Eldugott kirándulóhelyek a Dunakanyarban – Hat javaslat tél végére

Mikor a szél elfújja a szürke felhőket és kisüt a nap, nem csak nekünk jut eszünkbe, hogy milyen jó lenne kiszakadni a téli fogságból és a négy fal közül: a budai hegyek megtelnek hátizsákos, kutyás, kisgyermekes csapatokkal és az erdei idillből valami odavész. Most összeszedtünk Nektek hat eldugott kirándulóhely leírását a Dunakanyarban, amelyek talán kevésbé ismertek, de annál bájosabbak. Bakancsot fel!

A 6 legszebb eldugott kirándulóhely a Dunakanyarban

A Kovácspataki-sziklák

Kovácspataki sziklák eldugott kirándulóhely
A Dunakanyar. Forrás: vagabundus.blog.hu

Első tippünk felkereséséhez rögtön el is kell hagynunk kis hazánkat. 

Természetesen nem kell túl messzire utaznunk, a Dunakanyar szlovákiai oldalán találjuk a vadregényes Kovácspataki-sziklákat (amelyek Helembai-hegység néven is ismertek). Ez földrajzilag Szlovákia legdélibb hegyvonulata, amelynek déli lankái hazánkra néznek. 

A mérsékelt szintkülönbségek és a jól kiépített túraútvonalak miatt azoknak is ajánljuk, akik kevésbé fanatikusok a hegyvidéki barangolásban.

Itt található:

Megközelítés:

A legegyszerűbben oda utazni autóval lehet Esztergom-Párkány irányából, így valamivel több mint egy óra alatt megtehetjük az utat Budapesttől az eldugott felvidéki természetvédelmi területig; Párkányból pedig busz is közlekedik Helemba felé.

Az Ipoly rejtekében: Damásd vára

Damásd vára - eldugott kirándulóhely
Az elfeledett Damásd vára. Forrás: varak.hu

A magyar-szlovák határ hazai oldalán, az Ipoly partján fekszik Ipolydamásd

A falu határában találjuk annak a várnak a maradványait, amely az Árpád-kor óta őrködött az Ipoly völgyén. Damásd vára a török-magyar várháborúk idején többször is gazdát cserélt, majd a török kiűzése után a lassú pusztulás és a romok elhordása tette a múlt félig alvó tanújának; az álmát alvó várromot kora tavasszal különösen üdítő bejárni és rácsodálkozni az Ipoly-völgyének szépségeire

Itt található:

Megközelítés:

Gépkocsival nagyjából hasonló távolságra és időtartamra van, mint a Kovácspataki-sziklák; tömegközlekedéssel a Nyugati Pályaudvartól a legegyszerűbb eljutni célunkhoz, így is alig több mint egy óra alatt már a terepen koptathatjuk túracipőnket. A tömegközlekedési útvonal-javaslatunkat ide kattintva tudod megnézni.

A Börzsöny kilátója: a Nagy-Galla

Nagy Galla eldugott kirándulóhely
A legendás kék túra ösvénye a Nagy-Gallánál. Forrás: Indafotó

A Börzsöny vadmacskás-hiúzos és sűrű erdős miliőjében ezernyi kisebb-nagyobb kincs és eldugott kirándulóhely rejlik, köztük is különösen érdemes felkeresni a Nagy-Galla csúcsát. 

Bár a szintemelkedés és a terep adottságai miatt egy fokkal nagyobb kihívás megmászni és élvezni a panorámát, mint a nagyon közeli Damásd vára esetében, mégis találunk elég kiépített pihenőhelyet és túraösvényt, hogy bátran merjük ajánlani a Nagy-Gallát – sőt, a Kék is átvezet rajta! 

Nem hiába: a Duna, az Ipoly, és a környező hegyvonulatok látványa egyszerre élvezhető a csúcsról. 

Itt található:

Megközelítés:

Ha az autó, ha a tömegközlekedés mellett döntünk, mi szintén Ipolydamásdot ajánljuk kiindulópontnak; a hosszabb kirándulásokat kedvelőknek azt javasoljuk, hogy a két helyszínt egy túra során kössék össze és keressék fel.

A rengetegbe rejtve: a Spartacus-ösvény

Spartacus ösvény panoráma
A Spartacus-ösvény. Forrás: Indafotó

A Dunakanyar nyugati felén, a Visegrádi-hegység meredek vonulatai között óvatosan fut a keskeny Spartacus-ösvény

A 14 kilométeres táv, a nem elhanyagolható szintkülönbség és a meredélyek mellett kígyózó szűk ösvény együttesen igazi kihívás az amatőr túrázók számára. A szélesebb közönség előtt 2015-ben megnyitott túraútvonal talán éppen ezért világos jelzésekkel és figyelmeztetésekkel van kitáblázva. 

A sűrű erdők és élettől zsongó erdei tisztások mellett kiválóan megfigyelhetjük a vadvilágot, a hosszú túra pedig bármelyik kompániát igazi csapattá kovácsolja. 

Itt található:

Megközelítés:

A Spartacus-ösvény Pilisszentlászlóról indul, oda is tér vissza; gépkocsival nagyon egyszerűen Szentendre felől, tömegközlekedéssel pedig kissé bonyolultabban, de átszállásokkal Budapestről szintén emberi idő alatt elérhető.

A Gyadai-rét: kisebb gyermekkel is nagy élmény

Gyadai rét eldugott látvány
A Gyadai-rét. Forrás: orszagalbum.hu

Vác mellett, a Lósi-patak völgyében találjuk a Gyadai-rétet, amelyen az azonos nevű tanösvény vezet végig. 

Az öt kilométer hosszú, tizenhárom informatív állomással rendelkező tanösvény tökéletes választás családok részére. A táv teljesíthető, a kis természetbúvárok érdeklődését pedig felcsigázhatjuk a későbbi nagyobb menetelésekre is. 

A kiépített, karban tartott, a helyi élővilágot szemléletesen bemutató ösvényt mindenképpen a tágabban értelmezett Dunakanyar egyik értékének tekinthetjük. 

Itt található:

Megközelítés

Autóval Vác, majd Szendehely érintésével tudjuk megközelíteni a tanösvényt. Tömegközlekedéssel előbb a Nyugatiból Vácra, majd onnan busszal a szendehelyi általános iskoláig kell utazni.

A majdnem elfeledett Hideglelős-kereszt

Hideglelős kereszt eldugott látnivaló
Kilátás a Hideglelős-kereszttől. Forrás: Tomán Antal, Pinterest

Esztergom és Pilismarót között találjuk az 1784-ben állítatott Hideglelős-keresztet, amelyet az akkori járványok egy szerencsés túlélője emeltetett hálából. 

Az eredeti fakeresztet később kicserélték, de a környéken a mai napig mit sem változott a kereszt 18. századi megítélése: a hagyomány a neki tulajdonított gyógyító ereje miatt tartja számon. A 11. számú főút mellett, a Hosszú hegyen találjuk a járványkeresztként is emlegetett emlékművet, amelyhez esztergomi kiindulópontottal pár óra alatt tudunk felkapaszkodni, majd egy kört megtéve visszatérni az érseki város széléhez. 

A kereszt mellett állva csodálatos rálátásunk nyílik a Dunára, ráadásul sokkal kevésbé ismert, mint a Visegrádot körbeölelő egyéb jó kilátású pontok.

A kereszt neve sem a véletlen műve, de kivételesen semmilyen félelmetes eseményre nem kell gondolnunk. Egyszerűen az izzasztó túra után a Duna felé nyitott pontra felfutó vad szelek okozzák a nevében őrzött libabőrt.

Itt található:

Megközelítés

Autóba pattanva a már említett 11-es út felől a legegyszerűbb eljutni a fentebb bemutatott kereszthez. Tömegközlekedéssel egyetlen fokkal bonyolultabb: vonattal Esztergom, majd onnan a Búbánatvölgy-városrészről gyalog tudunk felkapaszkodni célunkhoz.

Bármelyik általunk javasolt eldugott kirándulóhely is lesz úti célotok, nagy csalódás nem érhet benneteket. A friss levegő, a tömeg érezhető hiánya, az erősödő tél végi napsütés együttesen arra vezet rá minket, hogy a természetből merítsünk egy utolsó nagy erőtartalékot a várva várt tavaszig, amikor a világ, mint annyiszor, újra megújul – vele együtt talán picit mi is.