Adventi vásár vadászat a Dunakanyarban, 2021-ben

Pislákoló gyertyalángok, forraltbor illat, csilingelő karácsonyi dallamok, díszes mézeskalács házikók. Van valami igazán varázslatos az adventi készülődésben. A Dunakanyar egyedülálló hangulata Advent ünnepi fényével csodás párosítás. 2021-ben is rengeteg adventi vásár várja Önt a Dunakanyarban: Vácon, Szentendrén, Nagymaroson, Esztergomban, Pomázon és Visegrádon. Én egy füzérként veszem nyakamba a városkákat és az adventi varázsukat, mert nem tudnék választani közülük. 

Váci adventi vásár 

November 20 és 2022. január 10 között ünnepi hangulat lengi be Vác főterét. Az adventi vásáron felnőtt és gyerek programok, karácsonyi pavilonok, adventi játszótér vár minden oda látogatót. 

Néhány különleges program a palettáról: váci bejgli sütő verseny, Mikulás futás, fellép a Bóbita Zenekar, bemutatót tart a Naszály Néptáncegyüttes, láthatjuk a Thália Művészeti Egyesület karácsonyi műsorát, sőt még forraltbor főző versenyen is részt vehetünk. Mindemellett vasárnaponként közös karácsonyi gyertyagyújtást is tartanak 17:30-kor. 

A váci adventi vásár részletes programja

Forralt bor, az Advent elhalaszthatatlan kelléke.

Advent Szentendrén

November 27 és vízkereszt (január 10) között rengeteg adventi program közül válogathatunk Szentendrén.  

Több gyermek és családi esemény kap helyet a repertoárban. Az elmaradhatatlan gasztronómiai és kézműves vásár mellett számos szabad- és beltéri rendezvény, kiállítások, művészeti és kulturális események várnak. Szentendre hangulatos utcáit még meghittebé teszik a karácsonyi díszbe öltözött kis faházikók, amik a helyi termelők, kézművesek termékeit rejtik. Gyönyörű, egyedi ajándékok, gőzölgő forraltbor, illatos kürtőskalács. Ki tudna ellenállni nekik az ünnepi forgatagban? 

A főtér közepén egy hatalmas adventi koszorú díszeleg, mely köré vasárnaponként mindannyian letehetjük gyertyácskánkat, közösen emelve az ünnep fényét. Szombatonként az óvodások hagyományőrző műsort adnak, majd gyönyörű akusztikus koncerteket hallgathatunk.

Még több információ a Szentendre adventről 

Kürtőskalács a Szenetndrei Adventi vásáron.

Nagymarosi termelői piac

A piacon helyi termelők különlegességei, házi lekvárok, pástétomok, sajtok, kolbászok, de hogy ne csak a hasamból beszéljek, egyedi kézműves termékek sokasága is várja a piacra látogatókat. 

Ráadásul az adventi időszakban karácsonyi ajándékötletekből bővelkednek az árusok. Rengeteg kézzel készített különlegességgel találkozhatunk. Szombatonként reggel 8-tól délután 1-ig várja az ünnepi hangulatot és kézműves, termelői különlegességeket keresőket a nagymarosi termelői piac.

A termelői piac Facebook oldala

Hagyományos karácsonyi díszek.

Esztergomi adventi vásár

A gyönyörű, történelmi városka idén először fogadja adventi vásárral látogatóit. Az egyedülálló Kis-Duna sétány ünneplőbe öltözik, fényfüzérekkel, forraltbor és mézeskalács illattal melegít át minket. 

November 25-e és december 31-e között számtalan családi-, gyermek- és kultúrális programmal várja Esztergom az adventi vásárra érkezőket. Gyerekekkel részt vehetünk népi-kézműves ajándékkészítésen, felülhetünk az ingyenes adventi kisvonatra és körbezakatolhatjuk Esztergom utcácskáit. Író-olvasó találkozón vehetünk részt Bálint Csaba rockszakíróval és a Radics Akusztik koncertjét élvezhetjük forraltborral kezünkben. Az adventi vásáron felnőttként is segítséget kapunk, hogy igazán egyedi meglepetéseket készíthessünk. Horgolt ajándékokat alkothatunk együtt, ünnepi hangulatban. Jégpályán korcsolyázhatunk, isteni street foodból falatozhatunk és a Mikulás is rengeteg különlegességgel készül a gyerekeknek. 

Az esztergomi Kapcsolatok Háza közös karácsonyfa díszítésre is invitál minden családot december 22-én.

Az Esztergomi advent részletes programja

Az Esztergomi bazilika.

Advent Visegrádon

November 28-a és december 18-a között Visegrádra is érdemes ellátogatni, ha karácsonyi hangulatra vágyunk. 

Több helyszínen vehetünk részt Visegrád adventi vásárain.  December 4-én a Visegrádi Keresztelő Szent János Plébánia Közösségi Házában, 10-én a Visegrádi Áprily Lajos Általános iskola rendezvényterén nyitja meg kapuit a visegrádi adventi vásár.  18-án a Visegrádi Ifjúsági Sziget Egyesület szervezésében a templomkertben adventi vendégvárás keretein belül ünnepelhetünk és készülhetünk együtt a szeretet ünnepére. 

Részletes program a visegrádi adventi vásárról

A Visegrádi adventi vásár.

Adventi vásár Pomázon

Pomázon indén első alkalommal kerül megrendezésre az adventi vásár. 

November 27 és december 23 között rengeteg ünnepi program közül válogathatunk a pomázi Szent István téren. Bóklászhatunk a kézműves és gasztronómiai vásáron, állatsimogatóban borzolhatjuk a báránykák fürtjeit és jégpályán csillogtathatjuk meg korcsolya-tehetségünket. 

November 28-án a pályát a Jégördög Egyesület nyitja meg, majd Pavuk Patrícia és Pavuk Viktória tanítványainak jégtáncbemutatója kápráztatja el az adventi vásár vendégeit. Karácsonyi koncertet ad a Late Baggers, Móser Ádám francia-balkán-klezmer dallamokat szólaltat meg tangóharmonikán és egy különleges zenei időutazáson vehetünk részt Vázsonyi János szaxofonossal. 

December 18-án mesemusical-koncert vár kicsiket és nagyokat a pomázi adventi vásáron, amit a LuxMithras lélegzetelállító tűzzsonglőr produkciója követ. A számtalan program között igazi ínyencségeket falazozhatunk és akár a tökéletes karácsonyi ajándékra is rátalálhatunk a vásáron. 

Pomáz városának Facebook oldala

Tűúzijáték Pomázon. Forrás: Lux Mithras Facebook