Börzsöny rejtélyei – mesés látnivalók a Börzsönyben

Két imádott hegységünk, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység geológiailag egy összefüggő vulkanikus vonulat. Ám kanyargó óriásunk, a Duna kettéválasztja őket. A Fellegvárnak otthont adó magaslatok és Börzsöny sűrű, vadregényes erdői méltó díszei folyónk kanyarulatának. Ezúttal börzsönyi látnivalók és túrahelyszínek kerültek válogatásunkba.

Különleges börzsönyi látnivalók

A vadregényes Ipoly folyó

Börzsöny látnivalók
Az Ipoly szőke vize. Forrás: mapio.net

A Börzsönyt északról és nyugatról az Ipoly öleli körbe. Érintetlen erdők, buja növényzet kontúrozza a folyót. Tavaszi-nyári kirándulások alkalmával mindenképp érdemes evezéssel kiegészíteni a börzsönyi barangolást. 

Kajakkal, vagy kenuval, egyedül, vagy társasággal, biztosan felejthetetlen élményt nyújt. A magyar-szlovák határon kanyargó folyó Szobon torkollik a Dunába. Vele együtt csordogálva megcsodálhatjuk az egyedülálló vizi élővilágot, a sűrű erdősávokat és hosszan elterülő mezőket. Szobhoz közeledve a Duna duzzasztó hatása lelassítja az Ipoly sodrását és megcsodálhatjuk a Dunakanyar egyedülálló szépségét egy új szemszögből. 

Itt található:

Gyadai tanösvény

Gyadai tanösvény - börzsönyi látnivaló
A Gyadai tanösvény egyik függőhídja. Forrás: szallas.hu

Vác gyönyörű hegysége, a Naszály lábánál terül el a Gyadai tanösvény. Gyerekekkel is bátran bejárhatjuk az erdei utacskát, mely 5 kilométeren át kalauzol minket Börzsöny élővilágában. 

A 13 állomás mindegyike külön nevet kapott és rengeteg érdekes információt nyújt a helyi erdők, mezők lakóiról, védett kicseiről és különlegességeiről. A tanösvényt színesíti az érintetlen Lósi-patak, mely egyedülálló vizi élővilággal is megajándékozza a kirándulókat.

Itt található:

Nógrádi vár

Nógrádi vár a Börzsönyben
Nógrád várának romjai. Forrás: szallas.hu

Magyarország egyik legrégibb kővára Börzsöny vulkanikus vonulataira épült. Egy 286 m magas andezitkúpon magasodik. Úgynevezett belsőtornyos vár, melyet csigaházra hajazó formában építettek. Az épület magját kívülről haladva egyre szűkebb és magasabb körfalak alkották. 

Ma már csak a fennmaradt részét tekinthetjük meg, de a történelmi építmény így is egyedülálló látványt nyújt. A vár romjainak egy részét a 90-es évek végén újították fel. A bástyáról lélegzetelállító kilátás tárul elénk a falura és Börzsöny látnivalóira.

Bajdázó-tó

A börzsönyi Bajdázó-tó
A rejtélyes Bajdázó-tó. Forrás: commons.wikimedia.org

Nógrád szomszédos települése, Szokolya is igazi gyöngyszemeket rejt magában. Az itt elterülő Királyrét önmagában is csodás kirándulóhely, de a Bajdázó-tó teszi igazán egyedülállóvá. Az 1700-as években hozták létre ezt a mesterséges tavat vasérc kohászat céljából. Az évszázadok alatt vize elmocsarasodott, de 2010-ben gyönyörűen kitisztították. 

Ma már kiemelkedő részét képezi a Királyréti tanösvénynek. Rengeteg teknősnek, különböző béka fajtáknak és siklóknak ad otthont ez a kis tó. De vadkacsákkal, vöcsökkel és szürkegémekkel is találkozhatunk, ha nem csapunk nagy lármát. Egy egész délutánt is érdemes eltölteni a gazdag élővilágú tó mellett, hiszen minél türelmesebben figyelünk, annál több kis élőlényt ismerhetünk meg.

Elfeledett kisvasút

Elfeledett kemencei kisvasút
Az elfeledett kisvasút marasdványai. Forrás: traveladdict.hu

Nem mindennapi látványban lehet részünk, ha ellátogatunk Kemencére, Börzsöny titokzatos, elhagyatott kisvasútjához. A pálya teljes pompájában 50 km hosszan kanyargott az erdő mélyén. Ám a sorozatos áradások miatt a 90-es évek végén óriási pusztulásra ítéltettek. 

A hidak leszakadtak, a vasutat kimosta helyéről az áradat. Helyenként a mohával beszőtt sinek több méter magasan lógnak a levegőben. Némelyik fiatal fa keresztül nőtte magát a vasak között és van, ahol szinte eltűnik a pálya a sűrű növényzetben. 2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre és az Ipoly Erdő Rt közös együttműködésével a hajdani pálya 8 km-es szakaszát felújították turisták számára. Valamint erdészeti és kisvasúti múzeumot hoztak létre.

Csóványosi kilátó

Csóványosi kilátó a börzsönyben
A Csóványosi kilátó. Forrás: szallas.hu

Börzsöny legmagasabb csúcsa, Csóványos kihagyhatatlan része egy igazi börzsönyi túrának. A 22,5 méteres kilátót 938 méter magasra építették. 

Helyén kezdetben egy geodéziai mérőtorony állt, melyre akkoriban vasbeton létrán mászhattak fel a túrázók. 2013-ban azonban az Ipoly Erdő Zrt. kilátóvá alakította a tornyot. 133 lépcsőfok visz fel a magasba, ahol csodálatos körpanoráma fogad minket. Tiszta időben gyönyörűen látni a Tátrát, a Budai hegyeket és természetesen a börzsönyi látnivalókat.

Itt található:

Márianosztra lenyűgöző barokk épületei

A Magyarok Nagyasszonya Bazilika, Márianosztrán, ami a híres Fekete Madonna, a Ceztochowai szentkép másolatát tartalmazza. Forrás: szallas.hu

Ha Márianosztrán járunk, mindenképp látogassunk el a Magyarok Nagyasszonya Bazilikához. A templom belső tere a barokk stílus gazdag díszítettségét tükrözi. Lenyűgöző kétszintes főoltárát a Fekete Madonna kegykép másolata teszi teljessé. 

Márianosztra másik különlegessége a Börtönmúzeum, amely bemutatja a helyi fegyház történetét, melyet egy kolostorból építettek börtönné. 

Itt található:

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Hiúz ház. Forrás: tisztabeszed.hu

Ha szeretnénk több napot eltölteni a Börzsönyben – hiszen temérdek izgalmas látnivalót tartogat- a Hiúz Ház kellemes szállást nyújt az egész csapatnak. Az 51 férőhelyes házikó konyhával, fürdőszobákkal, emeletes ágyas szobákkal várja a turistákat a Királyréten. 

Emellett egy érdekes kiállítást is megnézhetünk Börzsöny lakói címmel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában.

Itt található: