Nagymaros étterem körképe: a település kulináris megújulása

A Dunakanyar egyik legkedveltebb nyári kirándulóhelye: Nagymaros. Az elmúlt években a városka a régió gasztronómiai térképére is felkerült, ugyanis egyre több és különlegesebb – bizonyos esetekben még speciális igényeket is kiszolgáló – nagymarosi étterem nyitott. Találhatsz házias ízeket, kiváló dunaparti lokációt, alternatív vendéglátást, sőt kifejezetten gyermekbarát vendéglátóhelyet is! Ha tudod mit akarsz, itt biztosan megtalálod, ha pedig még nem döntöttél, mi most segítünk!

A kihagyhatatlan Nagymaros

Nem telhet el nyár egy kellemes nagymarosi kiruccanás nélkül! A Duna bal partján – közvetlen Visegráddal szemben – fekvő település, számtalan látnivalót, kirándulós úticélt és izgalmas programot tartogat a Dunakanyar rajongói számára.

Azok, akik a természetbe vágynak, értékelni fogják a Nagymaros környékén húzódó túraútvonalakat és az olyan rejtett, zöld különlegességeket, mint például a Büdös tó. A vízpartok szerelmeseit minden bizonnyal magával ragadja majd a Duna partján húzódó sétány és a Visegrád és Nagymaros között bravúros manővereket bemutató komp látványa.

Akik pedig inkább magát a helységet fedeznék fel, azoknak csak ajánlani tudjuk a szombatonként megrendezésre kerülő termelői piacot Nagymaros Fő terén, ahol az idénygyümölcsök és zöldségek mellett helyi alkotók kézműves termékei is megvásárolhatóak.

A sportosabbak biciklivel is megközelíthetik a települést; a Római parton nyeregbe pattanva, egy napos kirándulással teljesíthető a Budapest-Nagymaros táv. Az építészet iránt érdeklődőket minden bizonnyal lenyűgözi majd a helyi római-katolikus templom, míg azok, akiket a tudományok bűvölnek el megtekinthetik Kittenberger Kálmán, egykori Afrika-kutató emlékházát.

Akár túrázunk, akárcsak a Duna menti csodálatos panorámát élvezzük, előbb vagy utóbb megéhezünk majd. Szerencsére, Nagymaros éttermekben sem szűkölködik. A tradicionális, sokéves múltra visszatekintő vendéglátóhelyek mellett, több újdonságra is felfigyelhettünk az elmúlt időszakban. Többek közt, a nemrégiben újra nyitott, a térségben hiánypótlónak számító – kifejezetten a családosok számára fontos szempontokat szem előtt tartó – Danu Étteremre is.

Nagymaros étterem kalauz

Maros étterem

Közvetlenül a nagymarosi hajóállomásnál találjuk a remek panorámával ( kilátással egyenesen a Duna túloldalán ékeskedő visegrádi várra) rendelkező és bőséges adagjairól híres vendéglátóhelyet. A nyári időszakban igen forgalmas, teraszán ilyenkor ebédidőben szinte lehetetlen szabad asztalt kifogni. Érdemes élni az előzetes asztalfoglalás lehetőségével! Azt is jó előre bekalkulálni, hogy a hely árfekvése a megszokottnál kicsit magasabb!

etterem.hu

Nokedli

A magyaros, házias konyhát és a kifőzdék kockás terítős varázsát kedvelő látogatóknak sem kell messzire menniük, hiszen a Duna parttól alig néhány perces sétával elérhetik a település főutcáján elhelyezkedő nagymarosi éttermet. A Nokedlinek a belső rész mellett egy utcafronti, kinti része is van, ahol árnyékot adó, fedett terasz alatt fogyaszthatjuk el ebédünket. A helyiek körében is nagyon kedvelt vendéglátóhelyre érdemes időben érkezni, ugyanis a nagy népszerűség miatt pikk-pakk elfogynak a finom falatok. Itt hétköznapokon menü is elérhető.

www.tripadvisor.com

Piknik Manufaktúra

A Piknik épülete korábban egy lerobbant pizzéria volt, ám a Budapestről kiköltözött vendéglátós pár első látásra beleszeretett és itt építette fel azt a pezsgő közösséget, ami ma már oly meghatározó a városka életében. A tulajdonosok az alternatív vendéglátás meghonosítását tűzték zászlajukra. Nagymarosi éttermükben egészséges, friss – lehetőleg helyi termelőktől beszerzett – alapanyagokat használnak, nem sütnek olajban és náluk biztosan nem kapunk megmikrózott ételt sem. Kínálatuk naponta változik, de mindig találni az étlapon vega és vegán fogásokat is. Konyhájukat világkonyhaként definiálják; ázsiai, marokkói, olasz és mexikói jegyek egyaránt fellelhetőek benne. Saját sütésű burgereikre különösen büszkék! A finom fogások mellett rendszeres programokkal és koncertekkel is várják az idelátogatókat, sőt egy egészen rendhagyó közösségi irodát is nyitottak, a térségben dolgozó digitális nomádok számára.

streetkitchen.hu

Halas

A Nokedli csapatának másik “gyermeke”, a kifejezetten halételek készítésére specializálódott Halas. Ha a nyár slágerét, a hekket keressük itt garantáltan a régió egyik legfinomabbját kóstolhatjuk meg (akár gluténmentes verzióban is). Emellett persze más halfajták is elérhetőek: a sült pisztrángtól kezdve, az afrikai harcsából készült hal chipsen át egészen a klasszikus pontypatkóig.  A helyiek egyik legkedvesebb találkozópontja, ahol a csodálatos kilátás mellé jéghideg sör is passzol, főleg a különösen forró, nyári napokon.

freepik.com

Danu Étterem Nagymaros

2023-ban, újjászületve várja vendégeit a nagymarosi Danu Bár. Az utánozhatatlan hangulattal rendelkező Duna parti vendéglátóhely átalakulásának lényege az volt, hogy ezáltal megteremtődjön a régió első gyerek-és családbarát étterme, ahol minden arról szól, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezhessék magukat falatozás közben.

A tulajdonosok mind az étterem épületében, mind szolgáltatásaikban arra törekedtek, hogy családos vendégeik számára a lehető leggondtalanabb és legegyszerűbb élményt hozzák el. Ennek érdekében a korábbi pultos átvételt például kiszolgálás váltotta fel.

Az éttermi kínálat folyamatosan bővül, de a kicsik ízlésére szabott gyerekmenü már most elégedett csámcsogással kecsegtet (olyan klasszikusokat is megtalálunk rajta, mint a csirkefalatkák vagy a sült krumpli ketchuppal). Az apróságokat házi italkülönlegességekkel (különféle limonádék és szörpök), pihenni vágyó szüleiket pedig széles italkínálattal (whiskey specialitásokkal és koktélokkal) várja a Danu Étterem Nagymaros.

Mitől is család-és gyerekbarát a Danu Étterem Nagymaroson?

Habár a város gasztronómiája egyre színesebb, egy dolog mégis hiányzott a környékbeli vendéglátóhelyek kínálatából: a családcentrikusság.

Ezt a hiányt szerette volna orvosolni, a Danu Bár csapata, akik az elmúlt időszakban gőzerővel dolgoztak azon, hogy a szezon kezdetére már megújult formájukban fogadhassák a Nagymarosra látogató gyermekeket és szüleiket.

Az új köntösbe bújt Danu Bár, különösen nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy ne csak a menü, hanem a személyzet is gyerekbarát legyen. Ki ne ismerné a rá szegeződő szúrós tekinteteket, amikor a csemete kiborítja a baracklevet, vagy a pisszegést, amikor a kelletnél egy kicsit hangosabban szól a nyugtatóként bevetett mese a mobiltelefonról?

Megnyugodhatunk! Itt senki sem fogja forgatni a szemét, ha sok gyerekkel érkezünk és azért sem fognak megszólni, ha a baba sokat sír vagy hangosabbak a nagytesók falatozás közben. A személyzet igyekszik majd a lehető leggyorsabban biztosítani, hogy szabad asztalhoz jussunk és a megrendelt ételeket is megpróbálják a lehető leghamarabb az éhes apróságok elé tenni.

De a várakozás pillanatait is igyekeztek megkönnyíteni a gyerekek számára, ehhez egy szuper játszóházat alakítottak ki az étterem egyik felében. Itt a Vackor fejlesztőházzal együttműködve, az őszi és tavaszi szezonban hétköznapokon fejlesztő foglalkozásokat tartanak, nyáron és hétvégente viszont minden az étterembe ellátogató kicsi számára szabad a pálya!

Hogy anya és apa is nyugodtan befejezhesse a finomabbnál-finomabb street food fogásokat, játékok tucatjaival, gyerekbiztos közeggel és hangszigetelt falakkal készültek az étterem megálmodói.

A DanuÉtterem Nagymaros gyermek-és családbarát szolgáltatásaira a legnagyobb szükségben is számíthatunk. Itt alakították ki ugyanis a környék egyetlen pelenkázó helyiségét. A legapróbbak pelus cseréjét, de akár egy etetést is különösen fontos, hogy megfelelelő, tiszta és biztonságos helyen végezzük el. Ehhez eddig a környéken sajnos nem voltak adottak a lehetőségek. A Danu Étteremben megtalálható higiénikus és mindennel felszerelt szoba viszont mostantól mindenki számára nyitva áll, ha a helyzet úgy kívánja.

Nagymaros, mint a Dunakanyar egyik legtündöklőbb ékköve, idén is tárt karokkal várja az odalátogatókat. A széles spektrumon mozgó programlehetőségek mellett, nem érdemes megfeledkezni a település gazdag gasztro-hagyományairól sem, és érdemes kipróbálni az ízlésünkhöz leginkább közel álló Nagymaros éttermet. A családdal érkezők és az újdonságokat kedvelők számára pedig ezúton is kiemelten ajánljuk – a térség palettáját új színnel bővítő – Danu Étterem Nagymaros meglátogatását!