Dunakanyari programok esős időben

Az időjárás nem mindig kegyes hozzánk és különösebben a naptár sem érdekli őt, az épp rendelkezésre álló szabadidőnk pedig végképp nem. Esik az eső? Fúj a szél? Havazik? És nem akartok otthon maradni?

Bármilyen időjárási viszontagság is vonul végig az országon, a Dunakanyarban mindig találtok pár jó helyet, ahol bőrig áznotok sem kell és a kikapcsolódás is garantált.

A legjobb programok esős időben

Összeszedtünk Nektek egy csokorral azokból a szórakozási lehetőségekből, amikről sem esőben, sem bármilyen más rossz időben nem kell lemondanotok és a Dunakanyarhoz is szorosan kapcsolódnak.

S bár valóban, ilyenkor egy forró teával bekuckózni sem utolsó ötlet, olykor mégsem vágyunk a négy fal közé, esős idő ide, esős idő oda. Kötött pulcsi, farmer, esőkabát és egy jó cipő: csupán ennyi kell, hogy esőben is nekivághassatok a Dunakanyarnak!

(Természetesen a nagyon elhivatottak megpróbálhatják bármilyen időjárási körülmények között a hajós utazást, a két keréken suhanást, de a legelszántabbak akár egy különleges kilátó-túrára is benevezhetnek.)

programok esős időben a Dunakanyarban: látkép
mondolo.hu

Beltérben és melegben

“A kandallóban ég a láng, / Van ágyunk és meleg tanyánk” – Versbetétek: J. R. R. Tolkien: A Gyűrű Szövetsége, Menetnóta, Réz Ádám fordítása

Főzz pálinkát!

Csak Visegrádig kell utaznod, hogy kipróbáld a legendás magyar égetett szesz, a pálinka főzését.

A Zugfőzde Pálinkamúzeum egyrészt bemutatja a legális és illegális magyar pálinkafőzés múltját, másrészt pedig bepillanthattok abba, hogyan készül ez a karakteres hazai ital – sőt, még főzdetúrán is részt vehettek!

Ráadásul egy kis eső után a pálinka nagyon gyorsan fel is melegíti a lelket…

Cím: Visegrád, Rév utca 1.

utazzitthon.hu

Szórakozzatok lovagi tornán!

Még Visegrádon maradva jegyet válthattok az egyik legrendhagyóbb helyi látványosságra, az ünnepélyes lovagi tornára, amelynek ráadásul olyan illusztris helyek adnak otthont, mint a Salamon-torony, télen pedig a Palotaház, ahol a belépők után is tudtok érdeklődni.

Bár a legtöbb bemutatót nyáron tartják, a tél sem teljesen eseménytelen, ráadásul minden lelátó fedett, így az esős idő sem kizáró ok.

A Palotaházban különböző ínyencségeket is kóstolhattok, illetve egyes hagyományos mesterségek világába is be tudtok pillantani.

Cím: Visegrád, Duna-parti út 1.

Dunakanyari programok: lovagi torna
hotelvisegrad.hu

Termálvizes csobbanás

A leányfalui termálfürdő ajánlata a kakukktojás a listán, ugyanis részben kültéri program: az ellentmondást ugyanakkor oldja az a tény, hogy nyakig forró vízben relaxálhattok míg csöpög a hűvöskés eső.

A fürdő péntek és szombat esténként különleges ajánlattal, éjszakai nyitvatartással várja a vendégeket 20 és 24 óra között.

Cím: Leányfalu, Móricz Zsigmond út 142.

leanyfurdo.hu

Ami szem-szájnak kellemes

“Lámpa, tűz és vacsora: / csak haza! csak haza!”

Dalmát Szamár Bistro

Természetesen egy ízletes étkezés is lehet teljes értékű kikapcsolódás és minőségi időtöltés.

Annál is inkább lehet, ha egy olyan helyen élvezitek a közös evést, mint Szentendre gyönyörű belvárosa, azon belül is a Dalmát Szamár Bistro.

Megkóstolhatjátok a dalmát hallevest, megtapasztalhatjátok a juhtúrós sztrapacska örömeit, desszertnek pedig találtok egy extra gesztenyepüré-kompozíciót is.

Cím: Szentendre, Bartók Béla utca 8.

flickr.com

Natura Hill Étterem

Csodás, a Dunára és a környező hegyekre néző panorámás kilátópont és étterem a “slow food” jegyében: ez a Natura Hill ajánlata a fáradt utazóknak Zebegényben.

Állandó étlap nincsen, helyi alapanyagokra és a szezonalitásra támaszkodva a séfek állítják össze az aktuális fogásokat.

Három, illetve hat fogásos étkezésekre van lehetőségetek ebben az igazán gourmet fellegvárban!

Cím: Zebegény, külterület 0157/84 hrsz.

naturahill.hu

A Danu-duó

Hogyan is hagyhatnánk ki a listából saját éttermeinket? Nagymaros és Zebegény Danu-helyszínei szerencsére nem csupán az önmarketing céljából érdemelte ki helyét felsorolásunkban.

A Danu Bár Nagymarosban egyedülálló ínyenc fogások mellett csodálhatod Visegrád egyedülálló panorámáját. Ha szerencséd van, egy különleges koncertet, kiállítást is elcsíphetsz a tavasz és késő ősz közt üzemelő étteremben.

Egy településsel lejjebb pedig a Danu Fröccsterasz Zebegény vár hamisítatlan, teraszos hangulatával, kreatív street food fogásaival és rengeteg impromptu programmal a melegebb (és néha a hidegebb) hónapokban.

Cím:

Danu Bár Nagymaros: Nagymaros, Váci út 53

Danu Fröccsterasz Zebegény: Zebegény, Krokodil rét

funzine.hu

Menő múzeumok

“de untig bírja még a láb, / sarkantyúnk a kíváncsiság”

Helytörténeti maraton

A Dunakanyar egy földrajzi, történelmi és szociális tér. Ráadásul gyönyörű természeti kincsekkel bír, látképei Európa legszebbjei közé tartoznak, történelme pedig gazdag és sűrű, nem is említve a vadvilágot.

Nem csoda, hogy sok kultúrateremtő költözött ide vagy eleve itt született, emléküket és közös múltjukat pedig ápolják a helyi közösségek és az elhivatott múzeumalapítók.

Ezért is bíztatunk arra, hogy fedett téri programnak válasszátok valamelyik egyedi és izgalmas múzeumot. 9-es listánkat ide kattintva tudjátok böngészni!

iranyszentendre.hu

Szamos Múzeum Cukrászda

A szentendrei Szamos Múzeum Cukrászda a kultúra különböző aspektusait ötvözi, egyesítve a hagyományt, a mesterséget és a gasztronómia minden erényét. A múzeum és a márka névadója, Szamos Mátyás egy szerb származású cukrászlegény volt, aki Szentendrén alapította meg saját cukrászdáját, leszármazottai pedig a mai napig művelik a művészettel határos mesterséget. A mandulából és cukorból készült édes-keserű cukrászkülönlegességet élvezhetitek egy tea társaságában míg kint esik az eső.

Cím: Szentendre, Dumtsa Jenő utca 14.

szamos.hu

Szentendre más izgalmas lehetőségeket is tartogat, ha a marcipán nem volt elég.

Memento Mori – Váci múmiakiállítás (Tragor Ignác Múzeum)

Múmiakiállítás Magyarországon? Igen.

Vácon a 90-es években a Domonkos-rendi templom kriptájának vizsgálatakor találták azt a kamrát, amelyben több száz jó állapotban fennmaradt 18. századi váci polgár természetes úton mumifikálódott testére bukkantak.

Ha érdekel Titeket ez a történelmi kuriózum, ami egykor volt emberek és Vác múltjáról mesél, akkor látogassatok el az amúgy is nevezetes és szépséges Vácra.

Cím: Vác, Március 15. tér, 19.

muemlekem.hu

Reméljük, hogy listánkkal felkeltettük a figyelmeteket és találtatok pár hasznos tippet esős, de nem otthonülős időben-kedvben!