Téli sportolás lehetőségek a Dunakanyarban

Már hónapok teltek el azóta, hogy biciklinket a garázsba zártuk, és a dunai evezésnek vagy vízisportoknak sem most van itt igazán az ideje. Sokan az év közben derekasan koptatott túrabakancsukat pihentetik ebben a hűvösebb és nedvesebb évszakban, de szép számmal akadnak olyanok is, akik szinte belebetegednek a bezártságba. Ugyanakkor elfásulni biztosan nem kell, a Dunakanyar a hidegben is változatos téli sportolás lehetőségeit kínálja a sportok szerelmeseinek vagy az aktív kikapcsolódást kedvelőknek – ezeket gyűjtöttük össze Nektek.

Korcsolyázás a Visegrádi Jégpályán

A korcsolyázás kiváló családi időtöltés, amely egyszerre lehet mókás kikapcsolódás és komoly figyelmet igénylő sportélmény. Természetesen ezt a népszerű téli kedvtelést a Dunakanyarban sem kell nélkülöznünk. Akik a közelben töltik az ünnepeket vagy egyszerűen megszabadulnának a városközpontok hangos karácsonyi nyüzsgésétől, azok kipróbálhatják magukat a Visegrádi Jégpályán, amely február 28-ig várja a téli sportolás szerelmeseit kiváló olasz korcsolyacipőkkel és forró teákkal.

A Visegrádi korcsolyapálya. Forrás: visitvisegrad.hu

Síelés a Dunakanyarban

Nem feltétlenül kell a magashegységekig utaznunk, ha ki szeretnénk próbálni a síelést vagy megtanítanánk annak alapjait a kevésbé rutinos családtagoknak, barátoknak. A fővároshoz közel, a Nagyvillám Sípálya vadregényes környezetben nyújt lehetőséget a síelés kedvelőinek. A sípálya üzenőfalán napról-napra frissítik a sípálya állapotát (sőt, a kihelyezett webkamerák segítségével valós képet is kapunk a pályák aktuális helyzetéről). Remélhetőleg tél végéig akad pár hűvösebb hét a hegyek között és élettel-izgalommal telhetnek meg a most még csendes domboldalak Visegrádon.

Télen több sípálya is várja a sporotlni vágyókat a Dunakanyarban. Forrás: tvisegrad.hu

Minden gyerek kedvence: a szánkózás

A szánkózás a hógolyózással és a hóemberépítéssel holtversenyben minden gyerek kedvenc téli sportolás lehetősége, havas szórakozása. A szánkózáshoz sem feltétlenül kell szánkó, régóta tudjuk, hogy akár egyetlen vastagabb nejlonszatyor is be tudja tölteni a szánkó szerepét, hó azonban mindenképpen szükséges. Mihelyst megérkezik a pelyhekben hulló csapadék, érdemes izgalmas lejtőkre vadászni Nagymaros, Zebegény és Dömös környékén, de természetesen találunk kimondottan erre a célra épített pályákat is a közelben. Megéri egy délutánt rászánni és meglepni magunkat vagy gyermekünket egy vadregényes téli kalanddal a festői Visegrádi-hegység lankái között – egy ilyen túra ajándéknak sem utolsó!

Szánkózásra is kiválóan alkalmasak Visegrád lankái.

Bobozás, ahol olimpikonnak érezhetjük magunkat

Ki ne képzelte volna el magát a téli olimpiák közvetítését nézve egy bobban száguldva szédületes sebességgel? A Visegrádi Bobpályán télen és nyáron is megtalálhatják számításukat a sebességet kedvelők. Ez a sport egyszerre szól az izgalomról és az adrenalinlöketről, továbbá természetesen ennek biztonságos megéléséről is. A családbarát környezeten kívül a moderált árfekvésű jegyek is csábítóak – a bobozás pedig tényleg nem olyasvalami, amit az év minden hetében művel az átlagember, így az élmény frissessége is garantált.

A híres Visegrádi bobpálya. Forrás: szallasvisegradon.hu

Sífutás!

A téli sportok ismert, de kevéssé gyakorolt ága a sífutás, amely erőt, ügyességet és kitartást igényel – cserébe pedig dagadhat a mellünk a büszkeségtől és ennek a mozgásformának a sajátos élményétől.

A Pilisi Parkerdő területén (például a Nagyrét és a Hármashatár-hegyi reptér nyomvonalai) több erre alkalmas helyet is találunk. Érdemes próbálkozni ezzel a sporttal akkor is, ha a síelés valami miatt nem a kedvenc választásunk a téli mozgásigényünk kielégítésére. Tehát botokat, sítalpakat elő, kezdődhet egy igazán izgalmas és egyedi “futóverseny”!

Egy igazi téli paradicsom! Forrás: parkerdo.hu

A télen-nyáron “mindigjó” kirándulás

A fentebb összegyűjtött programokon túl áll előttünk egy egész évben bárhol elérhető: a kirándulás és túrázás. A Dunakanyar északi és déli része egyaránt (ha a Dunát tekintjük választóvonalak) csodálatos erdős hegyvidékkel, történelmi örökségével, bájos falvaival és a kontinens második legnagyobb folyamával együtt európai mértékkel mérve is különösen gyönyörű földrajzi- és kulturális tájegység. Felkerekedhetünk a hegytetőre, a visegrádi Fellegvárba, vagy alaposan felöltözve nekivághatunk a téli erdőknek is, felkeresve a Prédikálószéket, vagy a Julianus kilátót. Érdemes ilyenkor különösen körültekintően megfogadni a helyi erdészet vagy nemzeti park tanácsait, de a havazás miatt lehulló ágakra is oda kell figyelni.

A havas, jeges utak némi körültekintést igényelnek, úgyhogy legyünk résen! Forrás: origo.hu

Mindezek ellenére kirándulni az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb és legegészségesebb időtöltés télen is. A Dunakanyarnál szebb környezetet pedig nehezen tudunk elképzelni, legyen szó lassabb sétáról, vagy egy igazi bakancsos barangolásról.