A Dunakanyar legszebb látnivalói

A Dunakanyar látnivalók olyan változatosak, hogy egész biztosan találsz kedvedre való programot akár egyedül, akár gyerekekkel, akár a pároddal vagy baráti társasággal indulsz neki! Lélegzetelállítóan szép tájakban gyönyörködhetsz, illatos erdőkben és virágos réteken túrázhatsz és kisvasutazhatsz, számtalan kilátóból csodálhatod a panorámát, kiállításokat, várakat és romokat nézhetsz meg, bobozhatsz, kalandparkozhatsz, kerékpározhatsz, kajakozhatsz és a nap végén finom falatokkal fejezheted be a napot.

E cikk alapján könnyedén össze tudod majd válogatni a Neked való programokat, tervezhetsz 1 napos és hosszú hétvégés kirándulást is. Ha gyerekekkel kelnél útra, olvasd el A legizgalmasabb családi programok a Dunakanyarban című cikkünket is!

6 kihagyhatatlan Dunakanyar látnivaló

A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza, ahol a 10 országot átszelő folyó a Börzsöny és a Visegrádi hegység ormai alatt kanyarog.

Ez a terület természeti szépségekben bővelkedik és történelmi múltja miatt is sokan látogatják. Visegrád és Esztergom királyi székhely volt, a Fellegvár, a Bazilika és az esztergomi vármúzeum a fő kulturális attrakciók. A kirándulók kedvence a vadregényes Rám-szakadék és a Prédikálószék, ami a Dunakanyar legszebb panorámájával jutalmazza a csúcsot megmászókat, de vannak itt kisebb, eldugottabb csodák is.

Fedezd fel te is a Dunakanyar látnivalóit! Következzen most a környék 6 kihagyhatatlan látnivalója:

1. Visegrádi Fellegvár

A Dunakanyar látnivalók közül talán a leghíresebb a Visegrádi Fellegvár, ami egy ideig az ország fővárosa volt, a középkorban itt őrizték a Szent Koronát és itt került sor a híres királytalálkozóra is 1335-ben, aminek egy panoptikummal állítottak emléket. A vár legnevesebb lakója kétségkívül Mátyás király és felesége, Beatrix királyné voltak.

A vármúzeumban megtekinthető kiállítások mellett a felújított teraszról páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra, már csupán ezért megéri feljönni a Fellegvárba.

24.hu

2. Az Esztergomi Bazilika és a vár

A Dunakanyar látnivalói között az Esztergomi Bazilika, teljes nevén a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyház, és az esztergomi vár szintén királyi múlttal rendelkezik. Itt született meg Géza fia, Vajk is, akit Szent István néven az Esztergomi Bazilikában koronázták királlyá i.sz. 1000-ben.

funiq.hu

Az Esztergomi Bazilika látogatható részei:

 • Bakócz-kápolna, ami az egyetlen megmaradt része a régi Főszékesegyháznak és az egyetlen olyan hazai épület, ami a reneszánsz korból maradt ránk, méghozzá épségben
 • Altemplom
 • Kupolakilátó
 • Kincstár
 • Északi-torony, ahol vezetett túrán is részt vehetsz

A Várhegyről, ahol a Bazilika is áll, bámulatos a kilátás nyílik Esztergomba, a kanyargó Dunára és a Mária Valéria hídra is.

A Magyar Nemzet Múzeum Esztergomi Vármúzeumát az évek során szépen felújították, így korábban nem látogatható helyszíneket is meg lehet nézni. Ha foglalkoztat a magyar történelem, semmiképp ne hagyd ki a vármúzeum kiállítását!

3. Prédikálószék

A Prédikálószék (639 m) a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb csúcsa, tetején 2016-ban szószéket formázó fa kilátót építettek.

A Prédikálószékről minden kétséget kizáróan a Dunakanyar leggyönyörűbb panorámáját csodálhatod meg. Innen nézve mintha a nagy folyam körbeölelné a Börzsönyt, ami éppen szemben magasodik, de a Fellegvárat és tiszta időben a Mátrát is megpillanthatod innen.

/parkerdo.hu

A Prédikálószékre sokféle úton fel tudsz túrázni, a Dömösről induló turistaút például érinti a különös formájú sziklaalakzatokat, a Vadálló-köveket, amiknek még nevük is van, mint: Attila sisakos feje, Árpád trónja.

Túrák a Prédikálószékhez

 1. Dömös felől (körtúra, 14,6 km)
 2. Dobogó-kő felől (oda-vissza 14 km)
 3. Pilisszentlászló felől (könnyebb túra, 13 km)

4. Rám-szakadék

A Rám-szakadék kétségkívül a Dunakanyar egyik legizgalmasabb látnivalója. Az 1 km hosszú szurdokvölgyben korlátok, szűk ösvények, keskeny sziklapárkányok, vízesések, meredek sziklák teszik izgalmassá a túrázást, közben pedig mélyen a tüdőnkbe szívhatjuk a kristálytiszta, illatos levegőt.

grubertravel.hu

Figyelem, hétvégén gyakori itt a dugó, ezért ilyenkor csak alulról fölfelé mehetsz végig a szurdokvölgyben.

A Rám-szakadékot kétféle útvonalon járhatod végig, mindkét túra Dömösről indul. Az egyik kb. 9 km hosszú, a másik pedig 17 km.

A hosszabb utat csak az edzettebb válasszák! Viszont megéri a fáradtságot, hiszen a körtúrán a Visegrádi-hegység legszebb, legizgalmasabb látnivalóit (Dobogó-kő, Prédikálószék, Vadálló-kövek) egyetlen útra fűzheted fel.

A szurdokvölgyben tanösvényt is kialakítottak, így a táblákról minden megtudhatsz az itt élő állatokról, növényekről és persze a Rám-szakadék keletkezéséről.

5. A Remete-barlang és a Julianus-kilátó

A Dunakanyar látnivalók közül nem maradhat ki a Remete-barlang és a Julianus-kilátó sem. A 12 km-es körtúrára Zebegény központjából indulhatsz.

Mindkét helyről pazar kilátás nyílik a Visegrádi-hegységre és a kanyargó Dunára, az élményért azonban meg kell dolgozni. A 482 méter magas Hegyes-tetőre (ahol az 1939-ben, kőből épült kilátó áll) meredek kaptató vezet, a barlanghoz pedig kitérőt is kell tenni, ahol a talaj omlós, nehéz rajta járni.

sothyblog.blogspot.com

Ha rabul ejtenek a kilátók, ebből a cikkből megtudhatod, melyik az 8 helyszín a Dunakanyarban, ahonnan a legszebb a panoráma!

6. Eldugott Dunakanyar látnivalók

6.1. A Hubertus kunyhó

A Hubertus kunyhó a Prédikálószék közelében található, szinte ismeretlen (pedig ki van táblázva), de gyönyörű panorámával rendelkező kilátó. Bár a kunyhóba nem lehet bemenni, egy csinos, kövezett panorámateraszról rálátni az alant elterülő tájra.

http://szatmarizsolt.blogspot.com

6.2. Babits Mihály Emlékház (Esztergom)

A híres író feleségével, Török Sophie-val töltötte a nyarakat Esztergomban. Az emlékházat Babits halála után 20 évvel újították fel, 2009-ben egy új állandó kiállítás nyílt meg a költőpár életéről és munkásságáról.

termalfurdo.hu

6.3. Duna Múzeum (Esztergom)

A más néven Vízeumként is emlegetett múzeumban gazdag gyűjtemény tekinthetsz meg a magyar vízügyi és vízgazdálkodás múltjáról.

magyarmuzeumok.hu

6.4. Esztergomi Dzsámi

A 400 éves török imaház egyedülálló épület Magyarországon és már a török korban is látványosságnak számított. Kívülről is érdemes megcsodálni a korhűen felújított dzsámit, belül pedig Esztergom török-kori történelmét bemutató kiállítás és kortárs művészek alkotásai tekinthetőek meg.

funiq.hu

6.5. Czóbel Múzeum (Szentendre)

Czóbel Béla festőművész és felesége kiállítását és más, szentendrei festők műveit tekintheted itt meg.

szallas.hu

Dunakanyar programlehetőségek

A Dunakanyar látnivalók izgalmakat is ugyanúgy tartogatnak, itt összegyűjtöttük neked a legizgalmasabb kalandprogramokat!

 1. Kalandprogramok, amik adrenalin löketet adnak

Kalandpark

A Nagyvillám-Kalandpark és a bobpálya Visegrádon a Fellegvár közelében található. A fák között felépült drótkötélpályákon mászhatsz-suhanhatsz, felnőttek és gyerekek egyaránt részesei lehetnek az izgalmas élménynek!

visegrad.hu

Bobpálya és Gokart

A bobpályát télen-nyáron élvezheted a sebesség mámorát, csakúgy, mint a Gokart és Kalandparkban. Utóbbi szintén Visegrádon található, azonban nem a Fellegvár mellett, hanem Lepencén, autóval kb. 10 perc alatt közelíthető meg.

visegrad.hu

Sovietairsoft és Sovietpaintball

Fizikailag is próbára teheted magadat a szentendrei Sovietairsoft és Sovietpaintball pályáin. Légy te is kitartó katona, száguldj quadon, játsz paintballt és vegyél részt lézerharcban. Ha valamit megünnepelnél, akkor ezeken a pályákon legénybúcsút, születésnapot is szervezhetsz.

www.sovietairsoft.hu

2. Élményprogramok

Királyréti Erdei Vasút és tanösvény

A 12 km-es vasutazás Kismarosról indul, majd a Börzsöny legszebb erdeiben, a Morgó-patak völgyében halad végig. A királyréti végállomástól tanönsvényen folytathatod utad, közben  megcsodálhatod az erdőt, a kis tavakat, a mocsarat és akár mocsári teknőst is láthatsz.

infostart.hu

Hajókázás a Dunakanyarban

Lélegzetelállító látvány a Dunakanyarban magasodó Börzsöny és Visegrádi-hegység erdeit, ormait, szirtjeit egyszerre csodálni a folyó közepéről.

A MAHART számos Budapestről a Dunakanyarba induló hajót és Dunakanyar körjáratot üzemeltet, amik Visegrádról, Szentendréről és Esztergomból indulnak. Ezek hop on hop off jelleggel használhatod, vagyis jegyeddel utadat bármikor folytathatod.

További részleteket Dunai hajózás kalauzunkban olvashatsz.

hajozas.hu

Vadasparkok

A nagymarosi Törökmező Állatparkban különleges, egzotikus állatokat nézhetsz meg, van állatsimogató és terráriumszoba is.

A Mogyoróhegyi Vadaspark (vadbemutató kert) Visegrád közelében található, ahol gímszarvasok, vaddisznók, lovak láthatóak.

A látogatás mindkét vadasparkba ingyenes.

kirandulastippek.hu

3. Sportolási lehetőségek örökmozgóknak

A Kisoroszi Szigetcsúcs a kajakosok és kenusok paradicsoma nyáron, de a Szentendrei-sziget legszebb részéig kerékpárral is kitekerhetsz. Közben pedig élvezheted a folyó, a fák, virágok és a talaj illatát, élvezheted a langyos szellő és a meleg napsütés cirógatását.

Tahitótfaluról indulva (a szigetre száraz lábbal, azaz kerékkel elsőként itt juthatsz át) 40 kilométeres körtúrát is tehetsz. Mivel sík a terep, ez a túra bárki számára könnyen teljesíthető! A sportosabb bringások pedig Budapestről is indulhatnak. A Batthyány tér-Szigetcsúcs egy irányban 40 km, a kerékpárút szinte végig a Duna mellett fut és gyönyörű zöld, üde természeti környezetben tekerhetsz. Hazafelé pedig feldobhatod a drótszamarat a szentendrei HÉV-re, ha elfáradtál!

bringazas.hu

Budapest-Szentendre kerékpárút TÉRKÉP

Dunakanyar látnivalók – gasztronómia

A Dunakanyarban egész biztosan nem maradsz éhes. Itt hagyományos konyhájú és újhullámos éttermek, bárok, cukrászdák között válogathatsz.

Ha kedveled a vidéki hangulatot, térj be a Rosinante fogadóba a Szentendrei-szigeten.

Ha szereted a modern helyeket, akkor a Duna parti Danu Bár Nagymarost imádni fogod, aminek teraszáról mesés kilátásban gyönyörködhetsz.

Ha bírod a street foodot, akkor a Danu Fröccsterasz Zebegény hangulatos terasza lesz az új kedvenced, ahol rendszeresen koncerteket is tartanak.

Az édesszájúak megnyalják majd mind a 10 ujjukat a Sakura cukrászdában Nagymaroson, ahol kézműves fagyit és süteményt ízlelhetnek.

A visegrádi Zugfőzde Pálinkamúzeumban egyénileg is bármikor be lehet térni, de többféle árkategóriájú kóstolóra és múzeumi tárlatvezetése is be lehet fizetni.

Dunakanyar természeti látnivalók

A túramorzsák és természetimádók számára a Dunakanyar látnivalók közül nehéz a választás, ezért mi most igyekeztünk a legizgalmasabbakat és a kevésbé ismerteket is összeszedni!

1. Apát-kúti-völgy

Az ismertebb látnivalók közé tartozik az Apát-kúti-völgy, a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye, ahova a túraútvonal Visegrádról indul.

Itt megcsodálhatod a Bertényi Miklós füvészkertet, az Ördögmalom-vízesést, sétálhatsz a Telgárthy-réten, ihatsz a Kaán-forrásból, és természetesen a Pisztrángos Tavakat se hagyd ki.

csodalatosmagyarorszag.hu

2. Mogyoró-hegy

Ha nem akarsz erdőben túrázni, csupán kirándulnál a szabad levegőn, kellemes természeti környezetben, irány a Mogyoró-hegy! Kisgyermekesek vagy idősebbeknek jó választás.

Nincs szükség túrabakancsra sem, a közelben vannak éttermek, játszóterek, betonos utak, ahol a babakocsit is kényelmesen lehet tolni és a Mogyoróhegyi tanösvény is1 óra alatt kényelmesen bejárható.

parkerdo.hu

3. Kismarosi-sziget

Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, akkor ez a csendes ártéri erdő neked való. A Dunamezőnek is nevezett területen kerékpározhatsz, sétálhatsz.

matyasfaegyesulet.hu

4. Búbánatvölgy és a horgásztavak

Búbánatvölgy Esztergom és Pilismarót közé eső népszerű kirándulóhely. A 13 km hosszú, jelzett turistaút közepesen nehéz és a végén tükörként csillogó horgásztavak mellett visz majd az utad. Az ösvény érinti a Kerek-tavat, ahol például horgászversenyeket is gyakran rendeznek.

Ha szívesen csatangolnál még errefelé, ajánlunk neked 8 szuper túraútvonalat Esztergom környékén ebben a cikkben!

haldorado.hu

5. A Sátorkőpusztai-barlang

A hófehér gipsz és kalcitkristályokkal fedett járatok miatt a Sátorkőpusztai-barlang a legkülönlegesebb hazai kristálybarlang. A Kővirágok-termének méretei pedig megdöbbentőek, a barlang gömbfülkéi egy labirintushoz hasonló járatot alkotnak.

A Sátorkőpusztai-barlang Esztergom-Kertváros közelében, a Nagy-Strázsa-hegy délkeleti oldalában található, ahova jelzett út nem visz. A megközelítés pontos leírását a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldalán ide kattintva tudod elolvasni.

dunaipoly.hu

6. Bölcső-hegyi kilátó, Holdvilág árok és Dömörkapu-vízesés

A Pomáz, illetve Szentendre közelében több természeti szépség és látnivaló is található. Az 587 méter magas Bölcső-hegyen 2021-ben adták át a Jenga játékra emlékeztető kilátót.

A Bölcső-hegyre két útvonalon is fel tudsz jutni.

Az első körtúra Pomáz környékéről, Csikóváraljáról indul. A turistaút végighalad a Holdvilág-árokban, útközben a Lajos-forrásból, illetve a Kárpát-forrásból vett friss vízzel csillapíthatod szomjadat. A Lajos-forrás mellett álló régi turistaház valamikor a Dreher család vadászkastélya volt.

A másik túrára Szentendréről, a Dömörkaputól indulhatsz. Az ösvény a Bükkös-patak mentén vezet, útközben megcsodálhatod Dömörkapu-vízesést és több forrásból is vehetsz vizet.

szentendre.kornyeke.hu

7. Egyéb kirándulástippek

Bizony nehéz volt kiválogatni ezt a listát és fáj a szívünk a kimaradt látnivalókért, túraútvonalakért, de sajnos a több 100 jelzett turistautat részletesen leírni képtelenség. Ezért még zárásképpen hoztunk neked egy listát, amiből kirándulásötleteket meríthetsz.

Zebegény környéke

 • Dőry-kastély
 • Kós Károly-kilátó
 • Zebegényi körsétaút tanösvény: 4,5 kilométeres túraútvonalat 2021-ben alakították ki
kirandulastippek.hu

Pilis

 • Miklós-deák völgyi tavak (Pilismarót)
 • Thirring-szikla
 • Ferenczy-szikla
 • Zsivány-szikla
 • Rezső-kilátó
 • Dera-szurdok
funzine.hu

Vác környéke

 • Ártéri tanösvény
 • Buki-tó
 • Ligeti-tó és tanösvény
Fotó: Milotai Richard

Verőce

 • Csattogó-völgy fa játszótérrel, sportpályákkal és erdei szállással
 • a hét vezér harangja, ami Makovecz Imre tervei alapján készült; a harangok napi 3-szor zenélnek is
orszagjaro.net

Ugye, fejben máris elkezdted összeállítani a programtervet, látnivalókat, amiket majd meg szeretnél nézni a következő alkalommal a Dunakanyarban?

A legjobb, ha nem akarsz túl sok mindent belezsúfolni egy napba, inkább legyen tartalmasabb az időtöltés és mindenképpen iktass be pihenőket is. Hiszen úgy lehet igazán kiélvezni a Dunakanyar szépségeit, ha be is tudod fogadni őket! Ha pedig ránk hallgatsz, valamelyik kellemes Duna parti bárban vagy étteremben zárod majd a napot.

Hajrá, kalandra, kisvasútra, hajóra, túrázásra fel!