlanul állt, jelenleg felújításra vár, bár megjelenése így is lenyűgöző.

Hol található?

Mikor érdemes látogatni?

Az év bármely szakában ellátogathatunk a kastélyhoz, de egyelőre csak a kapun kívülről csodálhatjuk.

Miért ne hagyd ki?

A főépület mellett a kastélyhoz tartozik egy függőfolyosós kiszolgáló épület és egy romantikus jegyeket magán viselő elbűvölő kútház. Az olasz kultúra és építészet szerelmesei semmiképp ne hagyják ki, ha Visegrádon járnak.

Alagút Visegrád és Nagymaros között

A rejtélyes Börzsönyi alagút. Forrás: vezess.hu

Bár hidakat nem találunk a Dunakanyar két partja között, kompokkal közlekedhetünk az egyformán festői szépségű városok között. Ám van egy másik módja is a túlpartra jutásnak. Egy titkos, víz alatti alagút. 1995-ben a Duna medre alatt több méterrel vulkanikus kőzetben robbantással alakították ki a titokzatos alagutat. Az 550 m hosszú, 3 m széles alagútban ivó-és szennyvízvezetékek, kábelek futnak. Évente egyszer azonban mi is átkelhetünk a misztikus járaton.

Hol található?

 Mikor érdemes látogatni?

Tavaly április 20 és 21-én adódott alkalmunk áthaladni az alagúton. A korlátozott helyekre e-mailben jelentkezhettünk a DMRV Zrt.-nél. A honlapukat figyelve idén is számíthatunk ehhez hasonló egyedülálló lehetőségre. 

Miért ne hagyd ki?

Különleges alkalmakkor a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt megnyitja az alagutat a látogatók számára. Ekkor mi is átsétálhatunk a hatalmas víztömeg alatt. Ez az egyetlen közműalagút Magyarországon, amiben lehetőségünk nyílik civilként áthaladni.  A rácsozott padlózatú betonalagúton röpke 5 perc alatt átjuthatunk Visegrádról Nagymarosra.