7 látnivaló Szob városában, amit látnod kell

Szob városkájának neve hallatán sokaknak a málnaszörp jut eszébe. Ám ez a kis város sokkal többet rejt magában ennél. Pest megye második legkisebb városa Visegrád után, és többek között ez adja egyedi báját; barátságos, családias hangulatát. Apró méretei ellenére Szob látnivalók megannyi különböző fajtáját rejti.

Szob a szlovák-magyar határ mentén terül el. Az Ipoly folyó határvonalként húzódik a két ország között, épp ezen a ponton torkollik a Dunába. Kiváló elhelyezkedése miatt már az őskor óta lakott. A gazdag élővilágú Börzsöny és két gyönyörű folyó szegélyezte város tökéletes túrahelyszín a természet szerelmeseinek. Nézzük, mi mindent rejt még Szob kincses dobozkája!

A 7 legkülönlegesebb Szob látnivalók

Luzenbacher-kastély

A szebb időket is látott Luzenbacher-kastély. Forrás: historicgarden.net

A titokzatos kastélyról kevés írásos dokumentum maradt ránk. 

A XIX. században a Luzenbacher család egyre gyarapodó vagyonából vásárolta fel a mai kastély területén álló lakóházakat, telkeket. A XIX. század második felében épült földszintes kúriájukról fenn maradt fénykép alapján a XX. században rekonstruálták az épületet. 

A kastélyt Alpár Ignác budapesti építész tervezte klasszicista-neobarokk stílusban. Jelenleg a kastély ad otthont a Szent László Gimnázium kollegistáinak.

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: A kastély fényűző külseje az évek során veszített pompájából, de egy séta a gyönyörű parkjában visszarepít a régmúlt időkbe.

Erdei vasút

A Szob-Nagybörzsöny között közlekedő kisvasút. Forrás: wikiwand

A Szob és Nagybörzsöny közti varázslatos erdei vasútvonalat 2016-ban újították fel. A 22 km hosszú transzbörzsönyi vasút Magyarország egyik legszebb útvonalán kalauzol végig. 

Óriás meredélyek és szűk patakmedrek mentén, illatos, buja erdőben kanyarog a sinpár. A teljes útvonal végigutazásához egy átszállás szükséges Nagyirtáspusztán. Utad megszakításával megragadhatod az alkalmat egy kellemes uzsonna elfogyasztására a helyi büfében, vagy akár kerékpárt is bérelhetsz és bejárhatod a számtalan hangulatos bicikliút egyikét a környéken. 

A vonatok tavasztól ősz végéig minden hétvégén járják Börzsöny vonulatait. 

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: Ha egészen a végállomásig, Nagybörzsönyig utazol a kisvasúttal, mindenképp kirándulj egy nagyot a környéken, hiszen ez Magyarország 10 legszebb kistelepülésének egyike.

Kálvária kápolna

Szob városának kálvária-kápolnája. Forrás: kapolnak.hu

Szob látnivalóinak egyik legismertebbike az 1880-as évek óta díszeleg méltóságteljesen a városszéli löszdomb csúcsán.

Nevéhez híven, a feljutáshoz egy kálvária-szegélyezte domboldalon kell végigbaktatni, melynek téglastációi Czigler Győző, a kápolna tervezőjének műve, aki Luzenbacher Pál és felesége megbízására, saját temetkezésük helyéül alkotta meg. Különleges – és kissé morbid – eredettörténete azonban messze nem a látnivaló legizgalmasabb tulajdonsága.

Az elbűvölő kápolnához felérve, a kőépület tetejéről káprázatos panorámában lehet részed a Dunakanyarra. 

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: Egy viszonylag kevésbé ismert, mégis páratlan kilátó, és az ódon kápolna meghitt nyugalma vár rád a dombtetőn.

Börzsöny múzeum

A Börzsöny múzeum, Szob. Forrás: kozterkep.hu

Teljes nevén a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Szob városának elsőszámú múzeuma és az egyetlen intézmény, ahol átfogó képet kaphatsz a Börzsöny hegység élővilágáról és földrajzáról.

A város szívében fekvő épületről első ránézésre biztos nem mondanád meg, milyen kincseket is rejt mélyén. Állandó kiállításai Szob településén és a börzsönyi térségben fellelt régészeti tárgyait mutatják be, de a környék flórája és faunája is felfedezésre vár az alagsori kiállítótermekben.

Jobb helyet nehezen tudnánk elképzelni egy alámerülésre a Dunakanyar történetébe.

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: Rendkívül kedvező belépőáraival, gazdag kínálatával és kényelmes elhelyezkedésével ideális kezdő, vagy végpontja lehet egy börzsönyi kirándulásnak.

Szobi Szent László-templom

A 250 éves Szent László templom. Forrás: hidlap.hu

Ha már a település múltjánál tartunk, vétek lenne nem megemlíteni a főterén tornyosuló 250 éves kápolnát.

A hófehérben pompázó épület alig két éve kapta meg mai, restaurált homlokzatát, de belső terei is eredeti, barokk stílusát idézik. Ha már erre jársz, érdemes megvárni a delet. 48 méteres tornyában ugyanis ekkor kondul meg az a bizonyos 650 kilós harang, mely 1958 óta zengeti meg Szob tereit. Ennél azonban található egy jóval idősebb hangszer is az épületben.

A Szent László-templom orgonáját 1794-ben, a mai Szlovákia területén készítették és nem meglepő módon ma kiemelt műemléki ranggal büszkélkedhet.

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: A frissen felújított templomnak otthont adó teret is érdemes alaposan szemügyre venni, az épülettel együtt ugyanis ez is régiúj köntöst kapott 2019-ben.

Az Ipoly delta

Az Ipoly deltája. Forrás: dunaiszigetek.blogspot.com

Több szempontból is egyedülálló szobi látnivaló az Ipoly folyó torkolata: a Duna vizébe ömlő folyam bármilyen nap- és évszakban páratlan látványt nyújt, de közigazgatásilag is kulcs szerepet tölt be.

A folyó túlsó partján ugyanis egy másik országba kémlelünk át. Bizony, az Ipoly medre szolgál határvonalként Magyarország és Szlovákia között. A folyó vadregényes partján ráadásul csodás találkozókban is részed lehet. Madárfajok és apró állatok sokasága lakja ezt a vidéket.

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: Apály alatt az Ipoly delta felfedi rejtett hozományait. A visszahúzódó vízszint alatt a folyó kivételesen nagy hordalékszigetét fedezheted fel.

Széchenyi sétány

A Duna csodálatos látványa A Széchenyi sétányról. Forrás: mapio.net

Gyalogszerrel és kerékpárral a város teljes hosszát végigkövető sétány kétségkívül a leglátványosabb megérkezést biztosítja Szob látnivalóihoz.

A Dunakanyart körbefonó kerékpárúthoz csatlakozó Széchenyi sétány mentén több különleges helyszínnel is találkozhatsz. Egyik oldalról a Duna és Pilismarót látványa üdvözöl, Szob irányából pedig fűzfák árnyékában, kertek alatt visz utad, egyenesen a Luzenbacher-kastély mellett. Néhány pihenőre invitáló tisztás után a sétánnyal egyenesen révbe érsz.

Az út végén a Szob-Pilismarót komp állomásán kötsz ki, ahol nehéz döntéssel kerülsz szembe: jobbra fordulsz, és felfedezed Szob további látnivalóit, vagy balkéz felől hajóra szállsz új tájak irányába?

Itt található:

Ezért ne hagyd ki: Ha biciklitúrára indulsz a Dunakanyarba nem is tudod kikerülni ezt az útszakaszt. És milyen szerencse!