Pilis látnivalói, amiket bűn lenne kihagynod

A Dunakanyart délről a Pilis erdői ölelik körül. A Börzsöny bebarangolása után, ide vezet bennünket utunk.

Rengeteg gyönyörű kilátópont, hatalmas sziklák, mesebeli szurdokok várják felfedezőiket tavasszal. Gazdag növény- és állatvilága most éled újra, a Pilis látnivalói így ismét teljes pompájukban díszelegnek. 

Összeszedtünk nektek néhányat a térség legszebb kincsei közül, amiket semmiképp sem érdemes kihagynotok!

Íme, kedvenc Pilisi látnivalóink

Ariadne barlangrendszer Kesztölcön

A Pilis alatt meghúzódó barlangrendszer egy része. Forrás: foto.ariadneegyesulet.hu

Magyarország harmadik leghosszabb barlangrendszere a Dunakanyarban, Kesztölcön található. A Csévi-szirt hat különálló barlangját egy 16 km hosszú barlangrendszerré alakították több évtizedes munka során. 

Itt találhatóak a Dunántúl legnagyobb barlangtermei és cseppkövei. Az Ariadne barlangrendszer részét képezi a Leány- és a Legény-barlang. Ez utóbbit legegyszerűbben Klastrompusztáról tudjátok megközelíteni. 

A kék jelzést követve meredek kaptatón feljuttok a bejáratához. A hatalmas, 3300 m hosszú barlangtól mindössze 50 méterre tátong párja, a Leány-barlang. A két labirintus-szerű járatokkal teli barlang egykor egy összetartozó rendszer volt, de az összekötő járatai eltömődtek az idő során. Hála a feltárási munkáknak, a barlangok újra egyesülhettek. 

A hatalmas barlangrendszer fokozottan védett, így csak barlangászok járhatják be, turistaként azonban kiélvezhetitek bejáratának hatalmas tereit egy kis hűsölés, vagy akár egy bivakolás céljából is.

Pilis-tető és Boldog Özséb kilátó

A Boldog Özséb kilátó. Forrás: szallas.hu

A Pilis 756 méteres csúcsán, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján magasodik a Boldog Özséb kilátó. 

Fedett teraszáról belátni a Pilis nagy részét és az egész Dunazug-hegységet. Ha tiszta időben körbe sétáltok a kilátó tetején, láthatjátok a Budai- és Visegrádi-hegységet, a Pilisvörösvári-medencét és a Gerecsét is. A fenyő burkolatú kilátót megközelíthetitek rövidebb, aszfaltos úton és hosszabb erdei ösvényen is. Az előbbihez a Két-Bükkfa-Nyereg parkolójától érdemes indulni, az ösvényen pedig Pilisszentkeresztről, vagy Pilisszántóról induljatok a PZZ▲ jelzéseket követve.

Zsivány-sziklák Pilisszentkereszten

A Pilis legendás sziklái. Forrás: szallashegyek.hu

A Visegrádi-hegység óriásait, a Zsivány-sziklákat egy könnyed, családi kirándulás során megcsodálhatják kicsik, s nagyok. 

Dobogókő mindössze 2 km hosszú Thirring körútjának részét képezik a hatalmas sziklák. Az elhanyagolható mértékben emelkedő útvonalnak bátran nekivághattok gyerekekkel. 

A Zsiványok mintha egy mesekönyv lapjáról vándoroltak volna Pilisszentkeresztre, hogy bölcsen, védelmezőn tornyosuljanak az erdő fölé.

A hófehér Oszoly-csúcs

Csobánka látképe az Oszoly-csúcssal. Forrás: fotoport.hu

Csobánka fölött magasodnak az Oszoly fehér vonulatai. Persze nem a hótól fehérlik egész évben. 

A mészkő az oka. A sziklamászás szerelmeseinek egyik leglátogatottabb helyszíne. De az ösvényen bandukoló turisták is szeretettel másszák meg az Oszolyt, hisz a rövid, de néhol igen meredek túra jutalma egy felejthetetlen panoráma. 

Csobánkán, az Oszoly-pihenőtől kezdjétek a túrát. Érdemes megfelelő talpú túrabakancsban, esetleg túrabottal felszerelkezve nekivágni a kalandnak.

Az egri vár másolata

Pilisiborosjenőnél található az Egri vár replikája. Forrás: varleso.hu

Pilisborosjenőn, a Nagy-Kevély sasbérc dél-nyugati lejtőjén magasodik az egri vár másolata. A kőépületet az 1960-as években építették az Egri csillagok forgatásához. 

A várromok között megcsodálhatjátok a főkaput a tornyával, valamint kisebb kapukat, lőrésekkel tűzdelt falakat, egy rodellát és különböző fa tornyokat is. Pilisborosjenő Szent Vendel emlékművétől könnyű, 2 km-es túra vezet fel a várhoz. Jó hír, hogy az utat bringával is megtehetitek. S ha már arra jártok, érdemes egy rövid kitérővel meglátogatni a közeli Teve-sziklát is!

Dera-szurdok

A Dera-szurdok Pilisszentkeresztesnél. Forrás: tisztabeszed.hu

Pilisszentkereszten, a fent említett Zsivány-sziklák szomszédságában csörgedezik a Dera-patak. A csodás szurdok Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye. 

Hatalmas, mohás sziklák között sétálva, két oldalról meredek, sudár fákkal tűzdelt falak emelkednek fölétek. Az alig 2 km hosszú útvonal fa hidacskákkal keresztezi itt-ott a Dera-patakot. A szépen jelzett ösvényeknek nekivághattok az egész családdal is. 

A szintkülönbségek elhanyagolhatóak, a terep, ha nem is babakocsi-, de gyerekbarát. A Dera patak különlegességét emeli, hogy határvonalat képez a Pilis és a Visegrádi-hegység között. Szentendrénél pedig a Dunába torkollik.

Gomba szikla

A különleges Gomba szikla. Forrás: orszagalbum.hu

Piliscsabán a Kálvária-domb egy igazán különleges geológiai képződményt rejt. Egy hatalmas, ezer arcú gombát. Egy nagy kalapost kőből. Azaz különböző kőzetekből. 

A szikla ugyanis többek között mészkő, dolomit és márga törmelékekből cementálódott össze ilyen különös alakzattá. Piliscsabáról könnyen megközelíthető, jól jelzett ösvényeken haladva. A hatalmas gomba különlegessége, hogy minden oldalról más alakzatot vesz fel. 

Érdemes körbejárni a képződményt. Míg egyik oldalról egy rókagomba, a másikról egy üllő, alulról pedig mintha egy óriás tüdője nézne vissza ránk.

Kevélyhegyi levendulamező

Szedd magad lenedula mező! Forrás: varkapu.info

Lila, mennyei illatú, csodás gyógynövény. A levendula mind látványában, mind illatában gyógyítóan hat az emberre. 

Pilisborosjenőn, a Kevélyhegyen van egy családi gazdaság. Hatalmas, 2 hektáros területet borít a mennyei levendula. Ideje tervezgetni a meleg, nyári délutánokat. Ha csak egy napra is szakadtok el a munkától, a város forgatagától, a levendulamezőn sétálva garantáltan feltöltődtök és kikapcsoltok. 

Akár egy aromaterápiás sétára, szüretelésre, vagy egy vidám fotózásra vágytok, a kevélyhegyi levendulamezőre érdemes ellátogatnotok.

Teve szikla

A Pilis egyik legimsertebb természetes formációja. Forrás: indafoto.hu

Ha már gomba sziklát láttatok, mit szólnátok egy tevéhez? Pilisborosjenő kőfejtőjében óriási teve formájú képződményt csodálhattok meg. 

A teve társaságában több érdekes lény magasodik. Ti miket láttok bennük? A kalcitos dolomit tömböket egykor hévizes oldatok mosták át, így az alapból porló dolomit nagymértékben megkeményedett. Bányászat során a képződmények alakja mesterségesen is formálódott. Az egyedülálló sziklákra felkapaszkodva megcsodálhatjátok a távolban meredező Szénások és a Kutya-hegy csoportját is.

Vaskapu-völgy és Vaskapu-hegy

A Vaskapu. Forrás: Szuromi Izabella

Pilisszentkereszten egy békés, fákkal határolt völgyben sétálhattok. 

Itt-ott érdekes sziklaalakok magasodnak fölétek, majd ha folytatjátok utatokat felfelé, egy kis kaptatót legyőzve feljuttok a Vaskapu-hegyre. Hogy miért vaskapu? A hatalmas mészkősziklán keletkezett két sziklaívről kapta a nevét. Mint fejedelmi kapuk, úgy ívelnek át az ember feje fölött. Az alsóbb, 6 méteres sziklakapu mellett egy kisebb bivakszállásnak kitűnő barlangot is találtok.

A felső, 15 méter magas ív mellől csodálatos kilátás nyílik a tájra. Megcsodálhatjátok a Dobogókő és a Két-bükkfa-nyereg vonulatait is.