A legizgalmasabb családi programok a Dunakanyarban

Összeszedtük neked, hogy melyek azok a családi programok a Dunakanyarban, amiket éppen úgy élveznek a kisebb és nagyobb lurkók, mint a felnőttek.

Várnak rád lenyűgöző erdei utak, adrenalin-emelő élményprogramok és beltéri látnivalók, remek éttermek rossz idő esetére.

Ne maradj otthon, indulj el, vár a nagy kaland a Dunakanyarban!

Egy-két nap alatt egyszerűen képtelenség mindent végigjárni (pláne, ha kisebb gyerekekkel vagy “nehezítve”). Hegyoldalra kapaszkodó ösvényeken járva gyönyörű panorámában gyönyörködhetsz, a gyerekek is láthatnak és hallhatnak csivitelő madarakat és más védett állatokat. Ősszel akár a szarvasbőgésnek is fültanúja lehetsz!

Túrák és családi programok a Dunakanyarban

Dömös és Visegrád, Zebegény és Nagymaros egyaránt lehet a kiindulópont, nyáron pedig átruccanhatsz Kisorosziba, a Szentendrei-sziget csúcsára is!

Búbánatvölgy – funiq

A Duna jobb oldalán fekvő Visegrádra és Dömösre busszal 1 ¼ – 1 ½ óra alatt utazhatsz ki Budapestről. Ugyanez a táv (kb. 45 km) autóval 1 óra alatt kényelmesen megtehető. Zebegénybe, Kismarosra és Nagymarosra a Nyugati pályaudvarról induló vonattal kényelmesen eljuthatsz 50-60 perc alatt.

Túrák Visegrád környékén

Apát-kúti-völgy és a Kaán Károly-forrás

A Kaán Károly-forrást egy laza sétával közelítheted meg Visegrád felől (a városhatártól kb. 2,7 km erdei út), az Apát-kúti-völgyön keresztül. Maga a völgy is tartogat látnivalókat, útközben megcsodálhatod a pisztrángos tavakat, a Bertényi Miklós füvészkertet és Ördögmalom-vízesést.

A forrás vize iható és az egyik legfinomabb a Dunakanyarban található források közül.

travelo.hu

Római erődítmény a Sibrik-dombon

Egykor a Sibrik-dombon állt a Római Birodalom erődítménye, ahol 300 katona állomásozott. Később ispánsági központ, vár és templom is épült itt Szent István király jóvoltából.  A valamikori nagy torony romjai ma is láthatóak és fal egy része is megmaradt.

A 176 méter magas dombról gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, érdemes felsétálni. A Sibrik-domb a Visegrádi vár és a bobpálya szomszédságában található.

danubetourism.eu

Zsitvay-kilátó

A csinos kőből épült kilátó tetejéről pazar panoráma fogadja a lelkes túrázót. A Zsitvay-kilátó a Nagyvillám tetején épült és akár 100 km-re is ellátni, ha derült az idő. Akkor se búsulj, ha beborult, mert a Dunakanyart még felhős időben is látni fogod.

A bobpálya parkolójából 10 perc alatt sétálhatsz fel, de sokkal érdekesebb, ha inkább az 1 órás jelzett turistautat választod. Ha Visegrádról indulsz, gyönyörű útvonalon ballaghatsz végig.

Indulás előtt érdemes megnézni a kilátó nyitvatartását a Pilisi Parkerdő weboldalán!

visegrad.hu

Túrák Dömös környékén

Dömösről szebbnél szebb útvonalak indulnak a Pilisbe és ha már itt vagy, miért is ne maradnál egész hétvégére? Aludj a gyerekkel közel a természethez, késő tavasztól kora őszig a Danu kemping Dömös nyitva áll előtted.

Utána garantáltan testileg-lelkileg élményekkel töltekezve térsz majd haza.

kapolnak.hu

Kalandos túra a Rám-szakadékba

A Rám-szakadék egy vulkanikus eredetű, mesebeli szépségű szurdokvölgy, nem csoda, hogy az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Az út nem könnyű, ezért nagyobb gyerekekkel vágj csak bele. A táj szépsége azonban mindenért kárpótol!

A túraútvonalon létrák és kapaszkodók segítik a túrázókat, gyönyörű vízeséseket csodálhatsz meg útközben. A Rám-szakadék tanösvényen útközben iható vizű forrást is találsz, ahol megtöltheted kulacsodat.

A kialakított pihenőhelyeken pedig szusszanhatsz egyet, ha a gyerekek elfáradtak.

A Pilis legszebb kilátóhelye: a Prédikálószék

A Pilis jelképének számító Prédikálószék (639 m) a leghíresebb és legszebb kilátópont a Dunakanyarban.  A folyó U-alakú kanyarulatát egyedülálló nézőpontból csodálhatod meg a 12 méter magas, fából készült kilátó tetejéről.

Ezt a különleges panorámát napi 24 órában webkamera is közvetíti.

A Pilis tetejére vezető út bizony embert próbáló, legizzasztóbb része a Vadálló-gerinc. Itt figyelhetsz meg 6 érdekes formájú sziklát, ezek a híres Vadálló-kövek. Az első Vadálló-kőnél a Három-forrás völgye, a Dobogókő és a Duna tárul a szemed elé. Innen már egy viszonylag könnyű út visz fel Prédikálószékre.

parkerdo.hu

Éljen az adrenalin: családi élményprogramok a Dunakanyarban

A gyerekek számára a legizgalmasabb családi programok a Dunakanyarban kétségkívül a kisvasutazás és kalandpark, de a bobpályát és a hajókázást is imádni fogják!

(Kihagyhatatlan) élményprogramok:

  • Kisvasút(Királyréti Erdei Vasút)
  • Hajókázás(Visegrádról Nagymarosra)
  • Nagyvillám Kalandpark (Visegrád)
  • Visegrádi Bobpálya (Visegrád)
  • Törökmező állatpark és kalandpark

Úton, vízen, síneken: hajókázás és kisvasút

Ha szeretnéd növelni a wow-élményt, kompozzon át a családi csapat Visegrádról Nagymarosra. A folyó közepéről megcsodálhatjátok a Gyűrűk Ura tájait idéző, Duna fölé magasodó hegyeket (a komp menetrendet itt találod).

gyerekkel.com

További tippekért és inspirációért pedig olvassátok Dunai hajózás kalauzunkat!

A gyönyörű erdőben robogó Királyréti Erdei Vasút a szomszédos Kismarosról indul (a menetrendet ide kattintva nézheted meg). Ide Nagymarosról az óránként induló busszal juthatsz el.

A kisvasút a Morgó-patak völgyén keresztül szállítja az utasokat, a végállomásról, Királyrétről pedig számtalan jelzett útvonal vezet a Börzsöny tündér-erdeibe.

Mielőtt nekiindulnál a Börzsöny lankáinak, térj be a királyréti Hiúz Házba, ahol a gyerekek játékos kiállításon ismerhetik meg az erdők élővilágát. A háztól indul a Királyréti tanösvény, amihez kísérő füzetet is beszerezhetsz. Az út során akár mocsári teknőst is láthatsz a Bajdázói-tóban!

turistamagazin.hu

Suhanj a lombok között, mint Costa Rica-ban

Ha szereted az adrenalin-emelő programokat, ki ne hagyd a bobozást és a kalandparkot! És ha már itt vagy, sétálj fel a Zsitvay-kilátóhoz is!

A Nagyvillám Kalandpark a costa rica-i lombkorona tanösvény mintájára készült el. Ahogy a neve is mutatja, Tarzan szemével csodálhatod az erdőt és a kilátást a Dunakanyarra, miközben a fák között suhansz a drótkötélpályán.

A Visegrádi Bobpálya egész évben nyitva tart, egy csúszás kb. 5-6 perc és 10-12 kanyar teszi izgalmasabbá az élményt.

visegrad.hu

Kis-Állatpark és kalandpark az erdő mélyén

Akár egy egész napot is eltölthetsz Törökmezőn, a Nagymaros és Kismaros között, az erdő mélyén épült “élményközpontban”.

Az örökmozgó gyerekek azonnal rohannak majd, hogy kipróbálják a mászófalat, a drótkötélpályát, a tiroli csúszópályát. Itt gondoltak a legkisebbekre is, külön pálya várja a 3 éves gyerkőcöket.

Az állatpark képzeletben elrepít az afrikai szavannára, Dél-Amerika sűrű dzsungeleibe és az Andokba is. Olyan egzotikus állatokat láthatsz is, mint a láma, a prérikutya, a szurikáta, a sárgatorkú papagáj vagy a vörösfarkú boa. Van itt állatsimogató és vezetett programokon is részt vehetsz.

A közeli erdő ösvényei csak arra várnak, hogy bejárd őket, télen pedig – a gyerekek legnagyobb örömére – szánkózhattok is. Ha vége a napnak, a pocak sem marad üres, ha beültök a helyi étterembe. Sőt, a turistaházban kipróbálhatjátok, milyen a természet neszeire elaludni!

gotourist.hu

Beltéri programok rossz az idő esetére (is)

Visegrádi Fellegvár

A Visegrádi Fellegvár kétség kívül csodálatos panorámájáról ismert, ami a várteraszról a legszebb, de a vár állandó kiállításait is megéri megnézni:

  • vártörténeti kiállítás fegyverekkel és makettekkel
  • középkori lakomákat és mulatságokat bemutató panoptikum
  • a koronázási ékszerek másolatai

A várban tartanak harcieszköz-bemutatót, és ha szerencséd van, a solymászattal is megismerkedhetsz. Sőt, a bejáratnál akár az íjazást is kipróbálhatod!

A nyitvatartást ellenőrizd le a Fellegvár hivatalos weboldalán, nehogy pont akkor hozd ide a családot, mikor a vár zárva tart.

Mátyás Király Múzeum

Az egykori királyi palota ma Mátyás Király Múzeumként működik. A kiállításokon megismerkedhetsz a középkori királyok életének hétköznapi oldalával is.

Van itt királyi konyha, ahol Mátyás királynak is főztek, Zsigmond-kori szoba, ahol a királyt és királynét szolgáló nemes ifjak laktak és természetesen megismerheted a visegrádi palota történetét is.

Sőt, egy új fegyverkiállítás is nyílt a Múzeumban, amit lelkes hagyományőrzők segítségével rendeztek be. Az állandó kiállítások mellett tartanak középkori harcieszköz-bemutatót is.

visegradmuzeum.hu

A Dunakanyar ízei: étteremajánló

Ha vége a napnak és üres a bendő, itt az idő végre lepihenni!

Szeretnél frissen grillezett finomságokat falatozni a Duna mellett, panorámával a Visegrádi Fellegvárra, miközben kellemes zene szól? Akkor irány aDanu Bár Nagymaros! A gyönyörű, lampionokkal díszített teraszon a felnőttek kézműves söröket is kortyolhatnak.

Ha inkább Visegrádon ennél, akkor a Nagyvillám étterem a neked való, ahol panorámateraszt és gyereksarkot is kialakítottak.

Az Apátkúti vadászház és fogadó a Pilisi Parkerdőben fekszik erdei környezetben, a csörgedező patak szomszédságában.

Ha vacsora után valami különleges finomságot is megkóstolnál, térj be az Édeske, Alíz cukrász műhelybe Nagymaroson, ahol finom tortákat és más kézműves édességeket falatozhatsz.

Ha nem tudsz programot választani, akkor nincs más hátra, mint szép sorban felírni mindent egy listára és vidd családi szavazásra a kérdést (van egy biztos tippünk, hogy a gyerekek melyik programért fognak könyörögni).

A DanuBlogban pedig rengeteg további kalandot és felfedeznivalót találhatsz,magadnak, barátokkal, vagy az egész családnak!