Börzsöny túra best of – Öt kedvenc börzsönyi kirándulóhelyünk

A Börzsöny az Északi-Középhegység legnyugatibb tagja, s nevezetes kirándulóhely, ami egyáltalán nem csoda. Szinte érintetlen, sűrű erdői, vadregényes csúcsai, és a hozzájuk kapcsolódó várak és más emberi emlékek kiemelt túracélponttá avatják. Területét a Duna-Ipoly Nemzeti Park is védi, amely különösen büszke az olyan, hazánkban csak itt felbukkanó állatritkaságokra, mint Európa legnagyobb macskaféléje, a hiúz.

Így készülj egy börzsönyi túrára

kaland.sport.hu

Az alábbiakban öt olyan túraútvonalat gyűjtöttünk számotokra össze, amelyeket bejárva Ti is átélhetitek a csaknem háborítatlan hegység természeti csodáit. 

A Börzsöny olyan látnivalóiról, mint az Ipoly-folyó, a Nógrádi vár vagy az itt található, szuper kikapcsolódást kínáló kisvasutakról, már korábban írtunk, most jöjjön öt olyan útvonal, amely hasonlóan érdekes kincsekkel vár Benneteket a tölgyekkel és bükkökkel borított lankákon.

A börzsönyi kirándulástippek most azoknak kedveznek inkább, akik szeretik a bakancsos-hátizsákos felállásokat. 

Az egyes túrák hozzávetőleges adatait megadjuk, ám a végleges túraterv a Ti döntésetek kell, hogy legyen. 

Eltévedés ellen a Börzsönyben található turistautak kiváló felfestett jelzései, a papír alapú térképek, a Google Maps, a Maps.me vagy a természetjárók applikációja segíthet – ne legyetek restek használni őket már a tervezés során is!

A lenti túrákhoz mindenképpen szerelkezzetek fel:

  • kényelmes túracipővel vagy bakanccsal
  • hátizsákkal az elegendő víz és élelem számára
  • esőkabáttal és tartalék zoknikkal, esetleg pulcsival
  • a már említett navigációs berendezésekkel, feltöltött telefonnal, akár powerbankkel

1. Pillantások a Börzsönyre Márianosztra körül

sothyblog.blogspot.com

Túra hossza: 13 kilométer

Túra ideje: 5 óra

Nehézségi szint: Közepes

Kiindulópont

Magyarország 100 legmagasabb csúcsa közül kilenc a Börzsönyben található, tehát nem csoda, hogy első két javaslatunk pár impozáns kilátást kínáló hegyorom meghódítása lett. Az első etap csúcsai, ha nem is a legmagasabbak, egészen biztosan vadregényesek. 

A javasolt útvonal Márianosztráról indul, amit vagy közúton kocsival közelíthettek meg, vagy a Nyugatiból induló vonattal Szobig, onnan pedig egy óránként közlekedő volánbusszal (354-es) az említett faluig utazhattok. Maga Márianosztra is tartogat nem egy érdekes látnivalót, például a híres monostort.

A faluközpontból indulva először a Kopasz-hegyet mászhatjátok meg a zöld jelzést követve, ezután a Só-hegy, majd a csodás kilátást tartogató Nagy-Sas-hegy következik

Innen Észak-Nyugatnak, majd Dél-Nyugatnak tartva a turistaútvonal jelöléseit követve juttok vissza Márianosztrára. A kirándulás gyönyörű erdőket és a középhegységeinkre nyíló feledhetetlen kilátást tartogat, érdemes tehát bakancsot húzni és nekivágni. 

Az említett hegycsúcsok egyben az egykori vulkanikus működés tankönyvi példái is, a valaha volt kráter letöredezett és elváltozott pereme mentén lelhetőek fel.

2. A legmagasabb csúcsig – Út a Csóványosra

hegyiember.hu

Túra hossza: 16 kilométer

Túra ideje: 5-6 óra

Nehézségi szint: közepes

Kiindulópont:

A börzsönyi túrák egyik legjobbika biztosan az, amelyik a hegység legmagasabb pontjára, a Csóványosra vezet fel; ez a második csúcstámadó ajánlatunk. 

Kiindulópontként Kismarost javasoljuk, egészen pontosan az innen néhány kilométerre található Királyrétet, amit megközelíthettek a 12-es számú főútvonalon autózva, esetleg a Kismarosból induló kisvasúttal is.

Az első célállomás a Nagy-Hideg-hegy a maga 864 méterével – jó bemelegítés a Csóványos előtt. A kilátás lenyűgöző innen is, egészen Szentendréig ellátni tiszta időben. 

A kék és piros jelzést követve előbb az Égés-tetőre, majd a Hangyás-bércre értek, végül sziklás-erdős gerinceken haladva eléritek a Csóványost, amelynek 938 méterét egy panorámás kilátóhely tovább emeli: innen nézhettek, amíg a szem ellát. 

Belátható a sűrű zöld paplannal borított Börzsöny egész tömbje, sőt, olykor az Alacsony-Tátra is megmutatja magát… Innen letekintve nem nehéz elhinni, hogy a tájban hiúzok, farkasok, olykor pedig medvék bújnak meg – ezzel is bizonyítva, hogy a Börzsöny egy élő, lélegző és a természet által áldott hely.

3. Őszi edzés a kicsiknek – Tanösvény a nemzeti park ajánlásával

aktivmagyarorszag.hu

Túra hossza: 3 kilométer

Túra ideje: Másfél óra

Nehézségi szint: könnyű

Kiindulópont:

A Királyréti Tanösvényt a Duna-Ipoly Nemzeti Park azért építette, hogy a kisebbek és családjaik megismerkedhessenek a Börzsöny erdeinek és vízfelületeinek gazdag élővilágával. A 9 állomásos mini túra a beszédes nevű Hiúz Háztól indul. 

A közel három kilométer során a gyerekek élményszerű módon tanulhatnak az erdei és tavi életközösségekről, de az erdőgazdálkodás témaköre sem marad érintetlen – természetesen a saját szintjükön egy-egy játékos feladat és rejtvény megoldásával. 

A tanösvény bejárásához szakavatott vezető is kérhető a nemzeti parktól (elérhetőségek és adatok ide kattintva találhatóak). 

A rövid, ám a kirándulás világával csak most ismerkedő gyerkőcök számára kiváló lehetőséget nyújt a tanösvény arra is, hogy megtanulják szeretni és tisztelni az erdőt, illetve a kirándulások fontos illemszabályaira is ki lehet térni a bejáráshoz szükséges bő egy óra alatt.

4. Salgóvár – Sasfészek a Börzsönyben

mapio.net

Túra hossza: 10 kilométer

Túra ideje: 4-5 óra

Nehézségi szint: könnyű-közepes

Kiindulópont

A börzsönyi Salgóvár az Árpád-korban épült tucatnyi sasfészek egyike, egyben következő túrajavaslatunk célállomása

A kirándulás a kemencei kisvasút végállomásától indul, innen vezet fel a turistaút a már a középkorban lerombolt erősséghez, ahonnan körbetekintve felidézhetitek egy letűnt világ omladozó kövein a régmúltat is. 

A két végpontnak is felfogható spot között a Csarna-völgyben haladhattok, amely hegyi patakjával és rengetegével tankönyvi illusztrációja lehetne az Északi-Középhegység vibe-nak is. 

Ráadásul a patakvölgyben a Csarna-patak mentén egykor üzemelt, de mára a várhoz hasonlóan csak rom állapotban létező, elpusztult kisvasút vonalának maradványait is megtalálhatjátok, amely szintén egy nem mindennapi hangulatot kölcsönöz a tájnak.

5. Függőhíd, tanösvény, Börzsöny – A tökéletes családi túra a Gyadai-réten

trekk.hu

Túra hossza: 6 kilométer

Túra ideje: 3 óra

Nehézségi szint: könnyű

Kiindulópont:  

A Vác melletti Naszály lankáin található túraútvonalnak otthont adó hegy kilóg a listáról, ugyanis nem a Börzsönyhöz, hanem a Cserháthoz sorolják, ám keletkezését és földtani jellemzőit tekintve nem sok köze vagy a hegységhez, ráadásul a tanösvény maga a Börzsöny peremén halad, így helyet érdemel listánkon.

A Gyadai-réti tanösvény 13 állomása szintán a játékos tanulás szellemében épült, s az állomások között olyan egyedülálló műtárgyakon kell áthaladni, mint függőhíd, pallórendszer, billenőhíd vagy különböző “erdei bútorok”.

Ez a börzsönyi túra nemcsak az állomások és a közöttük épült “átkelőhelyek” miatt izgalmas, de a madár- és növényvilág is tartogat csodákat, a Gyadai-rét pedig egy zöld és üde legelő, az ország egyik legszebbje.